Quote
Week 21
Jaar 2014
 
 
Leiderschap is ervoor zorgen dat de anderen
zich veilig voelen.

Met dank aan Erland Jacobsen en Erwin Van Waeleghem om ons attent te maken op de nieuwe TED Talk van Simon Sinek waaruit bovenstaande quote werd gehaald.
 
Vanuit zijn cultureel antropologische achtergrond beschrijft Sinek dat je enkel een echte leider kunt zijn wanneer je werkt aan een veilige en beschermende omgeving waar medewerkers bereid zijn om zich voor elkaar in te zetten om het voortbestaan van de organisatie te verzekeren.
 
De voorwaarde om dit te bereiken is dat je als leidinggevende niet werkt vanuit autoriteit gebaseerd op je machtspositie maar wel vanuit moreel gezag. Dit laatste verwerf je door het tonen van moed en verantwoordelijkheidsgevoel. Je doet dit o.a. door dienstbaar te zijn aan het succes van het team met de bereidheid zelf offers te brengen om anderen te laten slagen.
 
In het boek ‘Een voor allen, Allen voor een’ dat begin juni in het Nederlands verschijnt, gaat hij hierop dieper in.
 
Uit de oorspronkelijke Engelstalige versie met als titel ‘Leaders Eat Last’ kan je via deze link het voorwoord en het eerste hoofdstuk al even doornemen.
 
 
P.S.: Heb je ook een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.