Cuba                          
2 februari 2014
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Europa moet een betere relatie met Cuba aanknopen
 3. Baptistendominee ook onder huisarrest
 4. Ambassadeur in Cuba bij Wereldomroep
 5. Verboden films over Havana's ruines op YouTube
 6. Zeilschip Lion King op wereldreis: Cuba
 7. Ook Cuba op 60m band
 8. Rey Cabrera y Sus Amigos met Controversia in Brussel
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op
Twitter
 

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Citaat dagblad Trouw 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

INFORMATIECUBA
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 6131744 van ING-Bank
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt zo zorgvuldig mogelijk de gegevens in deze nieuwsbrief samen.We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan
Deze nieuwsbrief wordt ook op internet gepubliceerd. Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze email in uw browser te lezen
 
1. Van de redactie
Een conferentie van regeringsleiders uit heel Latijns Amerika die in Havana werd gehouden, leidde vorige week tot een honderdtal aanhoudingen en huisarresten van opposanten van het regime. Zij overtraden blijkbaar de regels omdat zij een schaduwconferentie over mensenrechten wilden organiseren. Overal in Latijns-Amerika zou dat een doodgewone zaak zijn geweest; enkel in Cuba leidde het tot intimiderend politiegeweld en acties van de geheime dienst.

Verder vindt u in dit nummer interessant nieuws over een lange - maar verboden - documentaire over de ruines in Havana, een muziekoptreden van Rey Cabrera en diverse berichten over de relaties tussen Cuba, Nederland en Europa.

Wij wensen u veel plezier met deze CubaTips.
 
2.‘Europa moet een betere relatie met Cuba aanknopen’
Deze stelling legde het Historisch Nieuwsblad (februari 2014) voor aan haar vaste panel, namelijk de voormalig hoofddocent klassieke geschiedenis  Anton van Hoof, Ruth Oldenziel, Amerikadeskundige en de hoogleraar Nederlandse geschiedenis James Kennedy.
 
Hier volgen enkele citaten:
Anton van Hoof acht de Cubaanse revolutie vanuit historisch oogpunt van belang. ‘Ooit kon ze dan ook in Nederland op grote sympathie en belangstelling rekenen; denk aan Harry Mulisch en zijn bewieroking van de Cubaanse revolutie en de nog altijd voortlevende bewondering van Che Guevara. De historische gebeurtenis verdient wel een zekere rehabilitatie.’
 
Ruth Oldenziel wijst op de economische belangen in een postcommunistisch Cuba ‘die verder reiken dan de toeristensector. Er zijn olieconcessies te vergeven en bij de haven van Mariel wordt een belastingvrije Speciale Economische Zone opengetrokken. Je ziet daar daarom allerlei landen, zoals Brazilië, Singapore en Rusland, voorsorteren voor een Cuba zonder Fidel Castro.’
 
James Kennedy vergelijkt het optreden van minister Timmermans met dat van de voormalige PvdA politicus Jan Pronk. ‘In de visie van sociaaldemocraat Timmermans bevorder je mensenrechten door de dialoog niet af te breken, maar juist in stand te houden, samen met de handelsbetrekkingen. In het Nederlands geval betreft dat onze afhankelijkheid van de Cubaanse nikkelexport. Maar het lijkt mij onverstandig een gezamenlijk mensenrechtenbeleid te ondergraven, enkel op grond van hoopvolle speculaties.’
 
3. Baptistendominee ook onder huisarrest
Enkele uren voordat afgelopen week in Havana de CELAC-topconferentie begon zijn verschillende mensenrechtenactivisten gearresteerd. Verder zijn tientallen dissidenten door leden van de geheime dienst bezocht. In onze vorige CubaTips hebben we hierover bericht. Ook de Baptistendominee Barroso kreeg huisarrest. Uitdaging publiceerde hierover het volgende.
 
Omsingeling
De problemen begonnen zondag, toen zijn huis werd omsingeld. Barroso is voorganger van de Ebenezer Baptisten Kerk in Taguayabon. Zijn vrouw Yoaxis Marcheco Suarez probeerde met haar twee dochtertjes het huis te verlaten om haar man te waarschuwen dat hij niet naar huis moest komen. Maar zij werd tegengehouden door de veiligheidspolitie, meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW). Toen hij zelf arriveerde, werd hij aangehouden.
 
