Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Index strafvonnissen rechtbank Eindhoven compleet!

Het gaat in totaal om 10.590 vonnissen waarvan de gegevens zijn toegevoegd of verrijkt. Van de meeste verdachten zijn nu naast de naam ook leeftijd, geboorteplaats, woonplaats en beroep opgenomen. Dankzij onze vrijwilligers kun je personen nu beter terugvinden in deze index. lees meer

Papieren juweeltjes logeren bij de buren…

Kostbare tekeningen, zeldzame prenten, bijzondere charters: prachtige stukken uit de collectie van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen zijn nu te zien in het Noordbrabants Museum. Ook de oprichtingsakte van dit genootschap hebben we hiervoor opgediept uit onze depots. lees meer

7.500 kaarten en prenten digitaal te bekijken

Het BHIC heeft de meest bijzondere kaarten uit zijn collectie gescand en je kunt deze digitaal in hoge resolutie bekijken en downloaden. Topografische kaarten, militaire stafkaarten, kaarten van polders en waterschappen, stadsplattegronden, kadastrale minuutplans, tekeningen van vestingwerken en nog veel meer. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Sambeeks boefje steelt poep
Willem Claassen was een arme sloeber die zijn handjes niet kon thuishouden. Als akkerbouwer Peter van de Brug in april 1874 een zak guano mist in zijn schuur, gaat de marechaussee poolshoogte te nemen in Willems schuurtje, want "eens een dief, altijd een dief". (Bijdrage: Geurt Franzen)
Gelijke kansen mannen en vrouwen nog niet lang vanzelfsprekend
Jarenlang werkte ze op onze studiezaal: Hanneke van der Eerden. Nu is ze met pensioen en als afscheid schreef ze deze mooie brief, over op school gaan bij de nonnen, je carrièrekansen als zwangere vrouw en werken in het onderwijs in de jaren ’80.
“Schilderen is bidden of vloeken”
Schilder van het leven, Brabander in hart en nieren, exponent van het rijke roomse leven. Dat was Jan Kruijsen (1874-1938), de kunstschilder die zich tot missie had gesteld om ‘oprechte’ kunst te maken die de mens kon verheffen. (Bijdrage: Frank van Doorn)
Geen lang leven voor lederzaak
Een statig pand waarop met duidelijke letters staat aangegeven wat zich binnen de muren afspeelt: "Van der Wielen, De Bruyn en Grever" houden zich bezig met leder en fournituren. Maar een heel lang leven is het bedrijf niet beschoren.
Toon van Es was een Boxmeerse stoelenmatter. Maar dat stoelenmatten bracht niet veel geld in het laatje en thuis wachtte ook nog een zwangere vrouw op hem. Dacht hij met een treurig gezicht wat los te kunnen peuteren bij een goedgelovige, dan had hij het toch goed mis. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Niet dood alleen maar zwanger!
Het is 10 april 1804 in Cuijk. Net buiten het dorp wordt langs de weg het levenloze lichaam van Carolina Impthurn Wiensman aangetroffen. Omstanders halen dokter Van Malsen erbij om haar overlijden te constateren. De dokter onderzoekt de vrouw en twijfelt... is ze nu dood, of niet?
Van Gogh terug naar Brabant
Vincent van Gogh schilderde hem, het Noordbrabants Museum kocht vorige week zijn schilderij en wij hebben er de geschiedenis van: de Collse watermolen, die Vincent schilderde omstreeks 1884 toen hij bij zijn vader in Nuenen verbleef. 
Een leven lang zoeken naar je vader
Geneviève was trots op haar vader. Want Maurice Bordier, ingenieur in Noord-Afrika, vocht als vrijwillig luchtmachtsoldaat tegen de Nazi's, die Europa onder de voet hadden gelopen. Zij was nog maar een peuter toen hij crashte, ergens in Nederland. (Bijdrage: Piet Snijders)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Wat zijn die ballen dan? Alles méér dan alleen namen, data en plaatsen. Reden jouw voorouders bijvoorbeeld rond in een van de eerste auto's in Brabant? Kijk het eens na

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven