De manier waarop je omgaat en communiceert met je medewerkers zegt niet alleen iets over hoe je naar jezelf en de ander kijkt. Ze bepaalt ook de manier waarop medewerkers naar jou kijken als leidinggevende.
De context waarin de communicatie plaatsvindt, is een eerste component die in grote mate bepaalt hoe de relatie tussen gesprekspartners gedefinieerd wordt. Een uitje in familiekring of een gezellig praatje op café met vrienden is een heel andere context dan de werksituatie. Niet alleen omwille van het andere taalgebruik maar ook omdat de sfeer anders is en omdat je een andere relatie hebt met je gesprekspartners van dat moment. Als formele leidinggevende is de relatie met de medewerkers heel anders dan deze die je hebt als partner, vader, moeder, vriend of vriendin.
Wanneer je medewerkers hebt met een andere culturele achtergrond dan de jouwe of als je als leidinggevende werkzaam bent in het buitenland dan zal je ook rekening moeten houden met de culturele context. Deze context beïnvloedt in grote mate hoe je gedrag wordt geïnterpreteerd. Denk bijvoorbeeld aan China waar waardigheid, bescheidenheid, eergevoel en gemeenschapsgevoel waarden zijn die in hun cultuur ingebakken zitten. Directe kritiek, aanstelgedrag of individualistisch handelen, kunnen er het einde betekenen van een goede werkrelatie.
Het Instituut voor 'Vorming en Onderzoek in de Confectie' heeft samen met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding onder de noemer ‘Diversiteit stript !’ enkele stripverhalen ontwikkeld met direct bruikbare tips over het omgaan met medewerkers van verschillende culturele achtergrond.