Cuba                          
14 februari 2016
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Historisch
 2. Concert Cabo Cuba Jazz in Amersfoort
 3. Cubaans-Amerikanen in het noorden van de VS
 4. De aardappel is verdwenen op Cuba
 5. Cubaanse overheid sloopt kerk en pastorie
 6. Cuba krijgt wat Grieken niet lukt
 7. Meliá Hotels zoeken personeel in Spanje
 8. Breedbandinternet komt naar Cuba
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Historisch
Deze week was er de nodige aandacht voor de historische ontmoeting tussen twee kerkleiders in Havana. Al weer een 'historisch' momentum rond Cuba.
Veel minder aandacht was er in de media voor de vernietiging van een kerkgebouw in Santiago en de opsluiting van een protestantse voorganger plus een honderdtal gelovigen.
Wie kerkelijk niet in de pas loopt van de partij en de Cubaanse militairen, wacht vervolging. Daar kunnen een paus en een patriarch blijkbaar niets aan veranderen.
 
De redactie  
 
2. Concert Cabo Cuba Jazz in Amersfoort
CaboCubaJazz is woensdagavond a.s. verrijkt met Yumarya (Curaçao - zie foto) en Francisco Morales (Venezuela). Tegelijkertijd explosief, romantisch en jazzy, is Yumarya een van de meest gevraagde salsazangeressen; zij is internationaal te vinden op talloze festivals.

Pianovirtuoos Francisco Morales heeft een uniek, betoverend touché en voelt zich als een vis in het water in jazz, fusion, gospel en natuurlijk latin! Enfin: de musici uit Venezuela, Cuba, Duitsland en Curaçao nemen het publiek weer mee op een onvergetelijke, zinderende muzikale reis.

Bandleden
Yumarya - Vocals | Francisco Morales - Piano | Nils Fischer - Percussie | Yerman Aponte - Bas | Armando Vidal – Drums

Tijd: Woensdag 17 februari 20:30 uur
Entree: gratis
Website:
De Observant, Stadhuisplein, 73811 LM Amersfoort.
 
3. Cubaans-Amerikanen in het noorden van de VS
Exile Up North is de titel van een foto-expositie in New York van Geandy Pavón over Cubaans-Amerikanen in de VS. Pavón richt de camera nu eens niet op de Cubaanse ballingen in Miami en omgeving, maar op de Cubanen die zijn neergestreken in het noorden van de VS, tussen New York en New Jersey.

Pavón verliet zijn geboorteland in 1996. In de New York Times (4 februari) komt Geandy Pavón aan het woord. Hij zegt dat het moeilijker is om de Cubanen in deze regio van de VS te karakteriseren ondermeer omdat ze zich moesten vermengen met zoveel andere etnische minderheden. ‘Miami’s Cubaanse gemeenschap is bijna een uitbreiding van Cuba geworden. Hier is dat niet zo. Je kunt de natuur, de kou en de sneeuw niet verslaan. Mensen leven meer binnen en veel van de foto’s zijn interieurfoto's. Minder open ruimten en meer intimiteit’. Pavón was onlangs in Costa Rica waar duizenden Cubaanse migranten werden tegengehouden door Nicaragua op weg naar Mexico en de VS waar ze asiel wilden vragen.

Link
* Interview met Geany Pavón in de New York Times van 4 februari 2016 met 16 foto's.

 
4. De aardappel is verdwenen op Cuba
De Nederlandse landbouwsector kan profiteren van de groeiende handelscontacten met Cuba. Sinds het handelsembargo voor het Caribische eiland van de Verenigde Staten is versoepeld, wakkeren de exportmogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven aan. Vooral voor aardappelen zijn er kansen. Dat schrijft Boerenbusiness.nl.

Er gaan steeds minder pootaardappelen naar Cuba. Vooral de laatste jaren neemt de export in rap tempo af. Het hoogtepunt van de pootgoedexport naar Cuba was in 2005 met ruim 21.000 ton. In de vijf jaar daarna schommelde het exportcijfer tussen de 14.000 en 16.000 ton, maar vanaf 2010 daalt de lijn hard. In 2015 gaat het om ruim 7.000 ton. De afname heeft volgens de Nederlandse Aardappel Organisatie vooral te maken met dat de communistische overheid krapper bij kas zit. Nederland exporteert geen consumptieaardappelen naar Cuba. De lokale productie verloopt de laatste jaren moeizaam. Zo werd er in 2013 nog 112.000 ton geproduceerd, in 2014 was dat gedaald naar ongeveer 53.000 ton. In delen van het land waar geen aardappelteelt plaatsvindt is de aardappel een luxegoed.

