INHOUD NIEUWSBRIEF
1. Commentaar: EU sluit slechte deal met Cuba 2. De toekomst van Cuba: van communisme naar marktsocialisme? Of toch post-kapitalisme?
3. TV-serie De Muur: Guantánamo Bay
4. Cartoon: het dilemma van Donald Trump
5. Yoani Sánchez en Fidel Castro
6. Jeep met as Fidel kreeg panne
7. ARTE TV: De tijd na Fidel
8. Kritiek op Cubaanse diplomatie vanwege falen homorechten 9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws |
CUBA U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter |
Alle actuele berichten over Cuba op Facebook |
BEST GEÏNFORMEERD OVER CUBA
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ (Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
CUBA-ARCHIEF
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. |
DONATIE
Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis. De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
1. EU sluit slechte deal met Cuba |
Maandag zal de Raad van Ministers van de EU het verdrag met Cuba goedkeuren. Hoewel de EU-onderhandelaars vanaf de start van de gesprekken in april 2014, herhaaldelijk benadrukten dat democratie en mensenrechten belangrijke onderdelen van dit nieuwe akkoord uitmaken, is de vraag gerechtvaardigd of dit verdrag het beste is wat de EU kon doen om mensenrechten en democratie in Cuba te bevorderen. De oplaaiende vervolging van de oppositie in Cuba begon juist nadat in maart de onderhandelingen tussen Cuba en de EU werden afgesloten en na het bezoek van president Obama dat enkele weken eerder plaatsvond. Havana voelt zich blijkbaar zeker van zijn zaak en treedt hard op tegen de opppositie. Relaties met de internationale gemeenschap blijken immers mogelijk te zijn zonder al te veel concessies van de kant van Cuba. De koers van de Cubaanse regering is in dit opzicht helder en transparant en concessies over de inrichting van het politiek systeem of de mensenrechten hoeven we niet te verwachten.
Voorwaarden Uit (voorlopige) teksten van het verdrag die circuleren blijkt dat de EU meer eisen stelt aan formele democratische landen dan aan autoritaire landen als Cuba. In het verdrag dat in 2014 werd gesloten met de Midden-Amerikaanse landen wordt als eerste principe ‘het respect voor democratische principes en fundamentele mensenrechten’ genoemd. In het verdrag dat tussen Cuba en de EU wordt gesloten worden deze principes nog wel geformuleerd, maar niet langer als doelstelling van de samenwerking. In het verdrag met Midden-Amerika werden ook andere criteria genoemd zoals 'de scheiding van machten, de onafhankelijkheid van de rechtspraak en heldere besluitvormingsprocedures op het niveau van de autoriteiten’.
Monoloog De civil society wordt in het akkoord regelmatig genoemd, maar in het verdrag is geen rol weggelegd voor deze civil society, bijvoorbeeld bij de naleving en controle van de afspraken tussen de EU en Cuba. Het kan nauwelijks verbazen want tijdens de onderhandelingen vond nooit een formele consultatie met de Cubaanse of Europese civil society plaats, hoewel hierom enkele malen werd verzocht. Vanuit het gezichtspunt van de mensenrechten, valt het zeer te betreuren dat de EU geen betere deal heeft kunnen sluiten ten gunste van de Cubaanse burgers.
De redactie
|
2. De toekomst van Cuba: van communisme naar marktsocialisme? Of toch post-kapitalisme? |
Op vrijdag 16 en zaterdag 17 december 16 staat de Balie in Amsterdam in het teken van Connecting Cuba, een interdisciplinair evenement waarin kunst, design en debat de heersende stereotypes ondergraven en constructieve alternatieven onderzoeken. Deze editie behelst twee publieksprogramma’s, een filmprogramma, twee exposities en een theaterstuk die reflecteren op de veranderingen die Cuba nu ervaart en anticipeert op een nog ongewisse toekomst. Connecting Cuba is een project van Club Interbellum in samenwerking met RNW Media en De Balie, en maakt deel uit van de ‘connection’ events.
Sinds Cuba haar economie voorzichtig heeft opengesteld en de diplomatieke banden heeft aangehaald met de VS, zijn de reizen naar dit revolutionaire eiland niet aan te slepen. Iedereen wil nog even snel ‘het oude Cuba’ ervaren voordat het te laat is. Met andere woorden: voordat de globalisering en neoliberalisme mogelijk hun grip krijgen op het eiland en het onherroepelijk transformeren. Levensvatbaar model
Dreigt Cuba overspoeld te worden door een Amerikaanse tsunami? Kijkt het op naar China’s en Vietnam’s markt-socialisme als een levensvatbaar model voor de eigen economie? Of wordt het een toevluchtsoord waar progressief links aan een sociale Utopia kan bouwen? Een ding is zeker: Cuba is in transitie. Maar in transitie naar wat precies? En nu de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump naar alle waarschijnlijkheid Barack Obama’s beleid zal terugdraaien, hoe lang zal deze nieuwe openheid nog duren?
