Cuba                  
Wekelijkse nieuwsbrief over Cuba: 12 november 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Commentaar: Nieuwe maatregelen Trump wakkeren polarisatie aan
  2. Netflix: Cuba and the cameraman
  3. Christusbeeld wordt nationaal monument in Cuba
  4. Eén jaar na Fidel's dood
  5. Arrestatie organisatoren alternatieve Biënnale
  6. Ambassade in Havana zoekt stagiair Cultuur en Communicatie
  7. Cartoon: 'Dat gebeurt omdat Fidel ......'
  8. Nestlé Cuba maakt koffie-ijs
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u in onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze wekelijkse Nieuwsbrief CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Nieuwe maatregelen Trump wakkeren polarisatie aan
Ons commentaar op de actualiteit
De strenge regels die de Trump-administratie afgelopen week afkondigde voor reizen naar Cuba en voor handel drijven met dit land (zie hierna onder 10), zetten een definitief punt achter de diplomatieke dooi tussen beide landen die in 2014 begon. Het lijkt erop dat Amerikaanse bedrijven die er vroeg bij waren, niet verder gestoord zullen worden bij hun activiteiten. De zwarte lijst met 183 Cubaanse instellingen en bedrijven waarmee Amerikanen geen zaken mogen doen, is duidelijk. Andere keuzes hebben Amerikaanse ondernemingen niet want in Cuba is elke onderneming staatseigendom en is er in veel gevallen ook een band met het militair apparaat.

Contacten tussen mensen
Of er ook een einde komt aan de ‘people-to-people’ contacten is niet geheel duidelijk. Individuele Amerikaanse burgers kunnen niet meer op eigen gelegenheid Cuba bereizen en – buiten het regiem om – contacten leggen met wie men wil. Jozefina Vidal, die de Cubaanse delegatie leidde bij de gesprekken met de VS, liet vorige week al weten dat deze contacten niet getolereerd zullen worden vanwege ‘het subversieve element’. Zij doelt hierbij op mogelijke contacten tussen Amerikaanse bezoekers en mensenrechtenactivisten.

Tegenwerking
Ook de haviken in Trump’s omgeving hebben kritiek. Volgens de invloedrijke senator Marco Rubio en de volksvertegenwoordigers Mario Diaz-Balart en Ileana Ros-Lehtinen gaan de maatregelen niet ver genoeg. Zij klagen dat ‘de bureaucraten’ de president dwarszitten om een breuk met Cuba te voorkomen. Rubio verwijt het Witte Huis twee grote reisorganisaties, namelijk Gran Caribe en Cubanacán, eigendom van het Ministerie van Toerisme, niet op de zwarte lijst met 183 bedrijven te hebben gezet. Zo wordt de politieke opening van 3 jaar tussen beide landen tot een deur die op een heel klein kiertje staat. In januari 2015 waarschuwde de Amerikaanse onderhandelaar Roberta Jacobson al voor al teveel optimisme. Drie jaar is blijkbaar niet lang genoeg voor ontspanning. De polarisatie is weer terug.
 
De redactie
 
2. Netflix: Cuba and the Cameraman
Het onthullende televisieportret volgt de levens van Fidel Castro en drie Cubaanse families die de gevolgen van het beleid van de (latere) president aan den lijve ondervonden. Regisseur Jon Alpert is namelijk al zijn hele leven geobsedeerd door Cuba en het omstreden leiderschap van Castro.

In de jaren 70 reisde hij voor het eerst met zijn camera naar Cuba, om verslag te doen van de revolutie daar. Hij bouwde er zelfs een band op met Castro, die altijd blij was om ‘the journalist’ – zoals hij Alpert noemde – weer te zien. Halpert bleef door de jaren heen Cuba bezoeken om daar met de mensen te praten over de huidige staat van het land. Over een periode van van 45 jaar schoot hij duizenden uren aan beeldmateriaal, dat werd gebruikt als basis voor de documentaire.
 
Nederland
Cuba and the Cameraman was al te zien op de filmfestivals in New York en Venetië. Op 24 november zal Netflix de film, die in Amerika ook eventjes in de bios verschijnt, toevoegen.

Link
* YouTube: trailer van 2 minuten over Cuba and the Cameraman van Netflix

Bron: Tom van Steensel, VARA Gids, 8 november 2017
 
3. Christusbeeld wordt nationaal monument in Cuba
Het Christusbeeld van beeldhouwer Jilma Madera, dat uitkijkt over de Baai van Havana, is erkend als nationaal monument vanwege de artistieke waarde.
 
Het marmeren Christusbeeld heeft een hoogte van 20 meter en een gewicht van ruim 300 ton. Het monument staat opgesteld aan de Baai van Havana. Het werd er in december 1958 geplaatst, vlak voor de komst van de leider van de Cubaanse Revolutie Fidel Castro.
Het kunstwerk werd in Italië gemaakt door de Cubaanse beeldhouwer Jilma Madera. Het werd destijds door paus Pius XII gezegend voor het op transport ging naar Cuba.
 
Bron: Kerknet
 
4. Eén jaar na Fidel's dood
Op 25 november is het een jaar geleden dat Fidel Castro overleed. In Santiago de Cuba, waar zijn as wordt bewaard op het kerkhof Santa Ifigenia, wordt een drie dagen durende herdenking georganiseerd.  
 
               

Speciale herdenkingsbijeenkomsten worden belegd in fabrieken en bedrijven, speciaal in die welke door de Comandante en Jefe ooit werden geopend of bezocht. Ook wordt een historische wandeling door Santiago georganiseerd ter herinnering aan Fidel en organiseren studenten van de Universiteit van het Oosten een ‘patriottische nachtwake’. 
Op diverse plaatsen in de provincie zullen boeken en documentaires, gewijd aan belangrijke momenten uit het leven van Fidel, worden gepresenteerd.
Op de derde dag wordt een politiek-culturele bijeenkomst op het Plein van de Revolutie Antonio Maceo georganiseerd. Ook is een pelgrimage georganiseerd vanaf dit plein naar het kerkhof Santa Ifigenia waar een bloemenhulde plaats vindt

Bron: WebsiteTrabajadores 
 
5. Arrestatie organisatoren alternatieve Biënnale
Afgelopen maandag werden in Havana de kunstenaar Luis Manuel Otero Alcántara en de historica Núñez Leyva door leden van de geheime dienst aangehouden en opgesloten in het politiebureau van Cuba y Chacón in Oud Havana. Otero en Núñez Leyva zijn de initiatiefnemers van de alternatieve expositie #00Bienal.

Veiligheidsdiensten doorzochten het atelier van Luis Manuel (links op foto) en namen daar zakken cement en hout in beslag; de kunstenaar werd vervolgens beschuldigd van ‘heling’. De persconferentie waar het programma van de alternatieve Biënnale zou worden gepresenteerd, ging door de aanhoudingen niet door. Núñez Leyva werd de volgende dag vrijgelaten; haar echtgenoot Luis Manuel Otero Alcántara is donderdag jl. vrijgelaten. 
De beide kunstenaars zeiden dat het hun bedoeling is ‘de ontwikkeling van de Cubaanse cultuur te steunen, nu het land een diepe crisis doormaakt, een groei van de banaliteiten en hopeloosheid waardoor de emancipatorische en progressieve kracht van de kunst wordt afgeremd’.

Dissidentie
De twee kunstenaars leiden ook het Museum van de Dissidentie, een website die het belang van dissidentie onderstreept met hoofdrollen voor de Cubaanse indianenleider Hatuey, José Martí, Fidel Castro en de dissidentenvoorman Oswaldo Payá. Otero organiseerde in april een live-performance vanwege de verdwijning van een standbeeld van de historische leider van het Cubaanse communisme, Julio Antonio Mella. Deze moest plaats maken voor de entree van het luxe vijfsterren Kempinskihotel.

Bron: Website 14ymedio, 9 november 2017: More Than 300 People Sign a Petition for the Release of Artist Luis Manuel Otero Alcántara
 
6. Ambassade in Havana zoekt stagiair Cultuur en Communicatie
Wilt u zelf of kent u iemand, die een bijdrage wil leveren aan de culturele betrekkingen tussen Cuba en het Koninkrijk? Gezocht wordt een stagiair voor de culturele afdeling op de Nederlandse ambassade in Havana van 1 februari 2018 tot 31 juli 2018.
 
De ambassade in Havana is een middelgrote post met vijftien medewerkers gevestigd in de ambassadewijk ‘Miramar’. De kerntaken van de ambassade betreffen de betrekkingen van het Koninkrijk met twee landen, namelijk Cuba en Jamaica, en liggen op het gebied van economie en handel, cultuur en sport, consulaire zaken en mensenrechten en politiek.
 
