NIEUWSBRIEF HUISARTSENPRAKTIJK DE WILDENBERG
September 2018  
NIEUWSBRIEF
Beste patiënten, hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van huisartsenpraktijk De Wildenberg. Mocht u het niet op prijs stellen om periodiek een nieuwsbrief te ontvangen, dan kunt u onderaan deze nieuwsbrief op uitschrijven klikken.
 
WEET U UW RISICO OP HET ONTWIKKELEN VAN HART- EN VAATZIEKTEN?
Risicofactoren voor hart- en vaatziekten zorgen voor een verhoogde kans op vernauwing van de slagaderen (aderverkalking), nierschade, een hartinfarct of een beroerte. De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn: suikerziekte, reuma, verminderde werking van de nieren, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, een vader/moeder/broer/zus die voor de leeftijd van 65 jaar hart-of vaatziekte heeft gekregen, roken, stress, te weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding en overgewicht.
Bij bepaalde risicofactoren voor hart- en vaatziekten is het zinvol na te gaan of er nog andere factoren zijn die uw risico verhogen. Het overzicht van al uw risicofactoren noemen we uw risicoprofiel. Met uw risicoprofiel kunnen we inschatten of uw risico voor hart- en vaatziekten echt is verhoogd. Wilt u uw risico op hart- en vaatziekten weten, maak dan een afspraak bij de praktijkondersteuner voor het opstellen van uw persoonlijk risicoprofiel. Bij een verhoogd risico is verdere begeleiding vanuit de praktijk mogelijk, zodat uw kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten wordt verminderd.
 
STOPPEN MET ROKEN
Indien u rookt en klachten heeft van kortademigheid en/of hoesten, raden wij u aan om een keer een afspraak bij de huisarts te maken. Een longfunctietest kan dan zinvol zijn. Voor ondersteuning bij het stoppen met roken kunt u een afspraak bij de praktijkondersteuner maken.
 
GEZINSCOACH
Voor vragen rondom de opvoeding en ondersteuning van uw kind, kunt u terecht bij de gezinscoach. Het hoeven geen grote problemen te zijn, we willen juist voorkomen dat het groot wordt! Elke vraag en elke zorg over opvoeden en opgroeien betreffende jeugdigen (0-23 jaar) is bij de gezinscoach op de goede plek. De gezinscoach luistert, beantwoordt vragen, adviseert en denkt mee over een goede oplossing. En als er meer nodig is, dan helpt zij kind en/of ouders op weg. De gezinscoach in deze regio is Nancy Jansen. U kunt contact opnemen met de gezinscoach via tel 0478-517310 of per email: gezinscoachvenray@synthese.nl. De gezinscoach Venray is er voor iedereen, gratis en zonder verwijzing.
 
 
CO-ASSISTENT
Van 19 september tot en met 9 november loopt Bernice Wieland stage in de praktijk. Om ook in de toekomst over voldoende artsen te beschikken, is het opleiden van jonge dokters erg belangrijk. Bernice is co-assistent en zij zal ook zelfstandig spreekuur doen. Dit gebeurt echter altijd onder supervisie van de huisarts. Wilt u liever niet gezien worden door de co-assistent, meldt u dit dan bij het maken van de afspraak.
 
ZORG BIJ OOGKLACHTEN
In Noord-Limburg werken huisartsen, optometristen en oogartsen samen om goede oogheelkundige zorg dichtbij huis te leveren. Als u oogklachten heeft, bekijkt de huisarts of u verwezen wordt naar een optometrist voor een oogonderzoek of dat een verwijzing naar een oogarts nodig is. Is een onderzoek bij een optometrist de beste keuze, dan verwijst de huisarts u naar een optometrist in de buurt. Vervolgens maakt u daar zelf een afspraak. Een oogonderzoek bij de optometrist duurt gemiddeld 45 minuten. U ontvangt direct na het onderzoek de uitslag van de optometrist. De gegevens van het onderzoek worden vervolgens doorgestuurd naar een oogarts, die ze beoordeelt. Mocht de oogarts nog aanvullingen hebben, dan neemt de optometrist hierover contact met u op. Het oogonderzoek door de optometrist valt onder de huisartsenzorg en wordt dus door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Eventueel vervolgonderzoek door een oogarts valt onder uw eigen risico.
 
GRIEPVACCINATIE
De voorbereidingen voor de jaarlijkse griepvaccinatie zijn alweer in volle gang. De griepvaccinatie zal dit jaar plaats vinden op woensdag 31 oktober. Wanneer u deze dag verhinderd bent, dan kunt u zonder telefonisch overleg de volgende dag (donderdag 1 november) tussen 13.00 en 16.00 uur komen.
Mocht u eind oktober nog geen uitnodiging hebben ontvangen, maar bent u van mening wel in aanmerking te komen voor een griepspuit, dan vragen wij u contact op te nemen met de doktersassistente.
 
STORING TELEFOON
Helaas blijkt het de laatste tijd geregeld voor te komen, dat de telefoonverbinding verbroken wordt, terwijl u in de wacht staat. We hebben dit doorgegeven aan de provider en zij proberen dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen. Mocht bij u toch nog de verbinding verbroken worden, meldt u dit dan bij de doktersassistente.
 
AFSPRAAK MAKEN
Voor het maken van een afspraak, vragen wij u telefonisch contact met ons op te nemen of online een afspraak in te plannen (via de website). Bij het maken van een afspraak aan de balie, kunnen wij helaas niet goed uitvragen waarover het gaat, in verband met het waarborgen van de privacy. Daarom willen wij het maken van afspraken aan de balie beperken tot het maken van vervolgafspraken voor patiënten die net op het spreekuur bij de huisarts zijn geweest. Ook indien u niet in staat bent om telefonisch een afspraak te maken, bijvoorbeeld omdat u slechthorend bent, kunt u hiervoor nog aan de balie terecht.
 
VACCINEREN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP
Bent u zwanger, dan heeft u de mogelijkheid uw pasgeborene te beschermen tegen kinkhoest middels vaccinatie. Het advies is om de zwangere vrouwen te vaccineren tussen week 28 en 32 (maximaal week 38) van de zwangerschap. U kunt zich laten vaccineren bij de GGD Limburg-Noord. De kosten bedragen €59,30 (incl. consult) en zijn voor eigen rekening. Een afspraak kan telefonisch worden gemaakt via 088-1191200, keuzemenu reizigersvaccinaties. Voor meer informatie vraag je verloskundige of neem contact op met de GGD.
 
 
HUISARTSENPRAKTIJK DE WILDENBERG
Litsenbergweg 20a
5813 CG Ysselsteyn
www.huisartsenpraktijkdewildenberg.nl