Circa 2 miljoen particulieren speculeren in Nederland met de koop en verkoop van Crypto-valuta. De oplopende verliezen resulteren nu in vragen van 'beleggers' of zij nog iets van hun verliezen kunnen terugzien. Vanuit beleggingsoogpunt is dat koffiedik kijken. Vanuit juridisch perspectief zijn er absoluut mogelijkheden. De waarschuwingen van de toezichthouders maken dat beleggers wel rekening dienen te houden met een stukje 'eigen schuld'.

Momenteel is er nog weinig wetgeving die consumenten beschermen bij de aankoop van crypto's. Er is wetgeving op komst in Europees verband: the Market in Crypto-Asset Regulation (MiCAR).
Vanuit (juridisch) publiekrechtelijk perspectief zijn crypto's nog niet aangemerkt als een financieel product of beleggingsobject. De Wet op het financieel toezicht is daarom niet van toepassing.

Vanuit civielrechtelijk perspectief zijn er absoluut mogelijkheden om de aanbieders van crypto-valuta aan te spreken.
De beleggingsdienstverlener (bdv) heeft tov zijn klant een civielrechtelijke zorgplicht. Die volgt uit de wet (art 7:401 BW), de overeenkomst en natuurlijk de jurisprudentie.
Het is vooral die jurisprudentie die ertoe heeft geleid dat op de bdv een bijzondere zorgplicht wordt aangenomen in haar relatie tot de (niet-professionele) belegger. Die bijzondere zorgplicht strekt ertoe de belegger te beschermen tegen het gevaar van eigen lichtvaardigheid of gebrek aan inzicht en kennis.
De Nederlandse Bank (DNB) zegt hierover: "Mensen die (ongedekte) crypto’s kopen, speculeren op een waardevermeerdering. Door de grote schommelingen in de waarde is die kans aanwezig. Maar er worden ook grote verliezen geleden. De handel in (ongedekte) crypto’s lijkt dus meer op gokken, en kent vergelijkbare risico’s:

ongedekte crypto’s hebben geen vaste waarde
crypto’s zijn gevoelig voor diefstal (hacken)
de markt is ingewikkeld
als u veel geld verliest is er geen vangnet, zoals het depositogarantiestelsel voor uw spaarrekening
toezicht op de cryptomarkt is op dit moment nog niet zo goed geregeld als het toezicht op andere financiële markten"

Er is derhalve al snel sprake van tekort aan inzicht en kennis; niet alleen vanwege de risico's maar ook omdat de handel relatief nieuw is. Wij verwachten dat een rechter in het geval van particuliere beleggers een bijzondere zorgplicht zal aannemen ter zake van dienstverlening met betrekking tot beleggingen in crypto's. De Hoge Raad heeft in dit verband in het verleden al geoordeeld dat de civielrechtelijke zorgplicht verder kan reiken dan de publiekrechtelijke!

Vermogensmonitor verzamelt nu de claims en verliezen van particuliere beleggers en zal bij voldoende animo claims indienen bij de verschillende aanbieders die in Nederland opereren.

Particuliere beleggers kunnen zich gratis aanmelden via het contactformulier op vermogensmonitor.com of via https://www.vermogensmonitor.com/cryptoclaim