Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 9 april 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Amir Valle's boek Monddood voor lezers van CubaTips
  2. Twaalf verhalen en een Revolutie
  3. Cartoon: Cubazuela of Venecuba?
  4. Exporteren vanuit Vlaanderen in Cuba
  5. SLM bespreekt landingsrechten in Havana
  6. Fidel Castro ontving ziekensacrament voor zijn dood
  7. Ruim 100 foto's uit Cuba op Instagram
  8. En uw gift voor Glasnost?
  9. Condooms zijn cruciaal voor Cubaanse wijn
10. Culturele Agenda
11. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
Verschijningsdata
Vanwege de paasvakantie zal CubaTips de komende twee weken niet verschijnen. Op 30 april ontvangt u de volgende Cubatips.
 
1. Amir Valle’s boek Monddood voor lezers CubaTips
Gagged Words / Palabras Amordazadas is de titel van een boek van de vooraanstaande Cubaanse schrijver Amir Valle (1967) dat vorig jaar februari uitkwam bij de Nederlandse Eva Tas Foundation.

Het is een onmisbaar boek voor hen die meer willen weten over de historie van de Cubaanse censuur en de vervolging van het creatieve denken en scheppen in Cuba, met een accent op film en literatuur. Ook schenkt het veel aandacht aan de subtiele censuurmechanismen in het tegenwoordige Cuba.

Kosteloos exemplaar
De Eva Tas Foundation biedt nu de mogelijkheid het boekwerkje (130 blz.) kosteloos te verspreiden onder de lezers van Cuba Tips.

Wilt U een exemplaar ontvangen? Stuur een mail naar:
glasnostincuba@upcmail.nl en vergeet niet uw naam en adres te vermelden. Laat ook weten of u een exemplaar met de Spaanse of Engelstalige tekst wilt ontvangen.

Talenten
Amir Valle was ooit een loyale zoon van de Cubaanse revolutie. Hij werd geboren in 1967 in Guantánamo en groeide op in een eenvoudig gezin, dat de komst van Fidel Castro acht jaar eerder en de val van Batista had toegejuicht. Valle was een uitstekende student en deed journalistiek aan de Universiteit van Havana en onderging militaire dienst. Later in 1989 werkte hij voor de Cubaanse radio op het moment dat de Cubaanse economie instortte toen de Sovjet Unie de subsidies aan Cuba introk. Hij deed verslag van de bouw van een nucleaire krachtcentrale en de bouw van een olieraffinaderij, bedoeld om Cuba’s energiecrisis op te lossen. Hij raakte verbitterd over de onrechtmatigheden die zich daarbij voordeden en de enorm vertragingen waarmee de bouw gepaard ging. Hij publiceerde ook non-fictie o.a. over het conflict tussen Israël en Palestina en verhalen over de Cubaanse onderwereld vol drugdealers, travestieten, prostituees en betaalde sex. Vooral dit laatste boek Habana Babilonia leidde tot ergernis onder de cultuurpauzen van de communistische partij in Cuba. Hoewel hij in 2005 was uitgegroeid tot een van de bekendste schrijvers binnen Cuba, wilde de regering van hem af. Toen hij op tournee in Spanje was, werd hem te verstaan gegeven dat hij niet langer welkom was in Cuba. Hij woont nu in Duitsland.

Link
* De weblog van Amir Valle A titula personal
Noten
* De Eva Tas Foundation publiceert en promoot teksten die worden en werden gecensureerd, ongeacht op welke plek ter wereld.
* Maandag a.s. kunt u op de Cubaweblog een interview met Amir Valle lezen dat eerder op de site The Real Cuba verscheen.
 
2. Twaalf verhalen en een Revolutie
Als je naar Cuba wilt, moet je wel snel zijn’, wordt er vaak gezegd. Alsof op Cuba de tijd pas is gaan lopen sinds het bezoek van Obama en het concert van The Rolling Stones in 2016, alsof de tijd zou hebben stilgestaan sinds de Cubaanse Revolutie in 1959.
 
Niets is minder waar, het eiland is wel degelijk in beweging. Al tientallen jaren vinden er culturele en sociale verschuivingen plaats en dat zie je terug in de literatuur. En het zal niemand verbazen dat die niet altijd via de officiële kanalen kan worden gepubliceerd.

