thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Salvia discolor met zwarte bloemen een Peruaanse schoonheid

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Agastache 'Summer Glow' een van de vele nieuwe kleuren


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

salvia - nieuwe introducties - prairieplanten - marktje - terras

Salvia en prairieplanten dagen

komend weekeinde, zaterdag en zondag 2 en 3 september 2017

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren

Deze dagen staan dit jaar vooral in het teken van Salvia en daar verheug ik me al meer dan een jaar op.

Het wordt een bloemenzee.

Dankzij mijn Salvia vriend Diederik, de vinder van de zeer succesvolle, door ons in 2002 geintroduceerde Salvia 'Royal Bumble', ben ik samen met hem weer volop aan het zaaien en veredelen.

We introduceren nu zijn beste vondsten van de afgelopen jaren en we zijn volop aan het selecteren in zaailingen die we de komende jaren hopen te introduceren.

Diederik is terecht trots op zijn nieuwe introducties Salvia 'La Grande Boom', 'Naomy Tree' en 'Viola's Darling'. De nadruk bij deze selecties lag vooral op grote bloemen, rijke bloei en verbeterde winterhardheid.

Ook andere bondgenoten hebben een bijdrage geleverd aan de uitbreiding van ons sortiment. En we vonden een aantal oude liefdes terug bij collega's.

Mijn grote liefde voor Salvia is het afgelopen jaar fors opgelaaid.

Sinds dit vorig najaar heb ik gezaaid, geselecteerd, gestekt, gepot en opgestockt van de nieuwe soorten en ik ben daar misschien een beetje bij uitgeschoten. Er is een grote vooraad van een groot aantal nieuwe soorten en we hopen dat je daar komend weekeinde (of daarna) van komt meegenieten.

Het pleintje voor de winkel verandert in een veelkleurige Salvia bloemenzee. Ook de verkoopbedden staan vol met veel nog bloeiende planten zoals Agastache, Achillea, en nog meer Salvia. Het sortiment is weer op peil nadat we afgelopen voorjaar en zomer flink werden geplunderd.

Komend weekeinde, gratis toegang, gratis parkeren en een heel fijn puur marktje, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur.

Welke Salvia soorten er op dit moment zijn vind je hier: Salvia nu in voorraad

Prairieplanten

zijn meestal laatbloeiers die van nature ongeveer nu hun hoogtepunt beleven. De prairieborder doet het uitstekend ondanks het vreemde weer.

Salvia

Is een van mijn allerbeste vrienden en ook een van de de meest veelzijdige plantengeslachten. Ze komen met meer dan 900 soorten, waarvan soms tientallen cultivars en ondersoorten bestaan, over de hele wereld voor, in elk klimaat, van Siberie tot Zuid Afrika en midden Amerika, met een grote diversiteit aan geuren en kleuren. In elke kleur en bij elke bladvorm die botanisch beschreven kan worden is wel een Salvia soort te vinden.

Vooral exotische soorten bloeien bij ons vaak lang, maar er zijn ook genoeg goed winterharde soorten die nu nog kunnen bloeien.

De langstbloeiende soorten in ons sortiment zijn vaak net niet winterhard maar wel gemakkelijk te overwinteren. Daar zijn ze op geselecteerd. Ze moeten allemaal 10 graden vorst verdragen want zo koud wordt het elke winter wel in onze onverwarmde tunnelkas. Steeds meer van die half winterharde soorten overleven de winter buiten niet alleen vanwege de zachte winters maar ook omdat ze daarop werden geselecteerd.

De enige tropische soort in ons sortiment die absoluut geen vorst verdraagt is Salvia discolor. Deze schoonheid mag bij ons in huis overwinteren.

lavendel snoeien

De afgelopen weken hebben we alle lavendels in onze tuin gesnoeid. Erg vroeg dit jaar omdat ze vanwege het extreem hete en droge voorjaar veel sneller zijn verbloeid dan anders.

Voor de planten is dat juist heel goed. Ik kon ze lekker diep terugknippen Lavandula angustifolia heb ik zelfs bijna kaal geknipt. Nu beginnen ze weer uit te lopen en worden het van die heerlijke grijze bolletjes.

Meer over snoei en verzorging van lavendel lees je hier: lavendel, snoei en verzorging

deelnemers aan de Salvia en prairieplantendagen:

Maarten van Camac Machi uit Roermond maakt ambachtelijk middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin.
www.camacmachi.nl

Honing, honingproducten zoals propolis, mede en zonnig lavendel-honing ijs, vind je bij onze huisimker Will
em van imkerij Beelicious.
www.beelicious.nl

Kookerij Lahaye heeft behalve prijswinnende jam en confiture met de beste ingredienten geselecteerde delicatessen en mooie hartige sauzen, ook heerlijke hartige wafels en limonade.

Genieten dus, onder het overdekte terras van eten en drinken.
www.kookerijlahaye.com

Fuenteroyos reist veel door Spanje en Marokko. In zuid Spanje verzamelen ze uitgedroogde bloemstengels waar ze digeridoos van maken. In Marokko drinken ze thee bij de famillies waar ze ook huiden, natuurlijk geverfde tapijten, fossielenschalen en oude Berbersieraden kopen.

verder in 2017:


30 september en 1 oktober Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarktNieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Meer foto's zien, kletsen en 'Leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin


met groet,

Roger Bastin

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.