Culturele activiteiten en ondernemingen
Cultuur speelt een belangrijke rol in de Cubaanse maatschappij en politiek. De Nederlandse ambassade was altijd al actief met culturele activiteiten, maar nu Cuba zich geleidelijk openstelt voor de buitenwereld, breiden deze activiteiten zich verder uit. De ambassade formuleert het als volgt:
'Elk jaar vinden met steun van de ambassade verschillende culturele evenementen plaats om de banden tussen Cuba en het Koninkrijk te versterken. We organiseren zelf evenementen en nemen deel aan evenementen die worden georganiseerd door anderen, zoals lokale Cubaanse autoriteiten en andere ambassades en internationale vertegenwoordigingen in de stad. Voorbeelden hiervan zijn de jaarlijkse Nederlandse Filmweek en de Nederlandse Culturele Week. De ambassade draagt dit jaar bij aan een cartografie project van Havana’s Stadsarchivaris, met Nederlandse kaarten in de Sala de Cartografía in het Palacio del Segundo Cabo met het Oficina del Historiador. Ook de vertegenwoordiging van de EU doet hieraan mee. Door de contacten die wij zo opdoen, kan de ambassade als tussenpersoon optreden voor Nederlandse kunstenaars en artiesten die exposities willen organiseren of een podium zoeken voor voorstellingen die zij willen geven in Havana en elders in Cuba.'
 
Meer informatie
Contactgegevens en een uitgebreide stageomschrijving en profielschets vindt u bij: Cuba: Stagiair bij de Nederlandse ambassade in Havana bij de afdeling Cultuur en Communicatie
 
7. 'Dat gebeurt omdat Fidel.............' 
 
Wanneer er in Cuba vroeger iets fout liep, luidde een standaard reactie: 'Dat gebeurt omdat Fidel er geen weet van heeft.'
Na Fidel's dood is het  wat moeilijker met de vinger te wijzen: 'Het is Raúl niet gezegd', ' Dochter Mariela is niet op de hoogte gesteld' of 'Ze hebben compañero en vice-president Díaz -Canel niet geïnformeerd.'

Cartoon van Lauzán
 
8. Nestlé Cuba maakt koffie-ijs
Vanaf 2018 zal het Zwitserse bedrijf Nestlé nieuwe ijssmaken op de Cubaanse markt brengen waaronder de Frappelatte, een ijssmaak met als basis koffie. Het ijs wordt op de markt gebracht door Coralac S.A, een staatsbedrijf dat samenwerkt met Nestlé.

Julio César Santana, commercieel-directeur zegt dat het nieuwe product vooral zal worden verkocht in restaurants en hotels in het land en later wellicht geëxporteerd wordt naar andere landen in de Cariben.

Andere smaken
Ook andere smaken zullen op de markt verschijnen zoals chocolade-ijs met amandelen of met koekjes. Dat ijs is meer bedoeld voor de nationale markt in Cuba. Op de afgelopen jaarbeurs van Havana behoorde de nieuwe ijssoort tot de 20 meest geprezen producten en werd het ijs beloond met een gouden medaille. De joint-venture Coralacas Antillas houdt zich al 20 jaar bezig met de productie en commercialisering van ijs voor de Cubaanse markt.
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concerten ‘Mujeres de Luna – Women in Cuban Music’: Estrella Acosta Group in Papendrecht, Amstevleen, Lelystad, Amsterdam en Voorburg
‘Mujeres De Luna’, maanvrouwen, noemt zangeres Estrella Acosta haar favoriete Cubaanse songwriters van de laatste 100 jaar. Dat Cuba muzikaal veel moois te brengen heeft is bekend. Estrella ging op zoek naar wat er de laatste eeuw in haar geboorteland door vrouwen werd gecomponeerd en koos daar de leukste en origineelste stukken uit.
Die presenteert ze nu in een nieuwe instrumentatie die alles met vandaag te maken heeft, met ijzersterke solisten en in fantasierijke arrangementen van Hilario Durán, Michael Simon en Marc Bischoff.
Estrella en haar Latin jazzgroep, versterkt door het Pavadita Strijkkwartet, leggen links naar alles wat er vóór, na en naast Buena Vista in Cuba te horen is en was.
De concerten wordt begeleid door beelden die laten zien waar de muziek uit voortkomt en hoe de componistes, vaak tegen de stroom in, een eigen stijl en carrière ontwikkelden. Een spannend muzikaal live avontuur!
Data en plaatsen:
- 17 november (avond) in Theater De Willem, Papendrecht
- 24 november (avond) in Theater Griffioen, Amstelveen -  2 december (avond) in Agora Theater, Lelystad
-  8 december (avond) in Ostade, Amsterdam
- 15 december (avond) in Theater Ludens, Voorburg
Meer informatie over plaats en tijd: www.estar.nl
Interview:
* Interview van NRC met Estrella Acosta: ‘Cubaanse zangeressen doorbraken taboes’
 