El Niño
El Niño maakt het Cubaanse aardappeltelers uiterst moeilijk. Door overvloedige regenval in november, december en januari in het westelijke en centrale deel van het land, gaan de boeren een stuk minder oogsten dan vorig jaar toen er 120.000 ton aardappelen werden binnen gehaald.

Lees verder
* Boerenbusiness
 
5. Cubaanse overheid sloopt kerk en pastorie
De Cubaanse overheid heeft vorige week vrijdag de Emanuel Church, een apostolische kerk in Santiago de Cuba, met haar pastorie gesloopt. Honderden kerkleden werden opgepakt, bericht de Amerikaanse nieuwsdienst Christian Solidarity Worldwide (CSW) afgelopen dinsdag.
 
Slopen
Politieagenten, veiligheidsagenten en militairen omsingelden de kerk ’s ochtends vroeg. Zij pakten de predikantsvrouw op, terwijl haar dochters van 12 en 11 toekeken. Ds. Toledano zelf verbleef op dat moment in de Verenigde Staten. Vervolgens sloopten ze alle gebouwen. Diverse eigendommen, inclusief duizend blokken cement, nam de overheid in beslag. De reden van de sloop is dat de kerk niet officieel door de overheid wordt erkend.
 
 
6. Cuba krijgt wat Grieken niet lukt
Europa is inmiddels bereid de schulden van Cuba deels kwijt te schelden, maar dat geldt niet voor de Grieken. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat ons bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
 
Frankrijk en Spanje 
In navolging van Frankrijk wil Spanje nu ook een deel van Cuba’s schuld van ongeveer 12 miljard dollar wegstrepen. Cuba heeft sinds de jaren 80 geen rente en (nagenoeg) geen aflossingen gedaan op zijn staatsschuld.
 
Investeringsprojecten
Vorige maand tekende de eilandnatie een akkoord met Frankrijk om de niet-betaalde rente kwijt te schelden, een deel van de hoofdsom kwijt te schelden en de aflossingsperiode op de resterende schuld te verlengen. Bovendien stopt Parijs het bedrag dat Cuba niet langer hoeft af te lossen in investeringsprojecten op Cuba.
Het is nog niet duidelijk hoe Spanje precies Cuba te hulp gaat schieten. Duidelijk is wel dat er inmiddels geen kwaad bloed meer is tussen Cuba en Europa. Het kwijtschelden van Griekse schulden is daarentegen nog een brug te ver.
 
Bron: Z24! 
 
7. Meliá-Hotels zoeken personeel in Spanje 
De Cubaans-Spaanse hotelketen Meliá Hotels International is in Spanje op zoek naar personeel voor hun filialen in Cuba. De keten zoekt 20 beroepskrachten voor de keukens en de hotelafdelingen.

Kandidaten met 2 jaar ervaring kunnen zich melden bij de website Turijobs.com of zich opgeven voor de sollicitatierondes in Gran Canaria, Tenerife, Madrid en Malaga. Het bedrijf zoekt naar uitvoerende chefs, drankmanagers sous chefs, gebakspecialisten en managers voor kamerbeheer. De toekomstige werknemers krijgen hun reizen van Spanje naar Cuba geheel vergoed en hen wordt in Cuba gratis huisvesting aangeboden. De salarissen worden niet vermeld, maar er worden ‘echte mogelijkheden aangeboden voor professionele ontwikkeling en promotie’
 
8. Breedbandinternet komt naar Cuba
Voorlopig is het nog slechts een proef in twee wijken in Havana, maar het kan het begin zijn van een digitale revolutie in Cuba: breedband internet voor 'gewone' Cubanen. Het is hard nodig om het eiland te bevrijden van het communistisch juk waar het decennialang onder heeft geleden.
 
Voornemen
Het staatstelecombedrijf ETECSA kondigde begin februari aan dat het in samenwerking met de Chinese provider Huwaei voornemens is om Old Havana, het koloniale centrum en tevens de voornaamste toeristentrekker van de hoofdstad, te voorzien van glasvezelinternet. Ook de lokale horeca zal toegang krijgen tot het breedbandnetwerk.
 
Mijlpaal
Voor Cuba is het een belangrijke mijlpaal op weg naar meer vrijheid voor de bevolking. Breedband thuis is op dit moment alleen toegestaan voor diplomaten en werknemers van buitenlandse bedrijven. De aansluitingen kosten al snel honderden dollars per maand en zijn bovendien erg traag in vergelijking met netwerken in andere landen. Cuba staat ook niet hoog op de lijst van landen met veel internetaansluitingen.
 
