Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Eerste vrouwelijke burgemeester was een Brabantse!

 
Begin deze maand vierden we Internationale Vrouwendag en daar borduren we hier graag op door! Wist je dat de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland een Brabantse was? Truus Smulders-Beliën solliciteerde in 1945 naar de vacante burgemeestersfunctie in de Beerzen. In onze podcast en via filmbeelden hieronder ontdek je wie zij was. Je hoort zelfs haar onvervalste Brabantse stem in een uniek radiofragment dat we vonden. Ook Ina Adema, onze Commissaris van de Koning, komt aan het woord. Zij reflecteert op de komst van de eerste vrouwelijke burgemeester, maar vertelt ook hoe het nu in Brabant is gesteld met het aantal vrouwelijke burgemeesters. Verder in deze nieuwsbrief een aanvulling op de militieregisters van een aantal Brabantse plaatsen. Ze bevatten allerlei gegevens zoals de naam van de dienstplichtige, geboortedatum, geboorteplaats, beroep, namen van de ouders, signalement, datum van inlijving en nog veel meer. Een rijke onderzoeksbron dus!
 
Margot America, redactie
 

Militieregisters van Brabantse dienst- plichtigen online!

Het gaat in totaal om 28.800 aktes.
In 1815 werd bepaald dat de Nederlandse strijdmacht naast het bestaande beroepsleger moest bestaan uit een korps Nationale Militie. Vrijwilligers konden zich hiervoor aanmelden. Raadpleeg de lijst om te zien om welke plaatsen het gaat en om wat voor soort registers. 
lees meer

Nieuwe bronnen februari online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. Ook weer bibliotheekaanwinsten en nieuwe online archiefinventarissen. lees meer
"Verbindend, oprechte interesse in mensen. Je moet als burgemeester ook daadkrachtig zijn. Een combinatie van dat soort eigenschappen maakt dat je succesvol kunt zijn. Truus Smulders-Beliën was er echt voor de mensen. Ze werd op handen gedragen en heeft het meer dan waargemaakt. Dat is het enige dat telt." lees meer  
 
Ina Adema, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, deze maand gastspreker in onze podcast Het geheugen van Brabant

Beste verhalen deze maand

Aangeboden: de drie kinderen van Hendrik Huijbers van Genuwe genaamd Adriaantje, Jan en Johannes. Of deze: zorg ervoor dat Johannes van Schijndel die ‘door de hemel van zijn zinnen is beroofd’ opgesloten blijft en dat hij niet uit de kooi kan komen. Een inkijkje in de achttiende eeuw in Brabant.
Langzaam wordt de wereld van haar kleine meisje groter. Maar ze is nog te klein om te beseffen wat haar te wachten staat. Resoluut pakt Maria van der Vondervoort haar kleine meisje op, kleedt haar warm aan en loopt die Tweede Paasdag in 1829 van Den Bosch naar Gemert. Dik dertig kilometer lopen, ruim 7 uur lang.
Al spelend met de verschillende opties van 'Google Earth' stuitte Anton op een intrigerende satellietfoto van een weiland op een steenworp afstand van zijn huis. Wat er vanaf de openbare weg uitziet als één egaal weiland, blijkt op sommige satellietbeelden lang niet zo eenvormig te zijn. Hoe zit dat?
We hebben het over Joop Godschalk. Hij was 22 toen hij zijn HBS-diploma in Heemstede haalde. Daarna ging hij naar Bergen op Zoom waar zijn vader de snoepfabriek van de heren de Klerk en Zn in september 1925 overnam. (Bijdrage: Hans Jordans)
Paniek in het moederhuis
Toen zuster Elisabeth van de zusters Penitenten van de Eenheid in Haren voor het slapen gaan naar de ketel ging kijken, merkte ze dat er kolendamp in de kelder vrij was gekomen. Nog voordat ze de anderen kon waarschuwen viel ze flauw en daar bleef het niet bij… (Bijdrage: Erna Hodenius)
Mijn ouders hadden een café in Gemert. In die jaren kwam de een of ander overdag wel eens binnenlopen, dronk een borrel en vertelde nieuwtjes. Op een dag kwam bakker Toon van Brussel en zei tegen mijn vader: “Ik zoek een hit voor de broodkar, dan kunnen mijn jongens het brood uitventen.” (Bijdrage: Martien van Dooren)
Zo noemde iedereen mij toen ik nog op de lagere school zat. Ik begreep niet waarom ze dat zeiden. Ik vond het een scheldnaam en verschrikkelijk. Vele jaren later ben ik in de familie op onderzoek gegaan naar de oorsprong van de naam "de Mars". En dat verklaarde een hoop. (Bijdrage: Piet Sanders)
Het echtpaar Hendrikse-Knapen ontwikkelde een apparaat voor het tekenen van patronen van kleding. In 1912 richtten zij in Utrecht ENSAID op en adverteerden voor een cursus, die zij ook hielden in een Udens dorpscafé. Rini’s zus en nicht volgden die cursus ook. (Bijdrage: Rini de Groot)
BHIC Nieuwsbrief

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven