Nieuwsbrief Kracht van Utrecht
& Vrienden van Amelisweerd
 
17 maart 2015
Keuze voor schaalsprong fiets+OV inzet verkiezingen
"Verkiezingen voor Provinciale Staten, waar gaan die eigenlijk over?" Een begrijpelijke vraag. De komende verkiezingen op 18 maart zijn erg belangrijk voor het beleid op mobiliteit, oftewel bereikbaarheid, leefbaarheid en gezondheid voor regio Utrecht.
 
Het regiobestuur (BRU) is opgeheven, wat betekent dat het regionale mobiliteitsbeleid nu bij de provincie ligt. De provincie heeft zo de sleutel in handen om samen met betrokken gemeenten te werken aan een alternatief voor de verbreding van de Ring Utrecht en de bak in Amelisweerd: de keuze voor een schaalsprong in fiets + OV-rail netwerken. 
 
Standpunten op de thema's mobiliteit en leefbaarheid
We hebben alle standpunten van politieke partijen op de thema's mobiliteit en leefbaarheid uit de provinciale verkiezingsprogramma's voor u op een rij gezet. Ga vooral stemmen! Volgens de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) zal straks een meerderheid in de provincie wel eens tegen verbreding van de Ring Utrecht kunnen zijn.
 
De afgelopen jaren is het fiets- en treingebruik sterk gestegen, in tegenstelling tot de automobiliteit. In Utrecht zijn fietsfiles bijna niet meer weg te denken uit de stad. Fiets en trein maken onze stadsregio echt bereikbaar. Het biedt een effectiever, duurzamer en goedkoper alternatief voor verbreding van de Ring Utrecht. Wat ons betreft ligt daar de echte inzet van de verkiezingen: het werken aan een gezamenlijke agenda - stad en provincie - voor de toekomst van stadsregio Utrecht op mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid.
 
 
Slechter Benutten? Knooppunt Rijnsweerd onder de loep
Het is een bekende reflex: "File? Dan leggen we er toch gewoon nog wat asfalt bij!" Maar brengt dat wel de oplossing? Laten we eens de files op en bij de Ring Utrecht onder de loep nemen.
 
Er staat tegenwoordig soms een file bij knooppunt Rijnsweerd. Oorzaak lijkt de toe- en afrit De Uithof - Bilthoven. Ook lijkt er één of twee avonden per week een file te staan op de plek waar de A28 richting stad uitkomt op de A27 (de zogenaamde Varkensbocht). Nadere analyse laat zien dat weven - een mogelijke oorzaak van files - effectiever is te verbeteren met een lagere maximumsnelheid (80km/h) dan met extra rijstroken. Immers, meer asfalt trekt altijd meer autoverkeer aan en verleidt automobilisten om (weer) meer in de spits te rijden. Bovendien: Er passen zeker 2x6 rijstroken binnen de bak - mocht je die extra rijstroken echt willen, zónder een miljard euro uit te geven.
 
Slechter Benutten. Daar komt verbreding van de Ring dus eigenlijk op neer. En dat terwijl er nu en tijdens de aanleg aan Beter Benutten wordt gedaan...
 
Meer weten over onze analyse? Lees verder op onze website
 
Besluitvorming Ring Utrecht nog geen gelopen koers
Een treffende illustratie van een veelgemaakte fout in mobiliteitsbeleid 
Besluit "medio 2017"
"Is het besluit niet al gevallen?" Dat horen we wel eens, als het over verbreding van de Ring Utrecht en de bak in Amelisweerd gaat. Het antwoord: nog lang niet! De minister heeft – vooralsnog met de steun van de PvdA - een meerderheid in de Tweede Kamer voor haar plannen. Maar de eigenlijke besluitvorming via een Tracébesluit (TB) moet nog altijd beginnen. Dat besluit komt op zijn vroegst medio 2017.
 
Dat is dus zeker na de volgende verkiezingen van de Tweede Kamer. En daarna is er nog de mogelijkheid van beroep bij de Raad van State. De aanleg start op z'n vroegst in 2018 en duurt in principe tot 2026. De eerste formele stap op weg naar dat Tracébesluit is het Ontwerp Tracébesluit (OTB). Dat wordt op zijn vroegst eind dit jaar genomen, maar in de wandelgangen wordt al gesproken over voorjaar 2016. Over dat OTB moeten Rijk, provincie en gemeente elkaar vinden. En daar gaan nogal wat poortjes aan vooraf. 
 
Huiswerk voor de komende jaren
Er moet de komende maanden helderheid komen over de verkeersprognoses. Immers, bij de huidige prognoses heeft verbreding van de Ring Utrecht sowieso geen zin. Nut en noodzaak zijn nog niet aangetoond, zo vindt ook de Commissie MER (Milieueffectrapportage). Verder moeten stad, provincie en Rijk het eens worden over alle inpassingsmaatregelen. En, last but not least, er moet nog een stukje Ecologische Hoofdstructuur worden gecompenseerd. En waar vinden we daar - nabij - de ruimte voor? 
 
 
Sociale Media
Volg de Kracht van Utrecht op Twitter (@KrachtvanU) voor interessante links, snelle reacties op de actualiteit en de laatste nieuwsupdates.
 
Ook de Vrienden zitten op Twitter (@Amelisweerd); praat mee over Amelisweerd op de Facebookpagina van de Vrienden. En je kunt deelnemen aan de nieuwe Facebookgroep van het Kracht van Utrecht-initiatief.
 
Voor wie zelf niet op twitter zit: Surf naar onze website en bekijk in de linkerbalk onze favoriete tweets.
 
Tot (weer-)ziens,
Olivier Beens, Gerard Cats, Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts (06 3363 0344)