april 2018
Revalidatiefonds en Fonds verstandelijk gehandicapten samen verder
Vanaf heden zijn het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten samengegaan in één organisatie met de naam HandicapNL.
Beter in het groen
Kenniscentrum Groen & Handicap is ambassadeur van Beter in het Groen. Buiten zijn in de natuur is gezond! Met Beter in het Groen vind je eenvoudig gezond aanbod in de natuur. Activiteiten die je helpen gezond te blijven of gezonder te worden. Van wekelijkse wandelgroepen en buiten-sportlessen tot kindertherapie en re-integratie in het groen. In een natuurgebied, tuin of park dicht bij huis. Benieuwd? Er zijn al meer dan 1000 initiatieven!
Kijk hier wat er bij jou in de buurt is!
Drukke tijd met visitaties
In de afgelopen drie weken heeft Groen & Handicap een viertal visitaties verricht in het kader van het project Natuur voor iedereen van Natuurmonumenten. In 2016 heeft de Nationale Postcode Loterij 1,9 miljoen euro beschikbaar gesteld om een 40-tal natuurgebieden (beter) toegankelijk te maken voor mensen met een fysieke beperking.
Begin deze maand is een bezoek gebracht aan het Dal van de Ruiten Aa, nabij Smeerling in de zuidoosthoek van Groningen, in de buurt van Stadskanaal en Vlagtwedde. Langs een van de zijarmen van de Ruiten Aa is een betonpad neergelegd dat dient als wandelpad vanaf een parkeerplaats naar de Gasterij Smeerling. Tijdens ons bezoek ontstond het plan om hier een interessant ommetje te maken van 2 à 3 km door en langs de bossen, graslanden en akkers. Dan kunnen ook mensen in een rolstoel of scootmobiel een stukje van het aloude esdorpenlandschap beleven.
Op 17 april j.l. werden twee schouwen verricht. In de morgen werd het arboretum Poort Bulten bezocht. Aanvankelijk was het arboretum een stuk heide en bos in de buurt van De Lutte en Losser. In 1910 werden er door Dhr. Gelderman, een rijke textielbaron uit Oldenzaal, die een verzamelaar van bomen was met hulp van de bekende dendroloog Leonard A. Springer een grote verscheidenheid van allerlei bomen in het bos/heidegebied geplant. Met de gelden van de Nationale Postcode Loterij wil men nu een aantal paden goed rolstoeltoegankelijk maken.
In de middag werd een visitatie gebracht aan het Grintenbosch in Haaksbergen. Dit bos van 6 hectare werd in de tweede helft van de 19e eeuw aangelegd in Engelse Landschapsstijl. Lange tijd heeft een regionale stichting het beheer over het bos gevoerd, maar aan het begin van deze eeuw heeft Natuurmonumenten zich over dit natuurgebiedje ontfermt. In het Grintenbosch zijn enkele statige beukenlanen, een aantal mooie kronkelpaden en karakteristiek vrijstaande bomen.
De paden zijn nu slecht toegankelijk voor mensen in een rolstoel, maar met een financiële bijdrage van de wijkraad van Haaksbergen en de Nationale Postcode Loterij gaat Natuurmonumenten het bos nu goed toegankelijk maken voor rolstoelers.
Op 19 april j.l. is een schouw uitgebracht op de Oude Buisse Heide nabij Zundert, tegen de Belgische grens.
Een deel van het heidegebied, namelijk het landgoed Wallsteijn, zou NM geschikt willen maken voor mensen in een rolstoel of scootmobiel, maar onze visitatie wees uit dat de drassige paden en lanen dit onmogelijk maken. Dat geldt helaas ook
voor een ommetje nabij de Angorahoeve, waar in de vorige eeuw Henriette Roland Holst samen met haar man Richard geregeld vertoefde.
De Becasine: een handig vervoermiddel voor in de natuur
Met de Becasine kan iedereen gaan wandelen, zowel op platte wegen als in de natuur, op veldwegen, in de bossen. Mensen met een beperkte mobiliteit kunnen met de Becasine zelfs loopwedstrijden meebeleven, zowel op platte wegen als in de natuur.
Opening vlonderpad in de Wieden nabij Sint Jansklooster
Op woensdag 18 april j.l. was Groen & Handicap aanwezig bij de officiele opening van het vlonderpad, nabij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in het Nationaal Park de Wieden, vlak bij Sint Jansklooster. Lees hier meer.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van: Kenniscentrum Groen & Handicap
|