Nieuwsbrief nr. 142
 
Juli - Augustus 2022
 
Beste ,
 
Voor je ligt het zomernummer van Op een Blaadje. Kort en krachtig omdat we nu liever buitenspelen toch? Beeldschermen vragen al genoeg van onze tijd.
 

 
Wij gaan er even tussenuit en in september zien we elkaar weer. Een hele mooie zomer gewenst en graag tot dan! Geniet van het kleine en heb oog voor detail. Schoonheid vind je soms vlak voor je voeten.
 
Agenda

Makkelijke moestuin
Orde scheppen, scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, het najaar is daar een goede tijd voor. Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en met minder werk. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.
 
 
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Ga je mee op een kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
 
We plukken ons eten bij elkaar (in de tuin) dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 55 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.

 
 
Natuurwandeling
Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 9.00 op onderstaand adres. Duur ca. 1,5-2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro.
Voor aanmelding mail je het beste even.
 
 
  Recept voor Klaproosgelei
 
Dit recept maak ik elk jaar omdat het zo vrolijk maakt. Je hebt nodig:
 
Ongeveer 2 handen blaadjes van klaprozen
1 liter kokend water
sap van een citroen
500 gram geleisuiker (verhouding 2:1)
 

 
Pluk de blaadjes van de klaprozen op het midden van de dag (voor de ergste warmte) en doe ze in een schone glazen pot van 1 liter. Overgiet de bloemblaadjes met kokend water en voeg het sap van de uitgeperste citroen toe. Dek de pot af en laat het 12 uur staan.
Hierna filter je het sap. Als het goed is heb je nu een liter sap. Voeg per 100 ml sap 50 gram geleisuiker toe. Breng dit alles aan de kook in een ruime pan en laat ca 2 minuten koken. Doe de hete klaprozengelei in schone potjes en sluit af met een schone deksel. Zet het omgekeerd op een theedoek en laat afkoelen.
 
 
Veel plezier met het maken en verorberen van deze kleurrijke zomervangst.
 
Drinken
 
Met warm weer is het belangrijk om veel te drinken. En dan niet alleen aan wijn en bier denken hè?!
 

 
Veel van onze lichaamsprocessen 'gaan over water'. Hoe makkelijker je drinkt hoe makkelijker deze processen gaan. Het lijkt zo simpel en toch komen maar weinig mensen aan de ca 1,5 tot 2 liter. Kijk zelf maar eens, houdt het een dag bij. Hoeveel drink jij eigenlijk ;-)
Op de website van de Maag Lever Darm Stichting vind je nuttige informatie.
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 

Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de deur en bij mooi weer in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.