Link
(zie ook de praktische informatie onder 9) |
3. TV-serie De Muur: Guantánamo Bay |
Menno Bentveld is de eerste Westerse presentator die toegelaten is aan de Cubaanse kant van de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay, omheind door een hek. Dit hek is omringd door een kilometers breed mijnenveld en wordt zwaarbewaakt, want op Cuba is de Koude Oorlog nog niet voorbij. In een lange reis probeert Menno Bentveld van Havana naar Caimanera en Boquerón te komen, twee plaatsjes die naast het hek liggen, midden in het mijnenveld. De reis kost veel moeite en hij wordt regelmatig tegengehouden, maar uiteindelijk weet Menno het hek te bereiken.
Niets wat het lijktHij komt erachter dat op Cuba niets is wat het lijkt. De documentaire is nog te zien bij Uitzending gemist en op de website van de VARA.
De uitstekende documentaire bevat één feitelijke onjuistheid wanneer de Cubaanse deskundige opmerkt dat er op de basis nog steeds Cubaane burgers voor de Amerikanen werken. Dat is onjuist; de laatste werknemers, Luis La Rosa en Harry Henry gingen in 2012 met pensioen.
|
4. Het dilemma van Donald Trump
|
Zakendoen of politiek bedrijven?
Cartoon van Daniel Jardim
|
5. Fidel Castro en Yoani Sánchez |
Op de lijst met de invloedrijkste personen in de Spaanssprekende wereld in 2016 staan Fidel Castro en Yoani Sánchez.
De namen van de recent overleden Cubaaanse leider en de kritische journalist Yoani Sánchez staan op de lijst die jaarlijks door de Spaanse krant El País wordt gepubliceerd.21 en 30ste plaatsFidel Castro bezet de 21ste plaats en Yoani Sánchez de 30ste plaats. De twee staan lijnrecht tegenover elkaar waar het de toekomst en het heden van Cuba betreft. Op de lijst staan ook de pausen Benedictus XVI en zijn opvolger Franciscus, de schrijver Paulo Coelho, de Dalai Lama, Noam Chomsky, Bill Gates, de schrijver Mario Vargas Llosa en de ex-analist Edward Snowden. Link * Het Spaanstalige artikel in El Pais, 6 december 2016
|
6. Jeep met as Fidel kreeg panne |
De jeep waarin de as van de Cubaanse leider Fidel Castro werd rondgereden door het land, heeft pech gehad, vlakbij het Moncada Fort in Santiago de Cuba.
Soldaten moesten hem daarna voortduwen, op weg naar zijn laatste rustplaats.
De foto van het incident kreeg op sociale media veel aandacht, waarbij werd geschreven dat het een metafoor was voor Castro's regime. De jeep zou van Russische makelij zijn.
|
7. ARTE TV: De tijd na Fidel
|
ARTE TV ging vanwege de dood van Fidel Castro, terug naar Danny Paquete, die Cubaanse families wekelijks voorziet van voornamelijk Cubaans-Amerikaan amusement op een usb-stick.
De reportage (12 minuten) wordt voorafgeaan door een korte impressie (2 minuten) over de treurnis onder de Cubanen tijdens de rouwperiode.
Alternatief
In september bezocht ARTE voor de eerste keer Danny, bijgenaamd Paquete. Tienduizenden wachten wekelijks op dit welkome alternatief voor de Cubaanse staatstelevisie met zijn eindeloze discussies en propagandanieuws. Danny heeft het terwille van zijn onderneming op een akkoordje gegooid met het regime. Politieke informatie en kritiek op het regime schrapt hij uit zijn Paquete . Op die manier is hij in Cuba een reike man geworden. Hij erkent de verdiensten van de revolutie op Cuba maar hoopt ook op nieuwe tijden na de Castro's. Na Fidel's overlijden ging een reporter van ARTE opnieuw bij hem langs. Link * Reportage ARTE TV, 6 december 2016
|
8. Kritiek op Cuba vanwege ‘afwezigheid’ Cuba bij stemming in VN over LGBTI-rechten
|
Een officiële Cubaanse journalist werkzaam voor de krant Juventud Rebelde, heeft kritiek geuit op de stellingname van Cuba in de VN over homorechten.
Francisco Rodríguez Cruz kritiseert in een artikel op zijn weblog het feit dat de Cubaanse vertegenwoordiger in de VN afwezig bleek te zijn bij een stemming over een amendement dat de emancipatie van de LGBTI-gemeenschap moest afremmen. Het voorstel was afkomstig van Afrikaanse landen en werd uiteindelijk met 84 stemmen tegen en 77 stemmen voor, verworpen.
