Nieuws 
Januari 2019
29ste Jaargang - Nr 2
Agenda...
15-02-2019
Blockchain
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Inschrijven Nieuwsbrief:
 
Handige links
 

 

Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 15-02-2019

Deze avond gaat Simon Van Reusel verder in op wat Blockchain eigenlijk is. Hieronder alvast wat links met extra info:

 
 
 
Breng gerust jullie laptops en/of mobiele apparaten mee. Na de pauze is het aan jullie en bieden wij een helpende hand aan wie dat wenst.
 
IT Nieuws...
 
Seagate HAMR
 
De ceo van Seagate, Dave Mosley, meldde dat de productie opgevoerd gaat worden nadat partners de eerste producten valideren. Volgens Seagate voldoen de onderdelen van de hamr-hdd's aan de vereisten die datacenters stellen en media en schrijfkoppen kunnen tot 4PB per kop afhandelen. Dat schrijft AnandTech.

Seagate werkt al vele jaren aan hamr, wat staat voor heat-assisted magnetic recording. Hierbij worden de magnetische gebieden waar data wordt opgeslagen onder verhitting van een laser gedemagnetiseerd en weer gemagnetiseerd. Daardoor kan data makkelijker geplaatst worden. De techniek moet voor hogere datadichtheid zorgen. Het eerste product is een 3,5"-hdd in de Exos-lijn voor de enterprisemarkt, met in totaal 16 TB aan opslag, maar de volgende generatie gaat tot 24TB.

Later dit jaar moeten ook de eerste 14TB-hdd's met twee actuatoren verschijnen. Deze bieden sequentiële leessnelheden van 500MB/s.
 
Belgische versie Google Assistant

Google werkt aan een Belgische versie van Google Assistant. Dat blijkt uit een bericht van de Belgische supermarkt Colruyt, die een test gaat houden met het inspreken van boodschappenlijstjes door klanten via de Google Assistant.

Colruyt weet te melden dat Google aan Google Assistant specifiek voor de Belgische markt werkt, omdat het bedrijf die spraakassistent in wil zetten voor zijn dienst. Wanneer de Belgische versie te verwachten is, meldt de supermarkt niet. "In afwachting daarvan verloopt de test met de versie die nu beschikbaar is in Nederland en Frankrijk."

De supermarkt zoekt deelnemers aan een test met de spraakassistent. Daarbij kunnen klanten de Google Assistant inzetten om boodschappenlijstjes in te spreken. Die worden opgeslagen in de MyColruyt-app en op de Colruyt-website, waarna de supermarkt gepersonaliseerde suggesties voor producten geeft. Klanten kunnen vervolgens het lijstje afvinken in de winkel of online doorsturen voor bezorging aan huis.

Dat Google aan een versie van Google Assistant speciaal voor Vlaanderen en Wallonië werkt is geen verrassing, maar bevestigd was dit nog niet. Zodra ondersteuning voor België komt, volgt waarschijnlijk snel de beschikbaarheid van de Home-speakers van het bedrijf.

Virgin Galactic

Virgin Galactic-oprichter Richard Branson zegt dat zijn bedrijf eind dit jaar klaar is om de eerste ruimtetoerismevluchten uit te voeren met SpaceShipTwo. Hij wil zelf als het kan op 20 juli zo'n vlucht maken, op de vijftigste verjaardag van de maanlanding.

Richard Branson deed de uitspraken volgens persbureau AFP tijdens een evenement in het National Air and Space-museum in Washington. Volgens Branson heeft zijn bedrijf over vier of vijf maanden genoeg testvluchten uitgevoerd en moet het haalbaar zijn dat hij zelf in juli een eerste ruimtetoerismevlucht maakt.

Hij zegt daarbij dat hij moet wachten tot zijn team volledig tevreden is, maar hij denkt dat ze tegen het einde van het jaar klaar zijn om te beginnen met ruimtetoerisme. Het plan van Virgin Galactic is om mensen tegen betaling mee te nemen in het SpaceShipTwo-ruimtevaartuig. Dat wordt gelanceerd vanaf een vliegtuig en vliegt vervolgens naar een hoogte waar de passagiers tijdelijk gewichtsloosheid kunnen ervaren en de kromming van de aarde kunnen zien.

Bij de laatste testvlucht in december bereikte SpaceShipTwo een hoogte van 82,7 kilometer. Door de Amerikaanse luchtmacht wordt alles boven de 80 kilometer als ruimte beschouwd, maar het is onder de Kármánlijn, de grens van 100 kilometer hoogte die internationaal als het begin van de ruimte wordt gezien.