Bloemlezing
Twaalf verhalen en een Revolutie is een bloemlezing waarin de veranderingen op het eiland vanuit verschillende hoeken worden belicht. Het zijn verhalen van schrijvers die na 1970 zijn geboren, midden in de dogmatische jaren van de Cubaanse Revolutie toen het bijna niet mogelijk was om alternatieve politieke geluiden te laten horen. In deze twaalf verhalen laten de schrijvers dat geluid nu wel horen. Een belangrijk element in deze bundel is ironie. Sommige schrijvers steken bijvoorbeeld de draak met nationale helden. En het openingsverhaal ‘Vlees’ vertelt het bizarre avontuur van twee mannen die proberen een koe te stelen. Op Cuba steel je niet zomaar een koe, de dieren zijn eigendom van de staat en met het stelen ervan riskeer je een lange gevangenisstraf.
De bloemlezing wordt ingeleid door universitair docent Nanne Timmer, die de schrijvers voorstelt en ook uitgebreid over de achtergronden van de verhalen vertelt.
 
Nadere gegevens:
- Genre: Literatuur
- Publicatie: maart 2017
- ISBN: 9789460683596
- Pagina's: 208
- Uitvoering: Gebonden
 
 
3. Cubazuela or Venecuba?
Cartoon van EDO Sanabria uit Venezuela
 
4. Exporteren vanuit Vlaanderen in Cuba
Wilt u als Vlaams bedrijf exporteren naar Cuba? Dan vindt u op de website Flanders Trade een schat aan informatie.
 
Onderdelen
U kunt voor nadere informatie kiezen uit de volgende onderdelen:
* Cuba in cijfers
* Kansrijke sectoren
* Zakendoen in Cuba
* Wet- en regelgeving
* Reisinformatie en nuttige adressen
* Acties en events
* Nieuws
 
 
5. SLM bespreekt landingsrechten in Havana
Surinam Airways (SLM) praat met de autoriteiten van Cuba over landingsrechten. 
 
Gelet op het enthousiasme van de Cubanen en het tempo waarin de zaken worden afgewikkeld, verwacht SLM-directeur Robbi Lachmising dat over drie tot vier maanden de eerste vlucht naar Havana, Cuba, zal worden uitgevoerd. 
 
Aardig opgeschoten
Lachmising zegt dat de gesprekken met Cuba "al aardig zijn opgeschoten." De SLM wil zich vooral richten op Cubaanse passagiers die in groten getale naar Georgetown, Guyana, gaan om te shoppen en de talrijke Guyanezen die Havana bezoeken. "Onze bedoeling is om de Havanavluchten te concentreren op Georgetown." De Surinaamse carrier voert al vluchten uit op het buurland, wat de operaties met Cuba zal vergemakkelijken.
 
 
6. Fidel Castro ontving ziekensacrament voor zijn dood
Volgens een vertrouwelinge van Fidel Castro heeft de Cubaanse leider de ziekenzalving kort voor zijn dood ontvangen.
 
Fidel Castro​, de held van de Cubaanse revolutie, notoir atheïst en decennialang een fel tegenstander van de Kerk, zou kort voor zijn dood op 25 november 2016 het sacrament van de ziekenzaling ontvangen hebben. Dat onthulde Anna Maria Traglia, een vroegere minnares van Fidel Castro, aan de Italiaanse zender TV 2000.
 
Minnares
Traglia houdt staande dat enkele jezuïeten haar vertelden dat Fidel Castro gesterkt door zijn  geloof en op een christelijke manier is gestorven.
Anna Maria Traglia is 69 jaar en de nicht van kardinaal Luigi Traglia, die in de jaren 1970 vicaris was van paus Paulus VI in Rome. Op haar 27ste leerde zij Castro via een vriend en door bemiddeling van zijn familieleden kennen. Daarna was zij jarenlang de minnares van de Cubaanse leider. Zij woonde ook korte tijd in Cuba. Tot in mei 2016 hield zij nog regelmatig telefonisch contact met hem. Anderhalf jaar geleden reisde zij een laatste keer naar Cuba om Fidel te ontmoeten, toen zijn gezondheid al bijzonder slecht was.

Bron: Kathpress.at
 
7. Ruim 100 foto’s uit Cuba op Instagram
Louise Morgan is fotografe en woonachtig in Londen. Zij bezocht Cuba de afgelopen twaalf jaar regelmatig en oberveerde er, al wandelend door de straten van vooral Havana en Cardenas, het dagelijks leven.

Een honderdtal van haar foto’s zoals deze van het art-deco Teatro America in Havana, zette zij op Instagram.
 
 
8. En uw gift voor Glasnost?
De Stichting Glasnost in Cuba heeft sinds haar oprichting nooit haar mening onder stoelen of banken gestoken. Of het nu ging om Obama’s reis naar Cuba, Nederlandse handelsdelegaties, het Amerikaans embargo of vooral de schendingen van de mensenrechten in Cuba. 
 
De organisatie is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten, zoals voor de Cubaweblog en voor deze wekelijkse CubaTips, worden betaald uit giften van individuele sympathisanten.
 
Wij vertrouwen ook dit jaar op uw financiële steun: u kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Alvast onze hartelijke dank!
 
9. Condooms zijn cruciaal voor Cubaanse wijn
Behalve anticonceptie zijn er nog duizend-en-een doeleinden waarvoor je condooms kan gebruiken. In Cuba wordt het rubber zelfs gebruikt bij de productie van wijn.

Het ongebruikelijk proces is het gedachtekind van Orestes Estevez van wijnmakerij El Canal. Dat bericht The New York Times.
 
Condoom
De 65-jarige Cubaan maakt al jarenlang wijn, maar in 2000 richtte hij zijn eigen bedrijfje op. De wijnen zijn behoorlijk uniek, dankzij de toevoeging van tropisch fruit en groenten.
Maar de stop op de flessen is onderscheidt El Canal echt van andere wijnmakerijen. De grote glazen flessen waarin het druivensap fermenteert, wordt verzegeld met een condoom. Dat heeft als voordeel dat Estevez kan zien of het fermentatieproces al beëindigd is. Door de gassen die vrijkomen, staat de condoom rechtop. Wanneer die terug slap hangt, kan de wijn gebotteld worden. “Een condoom op een fles verschilt weinig met eentje op een man. Het staat recht, de wijn is klaar en het proces zit erop”, grapt Estevez.
El Canal biedt Cubanen de kans om betaalbaar wijn te drinken. Een fles kost tien peso (35 eurocent), een pak minder dan de importwijn die de staat verkoopt.

Bron: Metro
 
10. Culturele Agenda
* Foto's Cuba in Singer Laren: t/m 14 mei 2017
Onder de titel Xteriors toont Singer Laren van 18 januari t/m 14 mei een overzicht van het werk van een van de meest succesvolle fotografen van Nederland: Desirée Dolron (Haarlem, 1963).
Onderdeel van haar werk zijn foto's gemaakt in Cuba.
Daar maakte Dolron Te dí todos mis suenos (Ik gaf je al mijn dromen) (2002-2003). Het zijn interieurs, portretten en landschappen die een bijzonder, soms beklemmend sfeerbeeld van het leven op Cuba weergeven.
- Plaats: Singer Museum, Oude Drift 1, Laren (NH)
- Data: 18/01 t/m 14/05 2017, di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur
- Entree:  € 15,- ; Museumkaart/ BankGiro Loterij VIP-kaart gratis + € 3,- toeslag
 
11. Het laatste nieuws
* Groei gebruik sociale netwerken sterkst in Cuba
Hoewel de meeste Cubanen vanuit hun huis geen toegang hebben tot internet, groeide nergens ter wereld in 2016 het gebruik van sociale netwerken zo sterk als in Cuba, aldus een rapport van de América Society/Council of América. Het verslag vermeldt verder dat de meeste Cubanen de sociale netwerken gebruiken voor familie- en vriendencontacten in het buitenland via Facebook, Twitter of Instagram. Lees verder
 
* Vijftig vrouwen van de Damas de Blanco gearresteerd
Afgelopen weekend werden in Havana, Matanzas, Santiago de Cuba, Villa Clara en Guantánamo meer dan 50 leden van de mensenrechtengroep Damas de Blanco gearresteerd. Zij wilden deelnemen aan een stille tocht. Met deze campagne #TodosMarchamos/Wij trekken samen op wordt de vrijlating geëist van alle politieke gevangenen in Cuba. Lees verder
 
* Over ‘bandieten’ en ‘huursoldaten’ in de bergen van Escambray (deel 1, deel 2)
De Cubaanse televisie vertoonde onlangs La otra guerra/ De andere strijd, een serie over de burgeroorlog (1960 – 1966) die Cuba doormaakte na de communistische ommezwaai van de Revolutie in 1959. Het plot is simpel: de ‘huursoldaten’ van de CIA willen de Revolutie vernietigen. Daartoe ontvangen ze training en financiële ondersteuning in de Verenigde Staten. Ze willen het systeem ontwrichten door middel van een gewapende opstand. De meerderheid van de boeren steunt de militairen (de revolutionairen) en alleen een klein groepje staat aan de kant van de opstandelingen (de bandieten in de officiële lezing). Het is geen toeval dat de makers van de serie zich baseren op documentatie van het Centro de Investigaciónes Históricas de la Seguridad del Estado/ Staatsveiligheidscentrum voor Historisch Onderzoek.
Lees verder: * Deel 1 en * Deel 2