Bethlehemkerk Nieuwsbrief              
Mei 2020 nr. 31
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Pinkstervlog van
ds. Jetty Scheurwater
 
Zeven radicale
woorden van Jezus
 
Midden in het leven weer van start
 
Protocol corona richtlijnen Bethlehemkerk
 
Vanuit de Kerkenraad
 
Pinksterchallenge 2020
#deelhetvuur
 
Bach als troost: Hemelvaart
 
Cursus&gesprek:
Zin van het bestaan
 
Kerkpuzzels
 
Voor wie steek ji
een kaarsje op?
 
Open Kerk
 
Hart & Ziel: op weg naar Pinksteren
 
Vacatures
 
 
 
Zondag 31 mei
 
Aanvang: 10:00 uur
 
Thema: 
Pinksteren
 
 
 
Voorganger:
 ds. Jetty Scheurwater
 
 
 
Sterretjes
 
Onze rubriek met vraag en aanbod in deze tijden.
--------------------------
Koor wegwijs maken op zoom, voor koorrepetities
---------------------------
 
VACATURES
Vacature secretaris Inloophuis de Wording
 
Vacature PGH
 
 
Voorbede aanvragen
U kunt uw verzoek om voorbede in de week daaraan voorafgaand ook per e-mail: voorbedegevraagd
@bethlehemkerk.nl of telefoon aan de wijkpredikant doorgeven.
 
Collecte overzicht:
[klik op de datum]
 
Hier leest u een toelichting op de collecten van afgelopen zondag en de komende zondag:
 
 
 
 
 
Onze rubriek met vraag en aanbod in deze tijden van crisis!
 
samen@
bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kent u iemand die deze Nieuwsbrief nog niet ontvangt?
 
Kent u een gemeentelid zonder PC of Tablet?
 
Print dan deze nieuwsbrief uit en breng een zonnetje in huis tegen de eenzaamheid.
 
 
 
AGENDA
 
In principe zijn alle bijeenkomsten geannuleerd en volgt de Bethlehemkerk de richtlijnen van het RIVM en de overheid.
 

Vrijdag 29 mei
&
Nieuwsbrief
 
Zaterdag 30 mei
&
Met hart en ziel Pinksterviering
 
Zondag 31 mei
Pinksteren
 
Maandag 1 juni
 
Dinsdag 2 juni
--
Woensdag 3 juni
Donderdag 4 juni
--
Vrijdag 5 juni
&
Nieuwsbrief
 
Zaterdag  6 juni
--
Zondag 7 juni
online viering met
ds Erik van Halsema in de Bethlehemkerk
 
Save the date
 

Zondag 31 mei

Handelingen 2:1-13
 
Versta je mij?
 
Vandaag is het Pinksteren. De leerlingen van Jezus zijn in een huis in Jeruzalem. Het is feest, maar zij zijn niet vrolijk. Jezus is niet meer bij hen. Opeens lijkt het of het hele huis wordt gevuld met wind. De heilige Geest vervult de leerlingen, zodat ze over Jezus gaan vertellen. En iedereen kan hen verstaan!
 
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
 
Hilversum Zuid
Jaargang 3 nr.3
 
 
"Hemelvaart
Pinksteren"
 
 
BEZOEK ONZE SITE
Nu veel mensen thuiszitten en veel kerkelijke bijeenkomsten afgelast zijn, houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen uit de Bethlehemkerk.
 
Ook al is de kerkdeur deze zondag weer gesloten, u bent van harte welkom om met ons allen deze dienst met beeld live mee te vieren via deze link.
 
De meest recente nieuwsberichten vind je op www.bethlehemkerk.nl.
 

Pinkstervlog van ds. Jetty Scheurwater

Waarom past deze litho van Marc Chagall zo goed bij het Pinksterfeest? Kijk hier om de vlog van ds. Jetty Scheurwater te bekijken en te beluisteren.
 
 
Zeven radicale woorden van Jezus
Samen met de andere kerken van de Protestantse Gemeente Hilversum staan we de komende zondagen stil bij de zeven radicale woorden van Jezus.
 
Ter afsluiting van het gezamenlijk jaarthema ‘Rondom Jezus’ van de Protestantse gemeente Hilversum, is gekozen voor zeven radicale woorden van Jezus (7 juni-19 juli). Schurende Bijbelteksten kun je ook zeggen.Hoe moeten we deze uitspraken van Jezus interpreteren? Begrijpen we wat er staat? Wat er bedoeld wordt.
 