Bron: Trouw
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Major Lazer in Havana: 6 maart
Major Lazer is de eerste Amerikaanse act die gaat optreden op Cuba, sinds de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba vorig jaar werden genormaliseerd. De act Major Lazer, bestaande uit dj Diplo, Jillionaire en Walshy Fire, geeft een gratis optreden in de hoofdstad Havana op 6 maart. Major Lazer is in Nederland vooral bekend van het nummer Lean On.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws
* Cubaanse oppositie moet strategie ‘updaten’
De Cubaanse politieke oppositie was in 2014 verrast over de plotselinge toenadering tussen Cuba en de VS. Waar het Castroregime de dialoog met de dissidenten altijd had afgewezen, onderhandelde Havana wel met de historische vijand Uncle Sam. Publicist Fernando Ravsberg sprak in een recent commentaar over ‘de desoriëntatie van de oppositie’ en bekritiseert hun hang naar ‘de paraplu van de Amerikanen.’
Ravsberg generaliseert want onder de politieke oppositie in Cuba is sprake van diverse tendensen en bestaan er verschillen van mening over de politiek van Obama. Bovendien maakt deze journalist geen onderscheid tussen de Cubaanse aanslagplegers in de eerste jaren van de revolutie en de huidge burgerlijke, maar vooral ook vreedzame oppositie. Ravsberg heeft echter gelijk als hij constateeert dat de mensenrechtenbeweging in Cuba verrast en enigszins onthand is. Hij ziet dan ook geen rol weggelegd voor dissidenten bij de onderhandelingen omdat zij geen werkelijke politiek macht hebben, zoals bijvoorbeeld de Colombiaanse terreurgroep FARC. Maar daar hoeven de Cubanen toch niet rouwig om te zijn? Hier volgt de tekst van Ravsberg; op zijn website staan ruim 40 Spaanstalige reacties. Lees verder
 
* Cubaanse jongeren willen anti-kapitalistisch netwerk
Een groep Cubaanse jongeren heeft het Netwerk van Antikapitalistische Jongeren / Red de Jóvenes Anticapitalistas gepresenteerd. Zij willen aandacht schenken aan ‘het socialisme en antikapitalisme als revolutionaire fundamenten van de politieke en sociale praktijk in Cuba, Latijns-Amerika en de wereld.’ De jongeren willen een dam opwerpen tegen een nationale werkelijkheid waarin ‘de voortzetting van het revolutionair project en zijn vrijheidslievende hegemonie in gevaar wordt gebracht.’ Lees verder
 
* Censuur op internetplatform vanwege teksten homovervolging
Een tekst over de betrokkenheid van president Raúl Castro bij de vervolging tussen 1965 en 1968 van homo’s in Cuba is door ingrijpen van de autoriteiten gecensureerd. De tekst werd  geschreven door homo-activist Jimmy Roque Martínez die deel uitmaakt van de lgbti-groepering Proyecto Arcoiris. Arcoiris is een van de groepen die deelnemen aan het officiële blogplatform Reflejos. Lees verder
 
* Honkbalbroeders Gurriel ‘deserteren’
Twee broers uit de vooraanstaande Cubaanse honkbalfamilie Gurriel hebben tijdens een verblijf in de Dominicaanse Republiek hun team de rug toegekeerd. Zij ontsnapten uit hun hotel en stapten in een geblindeerde wagen die hen opwachtte. Een poging van een Cubaaanse veiligheidsagent dit te voorkomen, mislukte. Ook de snelle komst van de Cubaanse ambassadeur in de Dominicaanse Republiek mocht niet baten. Yulieski Gurriel (31) en buitenvelder Lourdes Gurriel Jr (22) willen beroepshonkballer worden in de VS. De Cubaanse media meldden de ‘desertie’ maandag jongstleden en voegden er aan toe dat de twee ‘zich overgeleverd hadden aan de op winst beluste huurlingen in het honkbal’. In totaal ‘deserteerden’ in het afgelopen jaar 150 honkballers, aldus de Cubaanse journalist Francys Romero. Lees verder
   
* Spanje belangrijkste investeerder in Cuba
Spanje is een van de belangrijkste investeerders in Midden-Amerika en de Cariben. Het land volgt dan ook met grote interesse de toenadering van Frankrijk tot Cuba als gevolg van de aangekondigde economische opening van het regime. Volgens het Spaanse persbureau EFE probeert Parijs een opening te forceren in een markt waar Spanje al veel langer en vooral in de toeristensector, actief was en de grootste investeerder is. Lees verder 
 
* Weerzien in Cuba na het grote schisma
Het heeft een kleine duizend jaar geduurd, maar vrijdag zagen ze elkaar eindelijk weer: de paus van Rome en het hoofd van de Oosters Orthodoxe kerk. Op Cuba, naar verluidt dankzij bemiddeling van Raúl Castro. De twee kerkleiders spraken elkaar in Terminal 1 op het vliegveld van Havana. Lees verder