* Musical On Your Feet: t/m februari in Amsterdam 
Joop van den Ende en Albert Verlinde presenteren de Stage Entertainment productie On Your Feet! De swingende Broadway-show gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de op Cuba geboren Gloria Estefan en haar man Emilio. Gloria Estefan groeide uit tot de ‘Queen of Latin Pop’. Ze heeft al meer dan 100 miljoen platen verkocht en won zeven Grammy's.
On Your Feet! is op zondag 29 oktober in première gegaan in het Beatrix Theater, in aanwezigheid van Emilio en Gloria Estefan. Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met februari 2018. Meer informatie: www.onyourfeet.nl
 
* Concert Afro-Cuban All Stars: 25 januari 2018 in Arnhem
Afro-Cuban All Stars staat bekend om hun combinatie van verschillende Latijns-Amerikaanse (dans)stijlen zoals mambo, cha cha, rumba, son montuno, timba, guajira en bolero. Het is vier jaar geleden dat de band voor het laatst in Nederland was en de geplande show in Luxor Live in Arnhem is de enige in Nederland. Deur open: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur
Meer informatie: Afro-Cuban All Stars
 
* Cuba Is: tot 4 maart 2018: Expositie over Cuba in Los Angeles (USA)
In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba.
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
‘Vlees uit Rusland’ is terug (6 november 2017)
Toen de relaties tussen Cuba en de voormalige Sovjet-Unie bijzonder hartelijk waren, vulden de schappen in de Cubaanse winkels zich met verschillende producten afkomstig uit het verre Rusland. De Russische baboesjka’s sierden duizenden huiskamers in het land en Cubaanse huisvrouwen leerden koken met uit Rusland afkomstig rundvlees in blik. Huisvrouwen werden bedreven in het koken en kopen ervan. Lees verder
 
Verhuld racisme in nachtelijk Havana (7 en 8 november 2017)
Yunior is een van de drie in het zwart geklede zwarte Cubanen die de entree van bar Habana bewaken. Het drietal staat met het gezicht naar de straat, als ijzeren tralies. Ze dragen een broek van zwarte stof, een zwart shirt met kraag en een zwarte pet. Op hun brede schouders staat in wit SEGURIDAD / beveiliging. Om half twee ’s nachts dreigt Havana te vergaan. Bliksemflitsen en donderslagen laten de nacht beven en de lucht is vol rode wolken. Binnen in de bar zijn nog maar weinig mensen. Er is niemand die staat. Aan de tafels wordt wat gedronken, terwijl de muziek nogal zacht klinkt voor een zaterdag. Lees verder in Deel 1
en Deel 2
 
Vrijheid Cubaanse artsen in Brazilië ingeperkt (9 november 2017)
De Cubaanse regering heeft nieuwe beperkingen ingevoerd voor Cubaans artsen en specialisten, die werkzaam zijn in het programma Más Médicos dat sinds 2013 in Brazilië bestaat en werd ingevoerd door de toenmalige regering van Dilma Rousseff. De nieuwe regels moeten voorkomen dat Cubaanse artsen hun post in het gastland Brazilië voortijdig verlaten en asiel aanvragen. Lees verder 
 
Nieuwe restricties VS voor handel en reizen Cuba (10 november 2017)
De nieuwe maatregelen die het Witte Huis woensdag afkondigde tegen Cuba, bemoeilijken de mogelijkheid voor Amerikaanse burgers om Cuba te bezoeken. Voor commerciële relaties met het eiland worden nieuwe grenzen gesteld. In juni van dit jaar had president Trump al gezegd dat hij het beleid van Obama met betrekking tot Cuba zou terugdraaien. Hij noemde toen met name financiële transacties tussen Amerikaanse ondernemingen en Cubaanse bedrijven die door de staat, het leger en de geheime dienst worden geleid. De nieuwe regelingen zijn gisteren ingegaan. Lees verder
   
Cuba komt 900.000 woningen tekort (11 november 2017)
In Cuba zijn er 900.000 woningen tekort. Nochtans neemt de overheid al tientallen jaren maatregelen om dit tekort weg te werken. Officieel zijn er 883.050 woningen tekort, op een totale bevolking van 11,2 miljoen inwoners. Dit jaar kan dat tekort oplopen tot meer dan 900.000, als gevolg van orkaan Irma. Havana, een stad met 2,1 miljoen inwoners, heeft ruim 200.000 woningen tekort, de stad Santiago de Cuba ruim 100.000. Lees verder