Vrije dagIn de zogeheten derde commissie van de VN en met steun van bijna heel Latijns-Amerika werd eind november een voorstel verworpen om het werk van een onafhankelijke VN-expert naar de bescherming tegen geweld en discriminatie van personen omwille van hun seksuele oriëntatie in Afrikaanse landen in te perken. Het voorstel was ingediend door Afrikaanse landen. Francisco Rodríguez Cruz: ‘Maar wat een verbazing. De vertegenwoordigers van de Cubaanse diplomatieke dienst bij de VN werkten die dag niet.’ Hij is van mening dat de vertegenwoordiger van Cuba ‘mee had moeten stemmen met de meerderheid van de landen uit Latijns-Amerika.’ Rodríguez Cruz bekritiseerde in juli ook al ‘het gebrek aan leiderschap bij de Cubaanse diplomaten tegen homofobie en transfobie.’ Geen partij kiezenDe volledige reactie in het Spaans staat op de weblog van Francisco Rodríguez, genaamd Paquito, el de Cuba. Rond 25 personen plaatsten inmiddels een reactie. In een van deze reacties wordt uitgelegd wat de betekenis van ‘afwezigheid’ betekent in de diplomatieke kringen, namelijk de wens om geen partij te kiezen. Cuba onderhoudt nauwe banden met homovijandige regimes als Iran, Saoedi-Arabië, Noord-Korea, Rusland, Nicaragua en de meeste Afrikaanse landen. En een ander constateert dat de Cubaanse diplomatie blijkbaar meer waarde hecht aan goede relaties met het Vaticaan dan met de internationale homo- en lesbogemeenschap. Link * Weblog Paquito, el de Cuba
|
* Cuban Dance Weekend: 16 en 17 december in Amsterdam Vrijdag 16 en zaterdag 17 december 2016 organiseert Isa Events een Cuban Dance Weekend met Barbara Jimenez en Yanny Rodriguez uit Cuba. Je kent Barbara wellicht van de Salsa hit: ‘Conmigo No’ en Yanny maakt deel uit van de wereld beroemde dansgroep: Cuban Flex. Dit getalenteerde liefdeskoppel voor het leven maakt niet alleen geweldige muziek, maar mogen zichzelf ook zeer succesvol danser en choreograaf noemen.
De danslessen worden gegeven in Mirror Centre, Ter Gouwstraat 3, 1093 JX Amsterdam Oost. Tijd: 13:30 - 23:00. Entree: diverse prijzen
* Debat/Lezing Connecting Cuba: 16 en 17 december in Amsterdam Connecting Cuba is een interdisciplinair evenement waarin kunst, design en debat de heersende stereotypes over Cuba ondergraven en constructieve alternatieven onderzoeken. Deze editie behelst twee publieksprogramma’s, een filmprogramma, twee exposities en een theaterstuk die reflecteren op de veranderingen die Cuba nu ervaart en anticipeert op een nog ongewisse toekomst. Nadere gegevens:
* Tijd: 14:00 - 22:00 uur. * Entree: diverse prijzen.
* Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam.
(zie voor informatie ook hierboven onder 2)
|
* Acties geheime dienst tegen Damas de Blanco
Hoewel de mensenrechtengroep Damas de Blanco had aangekondigd tijdens de rouwperiode van Fidel Castro, geen activiteiten te ontplooien, is de Cubaanse geheime dienst afgelopen weekend in de omgeving van de woningen van mensenrechtenactivisten wel in actie gekomen. Ook journalisten, politieke opposanten en de graffitikunstenaar El Sexto werden afgelopen week gevangen gezet. Lees verder
|
* Mensenrechtencommissie verwacht meer dan 10.000 aanhoudingen in 2016
De Cubaanse mensenrechtencommissie Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN) meldt in haar maandrapport over de maand november 359 arbitraire detenties van vreedzame opposanten. Tijdens de afgelopen periode van nationale rouw is het aantal arrestaties van leden van de oppositie gegroeid. In de eerste 10 maanden van 2016 werden 9.125 gevallen geregistreerd, een cijfer dat de voorbije zes jaren nog niet werd bereikt. De Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening verwacht dat wanneer in december de balans over 2016 wordt opgemaakt, 10.000 gevallen van arbitraire detentie zullen worden geteld. Lees verder
|
* Europese landen steunen nieuw verdrag met CubaDe lidstaten van de Europese Unie hebben zich achter de ondertekening van een akkoord over een politieke dialoog en samenwerking met Cuba geschaard. Zo komt tien dagen na de dood van Fidel Castro een einde aan decennia van onderkoelde relaties met het eiland in de Caraïben. Het akkoord kwam tot stand zonder formele raadpleging van de politieke oppositie in Cuba. Hier volgt de berichtgeving van de Vlaamse krant De Standaard. Lees verder
|
* Cuba nog snel om de tafel met VS van Obama
Cuba hoopt dat het nog snel afspraken met de Verenigde Staten kan maken, voordat Donald Trump op 20 januari president wordt. Cubaanse en Amerikaanse gedelegeerden hebben woensdag in de Cubaanse hoofdstad Havana overlegd wat er nog tijdens de laatste weken van het presidentschap van Barack Obama kan worden afgesproken. Lees meer
|
* Nationaal Parlement komt 27 december bijeen
Staatsmedia hebben gemeld dat de Nationale Assemblée van Cuba op 27 december bijeen zal komen. De Asamblea Nacional de Cuba, het één-partij-parlement, komt tweemaal jaarlijks in buitengewone zitting bijeen. De Asamblea Nacional telt 612 vertegenwoordigers, die de 168 gemeenten in het land vertegenwoordigen. De leden worden elke 5 jaar gekozen. Lees verder
|
| |