thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Salvia discolor met zwarte bloemen een Peruaanse schoonheid

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Agastache 'Summer Glow' een van de vele nieuwe kleuren


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

salvia - nieuwe introducties - prairieplanten - marktje - terras

Salvia en prairieplanten dagen

komend weekeinde, zaterdag en zondag 25 en 26 augustus 2018

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren

Deze dagen zie je niet alleen veel bloeiende Salvia maar ook nieuwe soorten geschikt voor prairiebeplanting.

Er zijn nieuwe Baptisia, Eryngium en natuurlijk heel veel verschillende Echinacea.

Vorig jaar hebben we tijdens deze dagen nieuwe Salvia selecties geintroduceerd zoals Salvia 'La Grande Boom', 'Naomy Tree' en 'Viola's Darling'. De nadruk bij deze selecties lag vooral op grote bloemen, rijke bloei en verbeterde winterhardheid.

Dit jaar voegen we een aantal botanische en mediterrane Salvia soorten toe aan ons sortiment.

Het pleintje voor de winkel verandert in een veelkleurige bloemenzee. Ook de verkoopbedden staan vol met veel nog bloeiende planten zoals Agastache, Achillea, en nog meer Salvia. Het sortiment is weer op peil nadat we afgelopen voorjaar en zomer flink werden geplunderd.

Komend weekeinde, gratis toegang, gratis parkeren beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur.

Welke Salvia soorten er op dit moment zijn vind je hier: Salvia nu in voorraad

De prairieplanten vind hje hier:

Prairieplanten

zijn meestal laatbloeiers die van nature ongeveer nu hun hoogtepunt beleven. De prairieborder doet het nog steeds uitstekend ondanks De warme droge weersomstandigheden. Er zijn natuurlijk soorten eerder uitgebloeid maar er is nog volop bloei. De herfstasters moeten zels nog beginnen.

Salvia

Is een van mijn allerbeste vrienden en ook een van de de meest veelzijdige plantengeslachten. Ze komen met meer dan 900 soorten, waarvan soms tientallen cultivars en ondersoorten bestaan, over de hele wereld voor, in elk klimaat, van Siberie tot Zuid Afrika en midden Amerika, met een grote diversiteit aan geuren en kleuren. In elke kleur en bij elke bladvorm die botanisch beschreven kan worden is wel een Salvia soort te vinden.

Vooral exotische soorten bloeien bij ons vaak lang, maar er zijn ook genoeg goed winterharde soorten die nu nog kunnen bloeien.

De langstbloeiende soorten in ons sortiment zijn vaak net niet winterhard maar wel gemakkelijk te overwinteren. Daar zijn ze op geselecteerd. Ze moeten allemaal 10 graden vorst verdragen want zo koud wordt het elke winter wel in onze onverwarmde tunnelkas. Steeds meer van die half winterharde soorten overleven de winter buiten niet alleen vanwege de zachte winters maar ook omdat ze daarop werden geselecteerd.

De enige exotische soort in ons sortiment die absoluut geen vorst verdraagt is Salvia discolor. Deze schoonheid mag bij ons in huis overwinteren.

Kreta

Hoewel onze kwekerij grossiert in vakantiegevoel moeten wij toch af en toe even weg. Wij ervaren ons werk ook als een soort vakantie maar na een hele drukke periode willen we ook wel eens iets anders zien.

Daarom moeten we dus af en toe even op reis. Dat is niet alleen leuk maar ook leerzaam.

Het werd de zuidkust van Kreta, het kruideneiland. Volgende vraag is: Wat groeit daar?

En dat valt niet tegen. Een aantal grote plantenvrienden is er thuis.

De belangrijkste vriend die we aantroffen is Origanum dictamnus. Die houdt het helaas bij ons nooit lang uit dus we moesten dringend op bezoek. We bezochten Manolis en Vangelis, twee kruidenkwekers in de buurt op zoek naar informatie over haar groeiplaatsen. Dat leidde steeds tot een weids gebaar richting bergen met de opmerking dat het niet makkelijk zou zijn haar te vinden. Hoewel opgewonden om er zo veel bij elkaar te zien, namen we geen genoegen met de uitgestrekte bedden gekweekte Origanum dictamnus waar we op dat moment tussen stonden.

In het gebied waar we waren zijn diepe kloven vanuit de hoge bergen naar de zee die in de zomer meestal droog staan. Daar vind je ze alleen als je heel goed kijkt. Bij het eerste exemplaar, een paar blaadjes en een bloemetje op 3 meter in de rotswand raakte ik in vervoering. Verderop zagen we hele plakken hoog boven ons groeiend in de vertikale rotswand.

Origanum dictamnus heeft verschillende medicinale eigenschappen en wordt gebruikt voor het aromatiseren van alcoholische dranken. Kretensers beschouwen haar ook als magisch afrodisiacum. Het verhaal gaat dat ook recent nog jonge mannen hun leven lieten bij het beklimmen van de rotswanden voor een boeketje van haar bloemen. Er bestaat zelfs een woord voor in het Grieks: 'erondades' (liefdeszoekers). Hoe romantisch is dat?

Gelukkig hebben we genoeg bij ons wel prima winterharde hopmarjoleinen, maar Origanum dictamnus blijft een soort van het hoogst haalbare. (De voor ons klimaat geschikte hop-marjolieien vind je hier: winterharde hop-marjoliein.)

