Voor zondag 14 februari 2021
 
De Groest, gevangen in tijdloosheid.
Foto van Jan Hinke. Bekijk ook de andere foto's.

   ....   
Dag liever Oppepper-lezers,

Dit wordt een Oppepper vol sneeuw en ijs. Morgen gaat het dooien, dus we buiten het nog even uit.

Maar eerst dit filmpje, heeft niets met ijs of sneeuw te maken. 'Don't worry', zingt het jongetje. Dat moeten we vandaag dan ook maar niet doen.

Er zijn door u mooie sneeuw-foto's ingestuurd, bekijk ze hier.
 
Fijne zondag, van de samenstellers, Henja, Henk, Claire, Helmi, Willibrord, Freek en Ineke.
 
 
 
Leuke sneeuw-en-ijs-filmpjes


   
 
Even terug in de tijd -  Sneeuw in 1950
Buiten ligt nu de sneeuw van 2021. Op bijgaande foto ligt de sneeuw van eind 1950. In Hilversum kwam toen een jeep aanrijden en de vier inzittenden werden geïnterviewd voor de radio. En terecht: de mannen hadden wat te vertellen. Het waren vier Nederlandse militairen die in een jeep vanuit Indonesië naar Nederland kwamen terugrijden! Een tocht van zeven maanden, van de tropen naar de sneeuw. Een tocht van 25.000 kilometer!
 

 
Klassieke muziek van Claire - Winterreise van Schubert
Hoewel het carnaval zou zijn past voor mij bij deze sneeuw de cyclus van Schuberts Winterreise heel goed. Het verhaal over een verloren liefde en lopen door een winterlandschap met een kraai. Heimwee hebben naar groene lindenbomen en waaiende winden. Langs kerkhoven lopen en stil blijven staan op het ijs bij een oude man met een draaiorgel.
Hier wordt de hele Winterreise cyclus met teksten en gezongen door Dietrich Fischer Diskau. De pianist is Alfred Brendel.

Niet gezongen maar gespeeld op een cello tijdens de cellobiennale.

Ian Bostridge and Julius Drake in een zeer aparte opname van Fremd bin ich eingezogen. Het lijkt wel lockdown.
 
Tot slot nog delen uit de Winterrreise met Ragazze strijkkwartet met bariton Martijn Cornet in een leeg concertgebouw.

Maar als je hier geen genoeg aan hebt: er zijn honderden video’s van!


 
Iets met kunst - door Henk Roos: Botticelli te koop
Op 28 januari werd er bij Sotheby’s New York een heuse Botticelli geveild: ‘Portret van een jongeman’ uit ca. 1475. Het paneeltje ging voor 92 miljoen dollar over in het bezit van een anonieme Russische verzamelaar.


   

Het is een anonieme jongeman van gegoede komaf, met in zijn handen een medaillon, een soort ikoon, met daarop afgebeeld een anonieme heilige. De jeugdige jongeling contrasteert mooi met de baardige grijsaard…

Van Claire Verlinden kreeg ik de tip voor dit minicollege van Frederike Upmeijer.
 
    
 
 
Op diezelfde dag zou ook Rembrandts sublieme  ‘Abraham en de drie engelen’ onder de hamer komen, maar het werd op het laatste moment teruggetrokken van de veiling.
 
 
 
 
Puzzelfoto van de week
Veel gebouwen worden in Hilversum gerenoveerd. Zo ook dit huis; waarin 15 appartementen zijn gerealiseerd.

Aan welke laan staat dit gebouw? Wat voor functie had het?
 
 
Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl
      

    
 
Een 'Pakje Kunst' van Hilversumse kunstenaars
Hilversumse kunstenaars maken 'mini'- kunstwerkjes. Ze verpakken ze als 'Pakje Kunst' ter grootte van een pakje sigaretten. Door een Pakje Kunst te kopen, maak je kennis met hun werk.
ART Hilversum had op de expositie in de oude C&A een automaat staan waar Pakjes Kunst in te koop waren. Maar nu de automaat nergens kan staan, kun je Pakje Kunst online bestellen, voor 4,00 euro per stuk - binnen Hilversum. Deze kunstenaars werken mee.
 

  


Voorbeeld
tegeltjes gemaakt door Edith van Eijden, in tradioneel Japanse techniek gebakken.

Voorbeeld:
zeefdruk van Wouter Stips
Voorbeeld
Pakje Kunst met inhoud van
Mattijs Wolthaus
Je koopt een Pakje Kunst uit nieuwsgierigheid, als cadeau voor een vriend(in), als iets extra’s bij een bos bloemen of fles wijn, als iets bijzonders, als verzamelobject, noem maar op. 
Stuur een mailtje aan info@arthilversum.nl of een appje aan 06-24866749.
  
 
 
Feuilleton III, aflevering 21. Door Henja Kronenburg
              
Anneke, die graag met Bram samenwerkt, heeft inmiddels ontdekt dat Pam en hij jaargenoten zijn. Ze neemt zich voor Pam zometeen even te bellen om bij te praten...
Ondertussen slenteren Pam en Gerrit richting de parkeerplaats. Ze heeft Gerrit het hele verhaal verteld. Wat kan hij goed luisteren. Zo rustig.
‘Hoe oud is jouw dochter?’
Gerrit zucht diep, ‘8 jaar, zo’n lieverdje. Wel een beetje verwend, want ze is een echt nakomertje met twee oudere broers van 15 en 17 jaar.’