Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
 
Winter in Amelisweerd en Rhijnauwen. En eindelijk gaat de rijksoverheid naar de regio toe om de alternatieven voor de verbredingsplannen serieus te bespreken. Meer hierover in deze nieuwsbrief en op onze site.
Verder is de winter een mooie tijd om aan de slag te gaan met de informatiefunctie op de landgoederen. In andere natuur- en bosgebieden is vaak veel kennis over de gebieden te krijgen, via allerlei manieren. Hoe vreemd om dan te merken dat zoiets in onze fraaie landgoederen nauwelijks het geval is?! Dat is een groot gemis. Daar gaan we wat aan doen, lees ook hier meer over. 
Nu we het toch over informatie hebben, zie meer over het recente uitkomen van het boek van Bea Groen over de landgoederen. En bekijk de nieuwe Amelisweerdkalender van Arthur Puls eens. Verder een korte indruk van de demonstratie en mars in oktober. 
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
Liesbeth Paardekooper
AnnA Adrichem
 
Nieuws:
 
Regeerakkoord: Alternatieven moeten bekeken
 
    
Eindelijk gaat de rijksoverheid in gesprek met de regio over de aangedragen betere oplossingen dan het sterk verouderde plan van 2×7 rijstroken. Twaalf jaar lang deden voorstellen van bewoners, de gemeente of de provincie er geheel niet toe. Alternatieven binnen de bak waren al helemaal onbespreekbaar. Die ban is gebroken lezen we in het regeerakkoord van 15 december j.l.
In dit akkoord staat dat de coalitie in overleg met de regio wil bekijken of de aangedragen varianten ‘binnen de bak’ in Amelisweerd de bereikbaarheidsproblemen (maar zijn die er nou echt?) ook kunnen oplossen. Als de oplossing die de regio heeft voorgesteld even goed is als die van het Tracébesluit dan wordt deze overgenomen. Zo niet, dan wordt het lopende besluitvormingsproces voortgezet.
 
  
 
Plan voor goede natuur- en landgoedinformatie op Amelisweerd
  
  
Wanneer je tijdens een bezoek aan de landgoederen meer aan de weet wilt komen, kan dat maar op een enkele plek. Misschien dat jullie het videomeubel in de broodverkoopruimte van de Veldkeuken wel eens hebben bekeken? Als je een van de schermen aanklikte kreeg je meer te lezen en te horen over de diverse aspecten van de landgoederen. Eigenlijk was dit een van de weinige manieren om je ter plekke te laten informeren. Samen met de Veldkeuken en de gemeente zijn de Vrienden van Amelisweerd een plan aan het opstellen om de informatievoorziening over de natuur en de landgoederen te verbeteren. Doe je mee?
 
 
  
Boek Amelisweerd en Rhijnauwen is nu beschikbaar
  
  
Jawel, de herdruk van het boek van Bea Groen is zojuist vers van de drukker gearriveerd en te bestellen. Deze heruitgave is in de voorverkoop tot en met 24 december nog steeds voor € 15,00 beschikbaar. Daarna wordt het boek ook via de boekhandel aangeboden en wordt de officiële verkoopprijs € 19,50. 
Wil je dit boek graag lezen en genieten van de wandelingen die erin aangeboden worden? Bestel het dan snel! Het boek is overigens gedrukt op papier met een FSC keurmerk bij de duurzame Utrechtse drukkerij Libertas Pascal.
 
  
  
Amelisweerdkalender 2022
 
 
Er is weer een nieuwe, prachtige kalender uitgekomen, met 12 sfeervolle foto’s van Arthur Puls. Er zit een praktische maandplanner in en achterin is een nieuwe kaart opgenomen met alle fotolocaties. Over lokale producten gesproken! Het is trouwens gedrukt op duurzaam en mat papier met Ecolabel.
Je kunt een kalender bestellen. Als je bij de opmerkingen (notes) schrijft ‘Vriend(in) van Amelisweerd’ gaat er per verkochte kalender 1 euro naar de Vrienden van Amelisweerd!
  
 
Ontmoeting Klimaatmars Urgenda op 20 oktober 
 
 
Vanuit Utrecht-stad en omgeving hebben we een bescheiden bijdrage geleverd aan de kilometers die de Klimaatmars in totaal heeft afgelegd. De route van deze Klimaatmars van Urgenda en anderen liep van Groningen naar Rotterdam om uiteindelijk in Glasgow (klimaattop) aan te komen. Op woensdag 20 oktober kwamen de marsdeelnemers vlak langs de landgoederen.
 
 
 
Lopend lint naar Amelisweerd op 14 oktober 
 
 
Zowel de nieuwe als de oude generatie bosbeschermers stonden bij elkaar op het Domplein. Studenten voor Amelisweerd hadden samen met Amelisweerd Niet Geasfalteerd opgeroepen om gezamenlijk naar het landgoed te lopen. Met in onze handen de spandoeken uit het tientallen meters lange spandoekenlint van het afgelopen voorjaar. Een geslaagde manier om al dat creatief beschilderde katoen en linnen opnieuw te gebruiken.
 
  
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
  
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij al lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos. 
  
Steun ons met een donatie
  
We maken uiteraard kosten en ontvangen geen subsidie. Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op:
  
IBAN: NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.