Ik was ook verrukt over de heerlijk geurende Salvia pomifera en Salvia fruticosa compleet met de galappeltjes waar ze hun naam aan ontlenen. Galappels zijn een soort woekerende groei, veroorzaakt door insecten die hun eitjes in het blad of de stengel van een plant leggen. In dit geval is het de stengel die uitgroeit tot een 'appeltje' dat door de Grieken als delicatesse wordt gegeten. (Salvia fruticosa is nog niet klaar voor dit weekeinde, volgend jaar hebben we ze.)

We zagen ook uitgestrekte bossages van Vitex agnus castus in verschillende kleuren. (De roze en witte vorm zijn in de maak voor volgend jaar.)

Ik genoot erg van Phlomis fruticosa en Salvia triloba in uitgestrekte driften langs ons pad door de kloven.

Coridothymus capitatus en Satureja thymbra zijn beeld bepalend van de kust tot hoog in de bergen. Coridothymus bloeide zelfs nog. De plant is zo aromatisch dat je handen plakkerig worden na aanraking. (Jammer genoeg zijn deze soorten maar matig winterhard bij ons. Maar we hebben wel de bij ons winterharde Satureja spinosa uit Kreta.)

De peulen van de johannesbroodboom of carob (Ceratonia siliqua) waren in onze beleving een zee van repen chocolade aan onze voeten. Vroeger kochten we ze in de natuurvoedingswinkel toen chocolade nog niet zo gezond werd gevonden. Er werd en wordt ook wel namaak chocolade van gemaakt die wat mij betreft minder lekker is dan de peulen puur. De zaden hebben een vast gewicht en vormen de grondslag voor het gewicht van goud in karaat. 'Karaat' is afgeleid van carob.

Mijn favoriete schermbloemige Ferula was er natuurlijk ook en we vonden zelfs sporen van de zeldzame Ferula nodosum. Om nog maar te zwijgen over het mysterieuze geslacht Ferulago, het voornaamste kruid, de peterselie, van de oude Romeinen.

Nerium oleander is vooral aan de kust, niet alleen in de kloven maar overal aanwezig. Het is een giftige plant. (Honderd gram is genoeg om een paard te doden.) Voor ons is dat een duidelijke indicatie dat de flora voor een aanzienlijk deel wordt bepaald door de loslopende geiten die alleen de planten die ze niet lusten met rust laten.

Dat is een groot probleem, maar ondanks dat was er nog heel veel te zien.

We hebben ook erg genoten van de liefdevolle en zorgzame gastvrijheid van de hard werkende Kretensers. Aan het eind van ons verblijf moesten we een afscheidsrondje maken langs onze vrienden in Chora Sfakion.

lavendel snoeien

De afgelopen weken hebben we alle lavendels in onze tuin gesnoeid. Opnieuw erg vroeg dit jaar omdat ze vanwege de extreem hete en droge zomer veel sneller zijn verbloeid dan anders. Vorig jaar was lavendel ook vroeger dan normaal uitgebloeid vanwege het warme voorjaar

Zodra ze uitgebloeid zijn heeft het weinig zin de snoei uit te stellen. Voor de planten is dat juist heel goed. Nu beginnen ze weer uit te lopen en worden het van die heerlijke grijze bolletjes.

Echte lavendel of Lavandula angustifolia is een bergplant die zeer winterhard is omdat ze van nature hoog in de bergen groeit waar het in de winter erg koud is en in de zomer niet veel warmer dan 20 graden wordt. Daarom heb ik haar vaak aangeprezen als de beste soort voor ons klimaat. Nu het klimaat verandert komt Lavandula x intermedia of lavandin ook weer in beeld als uitstekende tuinplant. Ze bloeit later en verdraagt hitte en droogte nog beter. Lavandin gaat dus de komende jaren weer meer deel uitmaken van ons sortiment.

Intussen hebben we ook grote vooruitgang geboekt in de selectie van fatastische nieuwe Lavandula angustifolia. Daarover hoor je later meer.

Over snoei en verzorging van lavendel lees je hier: lavendel, snoei en verzorging

BinnensteBuiten

In juli heeft het KRO / NCRV programma BinnensteBuiten een reportage gemaakt over onze tuin en kwekerij. Het is een kort item van 12 minuten maar het was wel een best leuke volle dag werk. We weten niet precies wanneer, maar ergens in september zal het worden uitgezonden. Zodra we meer weten verneem je dat via onze Facebook pagina: kwekerij Bastin

deelnemers aan de Salvia en prairieplantendagen:

Kookerij Lahaye heeft behalve prijswinnende jam en confiture met de beste ingredienten geselecteerde delicatessen en mooie hartige sauzen, ook heerlijke hartige wafels en limonade.

Genieten dus, onder het overdekte terras van eten en drinken.

Fuenteroyos reist veel door Spanje en Marokko. In zuid Spanje verzamelen ze uitgedroogde bloemstengels waar ze digeridoos van maken. In Marokko drinken ze thee bij de famillies waar ze ook huiden, natuurlijk geverfde tapijten, fossielenschalen en oude Berbersieraden kopen.

verder in 2018:


29 en 30 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt.



Nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Meer foto's zien, kletsen en 'leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin


met groet,

Roger Bastin

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.