En wat doen we concreet met deze uitspraken in ons leven? Zo’n Bijbelse ‘struikeltekst’ is bedoeld om ons aan het denken te zetten, wakker te schudden, uit onze comfortzone te halen. Durven we de teksten te laten staan zonder te negeren of te bagatelliseren? Een hele uitdaging, om over te preken. Waarschijnlijk ook om te ontvangen! Gaan we er voor?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Afbeelding (olie op canvas) van het gesprek van Jezus met Nicodemus (Johannes 3), van Fritz von Uhde uit 1886 (privébezit).
 
 
Midden in het Leven weer van start
We zijn blij te kunnen mededelen dat we 12 juni18.45 uur weer rustig aan opstarten met onze Midden In Het Leven bijeenkomsten.
Uiteraard wel met in acht neming van alle ons nu bekende regels.
Dit houdt in dat we zo mogelijk buiten eten en bij slecht weer in de kerkzaal. We gaan het eten bestellen bij “de Mangerie” ipv zelf meenemen.
 
Ieder afzonderlijk krijgt zijn/haar eigen maaltijd en dit zal een combi gerecht van de kaart zijn zodat zo weinig mogelijk mensen in aanraking komen met het eten.

Geef bij aanmelding ook even aan of je een Vega gerecht wil,
Op de avond zelf dient direct afgerekend te worden, dit kan cash of via een tikkie.

Wel is het fijn als iedereen drinken meeneemt, wijn, bier, sap, net waar je zelf ook zin in hebt.

Mocht je voor jezelf je eigen eten mee willen nemen, dan is dat ook mogelijk, geef dat dan even door bij opgave.
Om overzicht te hebben vragen we jullie met klem deze keer voor woensdag 10 juni door te geven of je WEL OF NIET komt
 
 

Protocol Corona-richtlijnen Bethlehemkerk

Het corona-virus zorgt ervoor dat we het beleid rondom al onze bijeenkomsten in de kerk nauwkeurig en met zorg hebben moeten vastleggen in een protocol. Door de kerkrentmeesters is in samenspraak met de koster en met instemming van de wijkkerkenraad daarom het corona-protocol geschreven voor de Bethlehemkerk. Lees meer ...

 

Vanuit de kerkenraad

Graag brengen we u op de hoogte over hoe we verder gaan met het organiseren van onze vieringen en bijeenkomsten in de Bethlehemkerk.
 
Op 6 mei hoorden we van de overheid dat, als de actualiteit rondom het virus het mogelijk maakt, het vanaf 1 juni is toegestaan om met maximaal 30 en vanaf 1 juli tot maximaal 100 mensen samen te komen. En deze maatregelen zijn op 19 mei bevestigd met nog wat meer versoepelingen. Uiteraard met inachtneming van de regels over afstand houden, hygiëne en thuisblijven bij verkoudheidsklachten.
 
Vanaf 1 juni en 1 juli gaan wij echter niet over naar vieringen met 30 en 100 mensen in de kerkzaal. Er zijn namelijk bezwaren te noemen.
 
 
 
 
PinksterChallenge 2020 #deelhetvuur
De Bethlehemkerk organiseert samen met de Regenboog en Morgenster tussen Hemelvaart en Pinksteren een PinksterChallenge, speciaal voor onze tieners (10-18 jaar). De challenge die we gebruiken is ontwikkeld door Jong Protestant (JOP).
 
Deze PinksterChallenge doen onze jongeren individueel vanuit huis mee, iedere dag is er een nieuwe opdracht, de challange. Iedere dag delen we de resultaten met elkaar in een gezamenlijke groeps WhatsApp.
 
De PinksterChallenge begint met het aansteken van het grootste Pinkstervuur van Nederland op zondag 24 mei (de zondag na Hemelvaartsdag) en loopt tot zaterdagavond 30 mei (de avond voor Pinksteren). De PinksterChallenge 2020 #deelhetvuur sluit mooi aan bij de BEAM-kerkdienst op Pinksterzondag 
 
 
 
 
Bach als troost: Pinksteren
Precies tien jaar geleden begeleidde ik met Pinksteren in het kerkje van Tienhoven mijn eerste kerkdienst als organist. Ik vond het heel spannend. Alles was nieuw. Wat hielp was de schitterende fietstocht door de Bethunepolder naar Tienhoven. En ik had houvast aan het gegeven dat het Pinksteren was en dat daar veel muziek voor geschreven is. Ik had voor het orgelspel voor de dienst, na de preek en tijdens de collecte enkele orgelstukken uitgezocht rond Luthers Pinksterlied ‘Komm, Gott Schöpfer, Heiliger Geist’. Dit lied staat als lied 670 in het nieuwe Liedboek (dat zou verschijnen in 2013) en stond destijds nog te boek als gezang 239 in het Liedboek voor de Kerken. Het werd ook gezongen in de dienst.
 