Intimideren
"Dominee Lleonart Barroso werd de rest van de dag vastgehouden. Hij werd ‘s avonds laat teruggebracht en onder huisarrest geplaatst”, zegt CSW. De organisatie heeft contacten met plaatselijke gelovigen in Cuba. Bij zijn aanhouding zijn afdrukken van zijn vingers en tenen gemaakt en werd DNA materiaal onder de nagels van beide afgenomen. Volgens CSW probeerden veiligheidsagenten hem te intimideren en ertoe te bewegen een ‘officiële waarschuwing’ te ondertekenen, die in Cuba bij rechtszaken wordt gebruikt als bewijs bij toekomstige arrestaties. Barroso weigerde. Volgens de laatste berichten staan twee gewapende agenten bij zijn huis, dat aan de kerk grenst.
 
Kalm blijven
Lleonart Barroso en zijn vrouw kregen enkele dagen voor het huisarrest begon bezoek van de politieke politie. Hij werd gewaarschuwd ‘kalm’ te blijven tijdens de CELAC conferentie van staatshoofden uit Zuid Amerikaanse en Caribische landen. “Regeringswoordvoerders hebben tegen dominee Barroso gezegd dat hij naar de gevangenis wordt gebracht als hij zijn huis verlaat”, meldt CSW.
 
Santí tijdelijk opgepakt
Eerder werd een andere pastor, Yordani Santí, opgepakt en tijdelijk vastgehouden. Santi kreeg te horen dat hij zijn samenwerking met Barroso moest stoppen, omdat die ernstige gevolgen zou hebben. .
 
4. Ambassadeur Cuba bij Wereldomroep
Eén van de mannen achter het recente bezoek van minister Timmermans aan Cuba, is de Nederlandse ambassadeur in Cuba, Norbert Braakhuis.

Dat zegt de nieuwe website van Radio Nederland Wereldomroep voor Latijnssprekende landen, El Toque. Braakhuis (op de foto links naast Timmermans) bezocht twee weken geleden de studio van RNW in Hilversum en met hem werd de balans opgemaakt van het bezoek van de minister, de veranderingen in Cuba en het belang om niet langer ‘over Cuba, maar met Cuba te spreken.’
 
Link
* Gesprek met ambassadeur Braakhuis

Informatie van buitenaf?
Tijdens zijn bezoek gaf minister Timmermans o.a. het startschot  voor een 5-daagse voetbalclinic, aangeboden door 5 trainers van Feyenoord.


Misser
Vorige week wezen wij op de videoproductie die Omroep Rijnmond daarover had samengesteld. Lezers van CubaTips wezen op een misser in deze reportage. De commentator zegt dat ‘de Cubanen sinds een half jaar internet hebben en Cuba dus openstaat voor informatie van buitenaf.’ Dat is onjuist. Weinig Cubanen beschikken over een internetaansluiting (4%!) thuis en de internetfaciliteiten in postkantoren, internetcafé's en jongercentra bieden een gecensureerd aanbod van websites. Enkel de toeristenhotels hebben een breder wereldinternet aanbod. Schrijnend is daarom, dat de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen van 4 tot 6 februari in Havana een seminarie organiseert over nieuwe media voor bisschoppen uit Latijns-Amerika en de Caraïben.

Link
*
De video (25 minuten) over de Feyenoord Clinic
 
Ambitie Timmermans
Verschillende politieke commentatoren zagen het bezoek van Timmermans aan Cuba als een stap in zijn ambitie om opvolger te worden van EU-buitenlandchef Catherine Ashton.
Petrus maakte er op zijn blog de volgende bewerkte foto over:
 
 
Link
 
5. Verboden film over Havana’s ruïnes  op YouTube
Tijdens het Latijns-Amerikaans Filmfestival in 2006 maakten de Cubaanse cultuurautoriteiten de vertoning van de film La Habana, Arte nuevo de hacer ruinas / De kunst van ruines maken, onmogelijk. De volledige film is nu – weliswaar in 6 delen – op YouTube te zien.
 
Censuur
De maker van de film, de Duitse regisseur Florian Borgmeyer, liet weten dat de beslissing tegen de geest van internationale filmfestivals inging en dat duidelijk werd dat het Cubaanse filminstituut ICAIC ‘afhankelijk is van de censuur van de staat.’ ICAIC - directeur Ivan Giroud liet weten de film ‘problematisch’ te vinden, maar deze wel persoonlijk te willen zien. Welke bezwaren de autoriteiten precies hadden is onduidelijk. De film gaat in op de veel honderden ruïnes die Havana telt, hun vaak rijke historie en toont de mensen die in ruïnes proberen te overleven.
 
Lofzang op het verbodene
Borgmeyer zei destijds over het verbod: ‘De film zou aanvankelijk tweemaal worden getoond en wel in de bioscoop Cine 23 y 12' (...) ’In het digitale tijdperk komt elke verboden film Cuba binnen, er is geen kans alles te censureren.’ Hij wil zelf de film op dvd kopiëren en zo onder Cubanen verspreiden :’Hou er rekening mee dat de film in alle delen van Cuba gezien zal worden als een lofzang op het verbodene. Dat zou na twee vertoningen in Cine 23 y 12 nooit zijn gebeurd.’
 
* Cubaencuentro publiceerde eerder een achtergrondartikel over deze film. (Spaanstalig)
 
6. Zeilschip Lion King op wereldreis: in Cuba
Harry en Ans zijn gepensioneerd en maken op hun zeilschip Lion King een wereldreis.Ze doen daarbij ook Cuba en met name Santiago, Cienfuegos, Trinidad en Varadero aan.
 
Alleen genodigden 
Op hun blog doen ze verslag van hun ervaringen, onder de titel Cuba 2014. Een - meer politiek - citaat uit hun blog: '1 januari 2014 dus groot feest. Raoul Castro komt hoogst persoonlijk een rede houden. Leek ons wel interessant om dat mee te maken, maar als we op 1 Jan. naar de stad gaan zijn Plaza Cespedes (zie foto) en de straten erom heen hermetisch afgesloten  …Alleen genodigden! Dus een zodanige grote volksheld is de Castro familie nu ook weer niet.'
 
Lees
* Cuba 2014
 
7. Ook Cuba op 60m band
Het Cubaanse Ministerie van Communicatie heeft een 12kHz segmentje in de 60m band ter beschikking gesteld van de radio amateurs. Dat meldt de RAZ, de vereniging van Nederlandse radiozendamateurs en elektronicaliefhebbers.
 
Toestemming nodig
De toewijzing geschiedt niet automatisch: amateurs in Cuba moeten eerst toestemming verkrijgen en een wijziging op hun machtiging. Het gebruik van 5418 tot 5430 kHz is op secondaire basis, met de nadruk op het gebruik tijdens noodsituaties.
 
Orkanen
“Cuba ligt elk jaar weer in het pad van de Caribbische orkanen, en deze band biedt een betrouwbare communicatie voor het hele eiland,” zegt Pavel Milanes Costa, CO7WT, in Camagüey, die het nieuws ook op internet zette.
 
Noodverkeer
Cubaanse amateurs mogen SSB, CW, PSK31 en PSK63 gebruiken in de nieuwe mini-band. Zodra er in Cuba een officiële ramp afgekondigd wordt, mag de band alleen nog maar voor noodverkeer gebruikt worden. Amateurs in Cuba mogen 50 W (10 W voor de N-gelicenseerden) gebruiken, hoewel 100 W toegestaan wordt in noodsituaties, als daarmee de verbinding betrouwbaarder wordt.
 
 
8. Rey Cabrera Y Sus Amigos met Controversia in Brussel
De Belgisch-Cubaanse tres-speler Rey Cabrera viert met Controversia zijn vijf decennia op het podium. Tim schrijft hierover in Tropicalidad het volgende.
 
Son-schijfje
In Cuba vormde Cabrera nog een tijdje een duo met Eliades Ochoa en maakte hij deel uit van La Viaja Trova Santiaguera en Corazon De Son. Controversia is een meer dan uitstekend son-schijfje geworden dat wat ondergetekende betreft zo in de catalogus van World Circuit kan. Dat zon en son slechts één letter verschillen zal wel geen toeval zijn!
 
Brussel
Op 7 februari viert Rey Cabrera samen met een hoop speciale gasten zijn vijftigjare jubileum als muzikant in het Brusselse Théâtre Molière!
 
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Rey Cabrera Y Sus Amigos: 7 februari in Brussel
De Belgisch-Cubaanse tres-speler Rey Cabrera zet op 7 februari in Brussel met Controversia zijn vijf decennia op het podium in de verf (Zie voor nadere informatie hierboven onder 8)
.
* Concert David Calzado y la Charanga Habanera: 19 februari in Amsterdam
La Charanga Habanera is een Cubaanse groep die aan de top staat van het timba genre, oftewel de Cubaanse salsa. De groep werd genomineerd voor een Latin Grammy voor het album ‘Live in the U.S.A.’. Deze Boy Band treedt op 19 februari om 19.00 uur op in Paradiso in Amsterdam.
 
* Expositie: 'El Arte de la Luz': 21 februari tot 13 april in Havana
Het Nationaal Museum van Schone Kunsten in Havana toont van 21 februari tot 13 april 2014 een overzicht van het schilderkunstige en grafische oeuvre van de Nederlandse kunstenares Marie-Antoinette Courtens onder de titel ˜El Arte de la Luz'.
 
* Theatertournee voor Live from Buena Vista
Live from Buena Vista – The Havana Lounge gaat in maart en april door Nederland. Het collectief geeft een inkijkje in het brede spectrum van stijlen die samenkomen in en om Buena Vista. De kern bestaat uit grote sterren die eerder bij de Buena Vista Social Club en/of Afro Cuban All Stars hebben gespeeld en wordt aangevuld met jonge talentvolle muzikanten die hun leven gewijd hebben aan de traditionele muziek.
Bekijk: Overzicht van de plaatsen en data
 
10. Het laatste nieuws
* Gezocht: buitenlandse investeerders
In maart aanstaande neemt het Cubaanse parlement een nieuwe wet aan over buitenlandse investeringen. Het wordt de meest verregaande verandering in Cuba op economisch gebied, aldus een hoge functionaris, omdat niet langer de eis geldt dat buitenlands kapitaal niet meer dan 49% in een bedrijf mag investeren. In december kondigde president Raúl Castro een extra parlementszitting in maart 2014 aan om deze wet te behandelen. Lees meer
* Amnesty International veroordeelt vervolging aan vooravond CELAC-top
Amnesty International heeft de Cubaanse autoriteiten opgeroepen een einde te maken aan de repressiecampagne tegen leden van de oppositie en dissidenten op het moment dat de tweede top van de Comunidad de Estados Latinoamericanos y Carib eño (CELAC), begon. President Raúl Castro opende deze conferentie die twee dagen zou duren. De dissidenten wilden een schaduwconferentie houden. Lees meer
* Ban tikt Cuba op vingers, Raúl de VS
Secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN heeft Cuba duidelijk gemaakt dat de mensenrechtensituatie moet worden verbeterd en dat er aandacht moet zijn voor het recht op vreedzame vergadering en de vrijheid van vereniging. Hij zei dit na afloop van een gesprek met president Raúl Castro. Deze kapittelde in zijn openingsspeech van de CELAC-top op zijn beurt de VS vanwege de wereldwijde spionageactiviteiten van deze supermacht en waarschuwde voor cyberruimte als ‘een theater vol militaire experimenten.’ Op Twitter wees Yoani Sánchez de president op de uitgebreide spionage- en controleactiviteiten van zijn eigen regering in de strijd tegen de democratische oppositie. Lees meer
* Cuesta Morúa voorwaardelijk vrijgelaten
Manuel Cuesta Morúa, de belangrijkste organisator van de schaduwconferentie over mensenrechten, is donderdagavond vrijgelaten. De dissidente en onafhankelijke advocaten Veizant Boloy en Lilvio Fernández Ruiz, beiden betrokken bij de organisatie van een schaduwconferentie over mensenrechten afgelopen week in Havana, werden woensdag met andere dissidenten vrijgelaten. Lees meer
* Bij de dood van Pete Seeger
De maandag jongstleden overleden folkzanger Pete Seeger (94) had een speciale band met de Cubaanse revolutie. Hij maakte in de jaren zestig het lied Guantanamera populair en er is geen toerist in Cuba die dit lied niet minstens éénmaal per dagel hoort. Maar hoewel Seeger ook veel andere protestsongs zong tegen oorlog en ‘kapitalistische onderdrukking’, heeft hij niet eenmaal zijn stem verheven tegen de communistische dictator. Vreemd voor een kunstenaar die wel wees op het belang van herinneren en de geschiedenis, voordat hij zijn prachtige lied over Treblinka zong. Lees meer