Nyhetsbrev #6 2017
 
Stundande TreTe. Ännu en av våra textbeställningar har gått till premiär. Och tre alldeles nya grovmanus finns för läsning!

Förra måndagen var det då äntligen presentation av 2017 års grovmanus, resultatet av vår tävling på tema Vatten. En varm och koncentrerad stämning blev det i Hagateaterns salong när skådespelare och övriga team läste och reflekterade om texter och dess processer. Och tre nya grovmanus finns nu för läsning. Se mer nedan! Mer info finns också i den separata pdf som kommer med nyhetsbrevet: presentation av dramatiker och texter, samt en uppställning över alla de texter som hittills tagits fram av oss, sedan starten 2005.
 
En annan rolig nyhet: America Vera-Zavalas pjäs Fimbulvinter, en av 2015 års grovmanus, har nyss gått till produktion på Teater Sagohuset i Lund. Grattis till en väl emottagen premiär, America och Sagohuset! Läs mer i länk till höger.
 
Spana också in Unga Spiras gästspel i Kungsbacka med en pjäs skriven av Johanna Svalbacke, som även hon tidigare har skrivit för Barnteaterakademin.
 
Mycket snart dags för årets TreTe. Den som tar sig till Trollhättan torsdag-fredag nästa vecka får se hela tolv olika föreställningar av bl a Pantomimteatern och Teater Tre. Medverkande Göteborgsgrupper är Abnorm Scenkonst, Kurage och Masthuggsteatern. På TreTe-programmet står också Val av tilltal, ett panelsamtal om tillgänglig scenkonstkommunikation, del av projektet Friktionskraft (se även länk till höger).
 
Varma oktoberhälsningar,
 
Kristina Ros
Projektledare

 
VATTEN x 3 -2017 års grovmanus
 
Förra hösten utlyste Barnteaterakademin en manustävling på temat Vatten. Av hela 66 bidrag valdes tre ut som nu har utvecklats till grovmanus:
 
Landet på andra sidan vattnet
av Paula Helander
Vad är ett hem? Är det huset med dess möbler och ting, krusbärsbusken och rosorna i trädgården? Eller är ett hem människorna en känner sig hemma med? Eller är ett hem något som en alltid bär med sig?
Landet på andra sidan vattnet handlar om det som får människor att lämna sitt hem och bege sig på flykt. Det handlar om en förälder som försöker skydda sitt barn och ett barn som måste få sin förälder att förstå att hon inte kan skydda barnet från allt.
För barn från 5 till 7 år. 2 skådespelare.
 
Lite vatten med gurka
av Johan Franzon
Om det som är så fruktansvärt litet och så fantastiskt gammalt att det nästan inte går att förstå. Om det lilla som blir det oändligt stora. Och från Sydpolen ger sig en liten vattennalle ut på en lång resa över tid och rum, för att plötsligt dyka upp i ett glas med vatten på en teater alldeles här i närheten.
I Lite vatten med gurka sprängs tid och rum när vetenskap möter stor fantasi och berättarlust.
För barn från 6 till 9 år. 1 skådespelare
 
Nåt i djupet
av Emma Palmkvist
Ska vi leka lyckliga familjen? Ja! Katrina och Bob flyttar in i sitt nya, fina hus och får massor med barn. På ytan är allt perfekt och som grannen Mimmi vill ha det, men ändå inte. Det är nåt i djupet som stör. Grannen Mimmi blir mer och mer påträngande och Katrina får allt svårare att följa med i den lyckliga leken.
Nåt i djupet är en drastisk och anarkistisk pjäs för barn på låg- och mellanstadiet. En lekfull revolt mot bilden av kärnfamiljen och jakten på allt som är perfekt på ytan.
För 3 skådespelare.
 
Intresserad teater
kan sluta avtal med dramatikerna om beställning av färdig pjäs. Honoraret är då subventionerat med en tredjedel av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras senast 9 oktober 2018.
 
Kontakt
sker genom Barnteaterakademin: info@barnteaterakademin.se, 073-4347275 eller direkt med dramatikerna. Se det separata info-materialet för deras kontaktuppgifter.
Den som vill läsa pjäserna kan maila till mailadressen ovan.

 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

 
Tips och notiser 
 
 
Bara nåt jag sa
Om barn som ljuger för barn, föräldrar som ljuger för sina barn, barn som ljuger för sina föräldrar, människor som ljuger för människor. Och om hur hisnande snabbt vi kan hamna på ett gungfly av livslögn, vardagsbedrägeri och alternativa fakta. Hur mycket lögn tål tilliten? Hur mycket sanning? Och exakt när går ett skoj över gränsen?
För åk 4-7
Urpremiär 20 oktober, Masthuggsteatern
 
 
Katitzi
Vad händer med det barn som blir avvisat av vuxenvärlden i landet hon fötts i. Hennes hemland.
En föreställning om särbehandling och utanförskap ur barns perspektiv, om hur ett segregerat samhälle skapar nya offer och nya förövare.
För barn 10-12 år.
Premiär 20 oktober teater Sesam
 
 
Fimbulvinter
Haven svämmar över med plast och skräp! Den stackars Midgårdsormen, som tagit på sig att äta upp alla havets sopor klarar det inte mer. Nu blir det upp till ekorren Ratatosk, geten Heidrun och korparna Hugin och Munin att tillsammans med publiken hitta en väg framåt.
En pjäs för låg- och mellanstadiet av America Vera-Zavala, ursprungligen skriven inom ramen för BTA:s grovmanusbeställning 2015. Premiären ägde rum 1 oktober.
 
 
De fantastiska - en pjäs om ett garageband
Plötsligt står hon bara där. Silje. En nyinflyttad elpianist som vill vara med i bandet och till och med kan noter! Perfekt för de fyra tjejerna som snart har sitt första gig. Då var det bara resten kvar… Egentligen vill de bara spela ihop. Problemet är all annan skit som är i vägen.
Unga Spiras turnerande högstadieföreställning med manus av Johanna Svalbacke och musik av Oskar Humlebo (Moto Boy). Svalbacke var med i BTA:s Dramatikerprojektet, 2011.
Från 13 år
31 okt kl 18, Kungsbacka Teater
 
 
TreTe
En regional festival med fokus på fri teaterkonst för barn och unga, sedan 1995 arrangerat av Teatercentrum västra, ibland tillsammans med andra arrangörer. Festivalen visar föreställningar för barn och unga, och med barn och unga i publiken, samt bjuder också på seminarier och chans att mingla och träffa kolleger. Vid sidan av barnen är regionens arrangörer en viktig målgrupp.
25-26 oktober, Kulturhuset N3 i Trollhättan
 
 
Friktionskraft
Kompetenslyft och kunskapsinjektion för ökad mångfald i den fria teaterkonsten. Genomförs av Teatercentrum under 2017-18.

Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: