Nieuwsbrief nr. 144
Oktober 2022
|
Beste ,
Elke maand heeft van oudsher een bijnaam, een naam waarin duidelijk wordt waar die maand voor staat. Zo is oktober de Wijnmaand. In oktober worden de druiven geoogst, de voeten gewassen en de kuipen schoongespoeld. Dan kan het stampvoeten beginnen. Of je doet het zoals wij. De druiven plukken, in een kuip met enzymen die de schilletjes doen knappen en dan in de mangelpers. Een zwaar klusje maar de geur van versgeperst druivensap en het geklater van de straal in de emmer maken veel goed.
Daarna gaat het met een gist in kruiken en zetten we het op een warm plekje zodat het vergisten kan beginnen. De suikers in de druiven worden omgezet in alcohol. Het grote wachten is begonnen. |
Bodemleven
Er valt nog veel te doen buiten. Appelsap maken, de moestuin winterklaar maken, jam maken van de vijgen. Ik knip zo min mogelijk. Door de macrofotografie heb ik inmiddels ontdekt dat bijna elk takje levende wezentjes of eitjes bevat. Die verstoor ik liever niet. De tuin 'winterklaar' maken is in mijn ogen de tuin laten verdorren, versterven, verwelken en verteren. Afblijven en toekijken, genietend van de wijsheid van de natuur. Die weet heel goed wat ie doet.
Soms moet ingrijpen toch om wat voor reden dan ook. Maak van je tuinafval dan compost. Als je de ruimte hebt een vierkante meter en anders in een ton.
Bladafval bewaar kun je bewaren in een grof opgezette cirkel van gaas en volgend voorjaar is dat veranderd in heuse, naar bos ruikende, aarde. Een toevoeging op de moestuinbedden en structuurverrijkend.
Kun je aan houtsnippers komen dan is dat ook een mooie toevoeging om je grond te mulchen. Het houdt de aarde bedekt en geeft structuur aan het bodemleven.
|
Recept voor de was
Deze keer een recept voor de was. Het is nu de tijd dat de kastanjes van de boom vallen. In kastanjes zitten saponinen, zeepstoffen. Die kun je gebruiken om mee te wassen. Met 4-5 kastanjes heb je al voor 4-5 keer wasmiddel voor een bonte was.
Als je twee zakken van je jas vult tijdens een boswandeling kun je al een paar keer wassen.
De kastanjes maken de was schoon en geven geen geur af dus de was ruikt gewoon fris, naar water. Wil je een geurtje dan voeg je wat etherische olie toe.
Ingrediënten:
Kastanjes van de Paardekastanje (geen eetbare (wilde)
kastanjes)
Een kwart liter heet water (250 ml)
Bereiding:
Doe ongeveer 4 à 5 kastanjes in een blender. Heb je geen blender doe de kastanjes dan in een (jute) zak en sla er op met een hamer.
Voeg vervolgens een scheut kokend water toe. Als de kastanjes fijngemalen zijn is je wasmiddel na 10 minuten klaar maar als je grotere stukken gebruikt kun je het mengsel beter een nachtje laten staan. Het water verandert in een zeepachtige substantie. Als je de kastanjes ongeveer 10 minuten (of een nacht afhankelijk van de grootte) in het water hebt laten weken kun je het filteren. Doe er daarna eventueel een drupje etherische olie bij.
|
Agenda
Makkelijke moestuin
Orde scheppen, scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, het najaar is daar een goede tijd voor. Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en met minder werk. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.
Vanochtend vroeg
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Ga je mee op een kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
We plukken ons eten bij elkaar (in de tuin) dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens.
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 45 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.
Natuurwandeling
Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 10.00 op onderstaand adres. Duur ca. 2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro.
Voor aanmelden kun je mailen of bellen. Onderaan de nieuwsbrief vind je de gegevens.
|
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de deur en bij mooi weer in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier
|
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
|
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen. |
|
|
|