Branson zegt dat op 20 februari de volgende testvlucht plaatsvindt. Ook maakt hij bekend dat Virgin Galactic hem maandelijks 35 miljoen dollar kost, omgerekend zo'n 31 miljoen euro. Eerder zei hij dat hij sinds de oprichting in de beginjaren 2000 meer dan een miljard dollar in het ruimtevaartbedrijf heeft geïnvesteerd.
 
Telenet en Base

De Belgische provider Telenet en dochterbedrijf Base komen allebei met een mobiel abonnement met 'onbeperkte' data. Ze doen dit in navolging van Proximus en Orange die dat vorig jaar al deden. De providers verlagen de snelheid na het verbruik van 20 of 25GB.

Het nieuwe Telenet Kong Unlimited-abonnement van 43 euro per maand biedt onbeperkt bellen, sms'en en internet. Voor het dataverbruik hanteert Telenet een fair use policy van 20GB. Wanneer de gebruiker dat volume overschrijdt wordt de snelheid gedurende de rest van de maand verlaagd tot 512Kbit/s.

Base, de operator die in 2016 door Telenet werd overgenomen, introduceert op 11 februari een mobiel abonnement met onbeperkt internet. Base Unlimited kost 40 euro per maand en bestaande klanten die een bundel van meer dan 40 euro hebben, worden automatisch overgezet naar het nieuwe abonnement. Ook Base past een fair use policy toe en verlaagt na het verbruik van 25GB de snelheid naar 512Kbit/s.

Bij roaming kiest Base voor een andere limiet: Base Unlimited-abonnees kunnen in de Europese Unie tot 20GB aan data verbruiken, zonder dat dit effect heeft op de limiet van 25GB die in België van toepassing is. Wordt de 'buitenlandse limiet' overschreden, dan kan de gebruiker voor 0,54 cent per megabyte verder blijven surfen aan de normale snelheid.
 
Raspberry Pi-stichting

Raspberry Pi-stichting opent fysieke winkel in Verenigd Koninkrijk
De Raspberry Pi-stichting heeft zijn eerste fysieke winkel geopend. De Raspberry Pi Store staat in Cambridge en verkoopt naast ontwikkelbordjes ook merchandise en boeken. Daarnaast zijn er voorbeelden te zien van wat mogelijk is met de hardware.

De stichting kondigt de opening van de winkel aan met een kort bericht op zijn blog en een filmpje op YouTube waarin het interieur is te zien. De winkel staat in het Grand Arcade-winkelcentrum in de stad Cambridge en is dagelijks geopend.

In de winkel verkoopt de stichting zijn hardware, zoals de Raspberry Pi 3B+, het nieuwste ontwikkelbordje. De organisatie vraagt daar 32 pond voor, omgerekend zo'n 36,50 euro. Het RPi 3A+-model staat in de schappen voor 23 pond en de nieuwe Compute Module 3+ is er vanaf 27 pond.

Het is voor het eerst dat de Raspberry Pi-stichting zelf zijn producten verkoopt. De stichting die sinds 2012 bestaat leverde de ontwikkelbordjes voorheen enkel via wederverkopers.
Software...
EMET 4.0


Keuze 1: LibreOffice
 
Dit opensource-officepakket is ontstaan als afsplitsing van OpenOffice en wordt geleverd met tekstverwerker Writer, spreadsheetprogramma Calc, presentatieprogramma Impress, tekenprogramma Draw, databaseprogramma Base en Formula, een applicatie om wetenschappelijke notaties mee te maken.

In versie 6.2 treffen we onder meer een nieuw menu met tabbladen aan en hebben de iconen in het klassieke menu ook een opfrisbeurt gekregen. Verder kan het beter overweg met EMF+ vector-afbeeldingen van Microsoft Office, is de manier waarop veranderingen in documenten worden bijgehouden veranderd wat tot flinke prestatieverbeteringen leidt en kunnen cellen uit Calc nu probleemloos in Writer worden ingevoegd.
 
Keuze 2: XnViewMP
 
Met dit gratis programma kunnen afbeeldingen worden bekeken en bewerkt. MP staat voor Multi Platform, wat betekent dat er versies zijn voor Windows, Linux en macOS, met elk aparte downloads voor 32bit- en 64bit-omgevingen.
 
XnViewMP gebruikt dezelfde broncode voor Windows, Linux en macOS; functionaliteit en uiterlijk van de afzonderlijke versies zijn dan ook nagenoeg gelijk. Zo is er onder andere ondersteuning voor unicode, afbeeldingen met full bit depth, een eenvoudigere manier voor vertalingen en een betere database.
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo