BitMappers Computerclub
Nieuwsbrief
22ste Jaargang - Nr 08 - 2013
|
Geruchten snellere Samsung Galaxy S4
In juni kwam Samsung met het bericht naar buiten dat er een snellere versie van de Galaxy S4 zou verschijnen; de GT-i9506. Dit toestel beschikt over een Qualcomm Snapdragon 800 SoC ten opzichte van een Qualcomm Snapdragon 600 in het reguliere model dat hier in de schappen ligt. Ook biedt hij ondersteuning voor de nieuwe LTE-Advanced standaard.
Een maand later werd duidelijk dat dit toestel ook de Europese markt aan zou doen. Inmiddels is het toestel in Zuid-Korea gelanceerd maar hier bleef het lang stil. Daar komt nu echter verandering in, in Zweden is namelijk een persbericht verschenen met waarin het toestel wordt aangekondigd. Ook staat hij inmiddels vermeld op de website van Samsung Duitsland.
Naar alle waarschijnlijkheid zullen in de komende weken aankondigingen in meer Europese landen volgen. Over prijs en beschikbaarheid werd tot op heden nog niets bekendgemaakt.
Apple stelt OS X Mavericks gratis beschikbaar
Tijdens een persevent in San Francisco heeft Apple zojuist bekend gemaakt dat het de nieuwe ‘Mavericks’ versie van OS X gratis beschikbaar stelt voor alle Macs vanaf 2007. De nieuwe versie van het besturingssysteem biedt meerdere verbeteringen, waaronder verbeterd geheugenbeheer waardoor de snelheid volgens Apple sterk verbeterd moet zijn bij multitasking. Ook maakt Mavericks iBooks en Maps beschikbaar op de Mac, beschikt het over een nieuwe versie van de Safari Browsers, biedt het betere ondersteuning voor meerdere beeldschermen. Mavericks is vanaf nu beschikbaar in de Mac Store voor alle Macs vanaf 2007 en upgraden kan vanaf alle oude versies van Mac OS.
PC-markt beleeft moeilijke tijden
De PC-markt beleeft al geruime tijd moeilijke tijden en over de gehele linie genomen zijn de verkoopcijfers aan het dalen, grotendeels door het uitsterven van netbooks ten faveure van tablets. Lenovo lijkt als een van de weinige PC-fabrikanten nog relatief goede cijfers neer te zetten. Enkele maanden geleden bleek dit al uit rapporten van marktonderzoekers IDC en Gartner, toen de Chinese firma voor het eerst HP van de troon wist te stoten wat betreft wereldwijde verkoopaantallen. Uit het meest recente kwartaalrapport van IDC blijkt nu ook Lenovo aan een duidelijke opmars bezig is in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).
HP weet in de EMEA-regio vooralsnog zijn koppositie te behouden, met een martkaandeel van 21,1 procent. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar kromp de markt echter met 16 procent, en HP zag zijn verkopen dan ook dalen met 3 procent. De grootste tegenslagen komen echter voor rekening van Acer en ASUS, die er allebei in verkoopaantallen ongeveer een derde op achteruit gingen. Mede daardoor zag HP zijn marktaandeel toch nog toenemen. Deze cijfers staan overigens in schril contrast met die van Lenovo, dat als enige PC-verkoper zijn verkopen met bijna 17 procent zag stijgen. Het marktaandeel van Lenovo schiet dan ook omhoog tot 15 procent, goed voor een tweede plek op de ranglijst, waar vorig jaar Acer nog terug te vinden was.
Net als HP heeft Dell zijn verlies weten te beperken: ondanks dat er minder desktops en laptops afgenomen werden, nam het marktaandeel toe tot 9,4 procent. Daarmee staat het Amerikaanse bedrijf nog maar enkele tiende procentpunten achter concurrent Acer en komt de derde plek op de ranglijst in zicht. Voorbij plek vijf komen we de volgende bedrijven nog in volgorde van martkaandeel tegen: Apple, Toshiba, Samsung, Sony en Fujitsu. Gezamenlijk zagen zijn hun verkopen met ruim 22 procent dalen.
|
Nieuwe Apple producten
Apple introduceert een nieuwe iPad, de iPad Air. Het dunnere en lichtere model wordt de opvolger van de iPad4. De aankondiging valt in een reeks van updates die Apple voorstelde.
Apple voorziet flink wat van zijn producten van een update. Maar de meeste aandacht gaat toch naar de nieuwe iPads. De dunnere en lichtere iPad gaat door het leven als iPad Air en zal in de VS 499 dollar kosten.
Vanaf 1 november is het toestel te koop in ons land en de prijs zou in ons land beginnen vanaf 479 euro. Voorts komt er komt ook een iPad Mini met retina-scherm.
Hij kost 399 dollar in de VS en is vanaf november te koop. In ons land begint de prijs vanaf 389 euro. Het vorige model Mini zou in prijs dalen tot 299 dollar, wat 289 euro zal zijn voor de Belgische markt.
Overigens draaide het op de voorstelling niet alleen over de iPad Air. Ook de andere producten kregen de nodige aandacht en updates. De nieuwe OS X Mavericks werd voorgesteld. het gaat om een update van het besturingssysteem die gratis te downloaden is.
Ook de Mac Pro-computer en de bestaande MacBook Pro-laptops krijgen een nieuwe versie. Ook zij worden sneller, lichter en dunner.
100 TB opslag voor harde schijven?
Begin vorige week maakte TDK bekend dat het aan de hand van hitte tegen het jaar 2020 harde schijven kan gaan maken met een maximale opslagcapaciteit van 40 TB. Op de Florida International University in de Verenigde Staten hebben ingenieurs echter ook een doorbraak bereikt met magnetische opslag. De onderzoekers hebben namelijk een harddisk-technologie ontwikkelt waarmee harde schijven van 100 TB of meer mogelijk gemaakt worden.
De nieuwe technologie is niet gebaseerd op hitte, maar op een extra dimensie: 3D. Traditionele harde schijven hebben slechts één magnetische laag die beschreven kan worden. De bits kunnen echter niet veel dichter meer op elkaar geplaatst worden, omdat de magnetische velden elkaar dan gaan beïnvloeden en je data dan dus niet betrouwbaar opgeslagen kan worden. De onderzoekers gebruiken voor hun platter drie magnetische lagen, die van elkaar gescheiden zijn met telkens een laag isolatie.
Om data te kunnen lezen, wordt gebruikgemaakt van de vectorsom: de drie lagen hebben ieder een magnetisch veld en als de krachten daarvan bij elkaar opgeteld worden, kunnen de opgeslagen bits bepaald worden. Het schrijven van data wordt mogelijk gemaakt door het feit dat de drie lagen elk andere eigenschappen hebben, zodat de schrijfkop met een bepaalde kracht en type van het magnetisch veld de drie lagen individueel kan beschrijven.
We zullen echter nog wel even moeten wachten voordat de 3D-harddisks commercieel beschikbaar zijn. Traditionele harde schijven kunnen namelijk op een eenvoudig manier gefabriceerd worden, maar de 3D-platters van de Florida International University moeten door tientallen ingewikkelde processen geloodst worden. De op hitte gebaseerde harde schijven van TDK zullen veel eerder op de markt gaan verschijnen, omdat die simpelweg goedkoper en makkelijker te maken zijn.
Hardware te koop
AMD Athlon 64 X2 4600+ + Zalman Cooler
4x1GB DDR PC3200
Bovenstaande staat te koop voor 80 Euro, is overgebleven na een recentelijke upgrade maar nog performant genoeg voor normaal dagelijks gebruik.
Toshiba Satellite L300D-10A (AMD Turion 64 X2 TK-57, 15,4", 1280x800 (WXGA), Radeon Mobility X1200, 4GB RAM, 160GB, Vista Home Premium)
Vertoont de gewone gebruikssporen en komt met een universele stroomadapter.
DELL Optiplex 755 All in One Intel Pentium Dual Core Desktop
Prijs voor beiden te bevragen
Contact via bla3572@gmail.com
|
Office 2013 toch overdraagbaar
Volgens de oorspronkelijke licentievoorwaarden mocht Office 2013 uit een doosje maar op één pc geïnstalleerd staan. Verwijderen en op een ander toestel installeren mocht niet meer. Microsoft heeft de voorwaarden nu aangepast als reactie op de massale kritiek van gebruikers.
Vanaf nu mogen Office 2013-gebruikers hun softwarelicentie één keer om de 90 dagen overdragen naar een andere pc. Onder de overeenkomst vallen Office Home en Student 2013, Office Home en Business 2013, Office Professional 2013 en al de individuele Office 2013-programma’s.
Om aan de voorwaarden te voldoen moet je het softwarepakket natuurlijk wel van de oude computer verwijderen, wanneer je de licentie naar een nieuwe pc overdraagt. De aangepaste voorwaarden zijn onmiddellijk van kracht.
Microsoft zal Office-gebruikers dan toch toelaten om hun Office 2013-licentie naar een andere pc over te dragen. Er geldt wel een beperking van één keer om de 90 dagen.
Xboot
Windows mag dan dan het besturingssysteem naar keuze zijn voor de meeste thuisgebruikers, maar in de Linux-wereld stikt het van de nuttige en bruikbare distro’s. Daarbij denken we niet alleen aan Ubuntu of Fedora, maar ook reparatiekits (GParted, MemTest86) en boot-cd’s van antivirusbedrijven als F-Secure of BitDefender.
Met het razend handige Xboot kun je je favoriete bootbare imagebestanden (ISO) wegschrijven naar een cd/dvd of ze opslaan op een bootbare usb-stick. Daardoor ben je niet meer verplicht om te kiezen en kun je eenvoudig schakelen zonder van medium te hoeven wisselen.
Je kunt Xboot niet gebruiken voor het aanmaken van ISO-bestanden, maar het is wel mogelijk om direct vanuit het programma je favoriete distro’s en toolkits te downloaden. Je sleept die dan naar het multibootmenu, waarna het programma de checksum controleert en de ruimteverdeling nagaat.
Via 'File > download kun je direct vanuit het programma de juiste ISO's downloaden.
Xboot ondersteunt weliswaar niet alle mogelijk ISO-bestanden, maar het aanbod is groot genoeg om aantrekkelijk te zijn voor ware knutselaars. Bovendien kun je niet-ondersteunde ISO-bestanden toevoegen via Grub4Dos ISO Emulatie en er is een QEMU-emulator aanwezig, waarmee je live distributies kunt opstarten binnenin Windows.
Dit programma heeft veel weg van GNU Grub, maar is beter geschikt voor minder ervaren gebruikers dankzij zijn toegankelijke interface en brede ondersteuning voor handige distro’s en toolkits.
Xboot is gratis en werkt alleen op Windows. Download het gecomprimeerde installatiebestand via de link bij dit artikel. Je zult arriveren op een Google Site, waarna je Xboot binnenhaalt door op het blauwgedrukte woordje Here te klikken.
|
(18h30 - 22h00)
15 November 2013
Teamviewer op mobile toepassingen
08 December 2013
Micro Mega Market Limburghal
|
Een fikse korting bij aankoop van computerliteratuur bij Boek & Soft;
Een korting van bijna 30% op de abonnementsprijs van het Belgische PC Magazine (elk jaar, in de maand december, is er instapmogelijkheid);
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
|
|
|
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo
|
|
|