Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Op reis met je vader (of betovergrootvader?)

Onze voorouders gingen ook vaker de grens over. Hoe zag de reis (of landsverhuizing) van je betovergrootvader eruit? Waar ging zijn tocht naar toe en waarom? Met een beetje geluk kan je het spoor van je voorouders volgen aan de hand van hun reisdocumenten. Ik ben benieuwd waar deze ontdekkingsreis je brengt.

We lichten hieronder ook vast een tipje van de sluier op van de podcastafleveringen die dit najaar op stapel staan. En we tonen je een bijzondere film van de bevrijding van Oss in september 1944 van een onbekende filmmaker. Het is een film uit de filmcollectie van het Stadsarchief Oss, die we onlangs online mochten zetten op BrabantinBeelden.
 
Tot slot gaan we met je terug naar een paar Brabantse topsporters die hun Olympische droom ruimschoots verwezenlijkt hebben.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier!
 
Margot America, redactie
 

Honderden reisdocumenten online!

Je vindt er bewijzen van Nederlanderschap, uitreisbewijzen, uitgereikte paspoorten, persoonlijke briefjes én portretfoto's in terug. Het gaat om een kleine index met nog geen 400 inschrijvingen, maar deze kan wel het spoor van je reizende voorouder vergemakkelijken. Kortom, goede reis!
 

Nieuwe bronnen juni online

Zoals gebruikelijk zijn er weer nieuwe indexen en bronnen online gekomen. De indexen worden ingevoerd door vrijwilligers en vervolgens achter de schermen door onze collega Anton op de website geplaatst. En kennelijk werkt dat aanstekelijk, want hij maakte in zijn vrije tijd zelf een index op de Staten van Oorlog. Dat én meer in deze nieuwe bronnenlijst!
 
 
Wat is het verhaal van Duifje de Raaij; een jonge vrouw uit Den Bosch die in 1942 trouwt? Hoe zag haar leven eruit voor haar huwelijk, dat maar drie maanden mocht duren? Met deze aflevering sluiten we aan bij Namen en Nummers, een online herdenkingsmonument voor slachtoffers van de Holocaust. 
En wat vertellen de archieven over de zaak Marietje Kessels ons nog meer? Welke deskundigen kunnen nieuw licht werpen op de dader? Op deze, en nog veel meer vragen, storten we ons in juli en augustus. Dat betekent een zomerpauze vóór de reguliere afleveringen van de podcast, maar in september zijn we terug! Kun je niet wachten met luisteren naar mooie geschiedenisverhalen? Hier ga je naar alle podcastafleveringen van Het geheugen van Brabant:

 
Foto: Struikelsteen Duifje Bendik-De Raaij
 
 

Beste verhalen deze maand

 
In onze Bossche rechtbankarchieven vind je talloze vonnissen met uiteenlopende delicten. Dierenmishandeling is een vaak over het hoofd gezien delict. Wat weten we eigenlijk over dierenbeschermings-
organisaties en welke invloed hadden zij op de vonnissen? (Bijdrage: M. Urselman)
Godart van Ahr werd in 1548 in Gemert opgenomen in de Duitse Orde. Rond 1565 kreeg hij de leiding over de commanderij van die orde in Bekkevoort bij Diest en in 1571 keerde hij terug naar Gemert, waar hij tot aan zijn dood commandeur was. Wat weten wij over zijn herkomst?
In de jaren ’80 zat hij midden in de Bossche homobeweging. Hij liep mee op de Roze Zaterdag en startte met een groep vrienden de Flikkerradio. Theo Verbruggen over hoe het was om als openlijk homoseksueel op te groeien in Brabant en zijn tijd op de barricades. (Bijdrage: Maxime van Loenhout)  
De rechtszaken tegen twee 15-jarigen laten zien hoe in de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw kinderen op verschillende, maar evengoed hardvochtige wijze werden berecht. (Bijdrage: Geurt Franzen).
Willem van Haren was een Friese edelman en vanaf 1742 tot aan zijn zelfgekozen dood in 1768 kwartierschout van Peelland. Hij woonde op Henkenshage in Sint-Oedenrode. Wat vinden we terug over zijn buitenechtelijke escapades? (Bijdrage: Rien Wols)  
 

Historische wist-je-datjes

Onze Olympische Brabanders 🥇

Tradities zijn er om in stand te houden. En dus zal de Olympische vlam weer een reis maken van Griekenland naar de plek van de openingsceremonie in Parijs. Sinds 8 mei doorkruist de iconische vlam Frankrijk en pakt ook de voormalige koloniën van Frankrijk mee. Na een extra ronde door Île de France wordt het Olympisch vuur op vrijdag 26 juli ontstoken op de eindbestemming, Parijs.
 
Ook dit keer hopen Brabantse topsporters hun Olympische droom daar waar te maken. We blikken graag met je terug naar een paar Olympische toppers die hun sporen reeds verdiend hebben.
 
Weet je wat amazone Anky van Grunsven uit Erp met het as van Bonfire heeft gedaan? 
 
Weet je waarom wielrenster Marianne Vos het liefst in Nieuwkuijk even pauzeert? 
 
En waarvoor het huis van zwemmer Maarten van der Weijden in Waspik dienst deed tijdens de Tweede Wereldoorlog? 
 
Veel plezier tijdens de Olympische Spelen in Parijs!

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Foto's & films
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven