Quote
Week 11
Jaar 2014
 
 
Wat ik probeer te doen, is een harmonie van
belangen kweken tussen het bedrijf en het personeel.
We zijn geen tegenstanders, maar partners.
 Sir Hector Lang
 
 
 
 
Welke pet zou jij op je hoofd zetten om als leidinggevende harmonie te creëren tussen de belangen van de organisatie, de leidinggevenden en de medewerkers ?

Die van de manager die er zorg voor draagt dat wat gedaan moet worden ook gedaan wordt en die de processen bewaakt?  Die van de expert die handelt met de kennis verpakt in zijn hoofd en die een wandelende encyclopedie is als het over zijn vakgebied gaat ? Of die van de leider die medewerkers inspireert en voor wie men bereid is door het vuur te gaan?

Het verhaal over de petten is geen of-of verhaal. Het is een en-en verhaal. Om je job als leidinggevende optimaal waar te maken zal je de pet van de manager, de expert en de leider steeds alle drie tegelijk moeten dragen.

De manier waarop je omgaat met processen (managementpet) en waarop je je kennis (expertisepet) doorgeeft aan de  medewerkers  zit onder de leiderschapspet want de manier waarop verwijst naar het relationeel aspect.

En hier knelt dikwijls het schoentje. Leidinggevenden vergeten al te dikwijls de leiderschapspet te dragen. Deze wordt dan al te vaak vervangen door een paraplu waaronder zij zich kunnen verschuilen.

Actief begaan zijn met het relationele aspect is de sleutel om als leidinggevende te slagen in alle aspecten van je job. Zo verhinder je in de valkuil van het dominante managementdenken te trappen dat vooral kwantitatieve productiviteitsnormen en efficiencynormen vooropstelt.
 
Kim Scott, stichter en CEO van Juice Software en Directeur van AdSense bij Google, geeft je concrete tips om leiding te geven vanuit je leiderschapsrol. Een must read als je alle aspecten van je job als leidinggevende ernstig en oprecht wilt opnemen.
 
Van zodra meer leidinggevenden dit zouden doen dan zijn we ervan overtuigd dat er minder vaak sprake zal zijn van het oerconflict en de leiderschapscrisis waarover we het hebben gehad in een vorige quote.
 
Aan jou om net als Kim Scott hier een steentje toe bij te dragen.
 

 
P.S.: Heb je ook een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.