 
Eens te meer blijkt hoe inspirerend het Liedboek kan zijn om allerlei muzikale zoektochten te kunnen maken naar Luther, Bach en Buxtehude. Ook 10 jaar later is dit nog steeds een houvast voor me.
Volgende week is het Trinitatis. Voor dat feest schreef Bach ook veel schitterende muziek.
Marco Goud, organist
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cursus & gesprek: De zin van het bestaan 
De Inspiratiekapel organiseert in juni drie online gespreksavonden over de joodse arts, filosoof en Holocaust-overlevende Viktor Frankl die leefde van 1905 tot 1997.
 
De Zin van het Bestaan is zijn bekendste boek. Het verscheen kort na de Tweede Wereldoorlog en inspireerde miljoenen mensen over de hele wereld. Nog altijd wordt het boek herdrukt en wordt Frankl veelvuldig aangehaald wanneer we over zingeving komen te spreken.
 
Minder bekend is dat Frankl de fundamenten voor zijn levensvisie, de Logotherapie en Existentiële Analyse, al ruimschoots vóór de oorlog legde én dat hij een zeer religieus man was. Dat laatste hing hij niet aan de grote klok. En dat hoeft ook niet. Frankls filosofie en levenskunst zijn niettemin diep verankerd in de joodse traditie.
 
 
 
 
Kerkpuzzels
In deze tijd wordt er veel gepuzzeld. Bent u op zoek naar een nieuwe puzzel, bekijk dan de puzzels van de kerken in Kampen of de Domkerk in Utrecht. Voor Kampen is het een middel om de dreigende tekorten op de begroting op te vangen. De Domkerk gebruikt de opbrengst voor de restauratie van de kerk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voor wie steek jij een kaarsje op?
Meer dan ooit is het belangrijk om naar elkaar om te kijken. We willen elkaar graag troosten in deze bizarre tijd, hulp bieden of zorgen voor dat steuntje in de rug. Maar hoe doe je dat als je afscheid moet nemen op afstand van iemand die je dierbaar is, thuis moet blijven en elkaar niet mag zien?
 
Moet je een dierbare missen? Of wil je de wijkverpleegkundige laten weten, dat je enorm respect hebt voor de manier waarop zij haar werk blijft doen? Stuur een beetje troost en liefde naar elkaar, door het aansteken van een kaarsje en deel jouw verhaal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Open Kerk
Vanuit de kerkenraad en de gemeente is de wens uitgesproken om weer Open Kerk op te starten. Uiteraard op een zo veilig mogelijke manier.
 
We zijn met een groep betrokken vrijwilligers volop bezig met het verkennen van de mogelijkheden om weer een Open Kerk te organiseren.
Als er nieuws is, hoort u meer via nieuwsbrief, website en bij de mededelingen.
 
 
 
 
Met hart & ziel: op weg naar Pinksteren
Verhalen van geloof, hoop en liefde uit de Protestantse Kerk. Die staan centraal in het NCRV-programma Met hart en ziel. De presentatoren gaan het land in, op zoek naar hartverwarmende verhalen van gewone mensen.
 
Het is Pinksteren, het feest van de Geest, een luidruchtig en uitbundig feest: de leerlingen van Jezus beginnen zich te roeren, ze houden zich niet stil. Er is het geluid van de wind, er is beweging, dynamiek. De hele stad dromt samen, kijkt ervan op. Pinksteren is het feest van de inspiratie en bezieling! Ds. René de Reuver houdt een meditatie over inspiratie en zangeres Francis van Broekhuizen zingt ‘Wat altijd is geweest’, een nummer van Huub Oosterhuis uit het Liedboek.
 
Met hart en ziel, zaterdag 30 mei om 18.00 uur op NPO 2.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vacature scriba AK
De Algemene Kerkenraad zoekt in verband met het verstrijken van de ambtstermijn een: Scriba van de Algemene Kerkenraad
De Algemene Kerkenraad vervult de taken die het kerkbestuur van de wijken overstijgen, waaronder
  • het vaststellen van de begrotingen en de jaarrekeningen van de PgH,
  • het initiëren van bovenwijkse bijeenkomsten,
  • het vaststellen en uitvoeren van het beleidsplan.

Vacature secretaris Inloophuis Wording

Inloophuis Wording heeft als doelstelling een open huis te zijn voor mensen die om verschillende redenen dak- of thuisloos zijn geworden of te kampen hebben met psychische- of verslavingsproblemen. Normaal gesproken wordt aan onze bezoekers dagelijks koffie, thee, brood, soep en een luisterend oor geboden. De medewerkers die hiervoor zorgen doen dit geheel belangeloos en vanuit een christelijke overtuiging. Momenteel echter is het inloophuis vanwege het coronavirus gesloten.
 
 
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl