thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

burgemeester Sjaak in de kwekerijtuin

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

oogstfeest - pompoenen siervruchten en kalebassen - brasserie - pompoenmarkt - planttijd

Pompoen Parade

pompoenen ruiken, zien, aanraken en proevende assenpoesterpompoen

komend weekeinde: zaterdag en zondag 26 en 27 september

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren

We gaan komend weekeinde de schade inhalen van alle tot nu toe afgelastte plantenfeesten en themadagen.

Iedereen is er bij: De muzikanten van Trio Laroche die live muziek maken, Chef Claude Pohlig, die normaal alleen tijdens onze drukbbezochtte lavendeldagen het terras verzorgt, iedereen die op de grote lavendelmarkt staat, de grote zadenwinkel van van der Plancke, die normaal alleen op de groentedagen aanwezig is plus de pompoenkwekers van de Heiland en alle andere deelnemers die er altijd bij zijn, maar dit jaar nog niet zijn geweest.

Onze laatste themadagen van dit jaar zijn niet alleen daarom de meest feestelijke en kleurrijke van allemaal. De pompoenen zelf kunnen er ook wat van.

Vanaf vandaag wordt de pompoen parade opgebouwd. Ze zijn te koop vanaf zaterdag 10:00 uur.

Niet alleen zijn die pompoenen nu zo feestelijk en decoratief, de meeste kun je uiteindelijk ook opeten.

planttijd

Zoals altijd rond deze tijd is er nu ook een nieuwe lichting en rijke voorraad vers gekweekte, vaste planten die graag in je tuin ongestoord willen doorgroeien nu de grond nog zo lekker warm is.

Wij planten winterharde vaste planten bij voorkeur nu, in het najaar. Ze wortelen in de goed opgewarmde grond veel sneller dan in het voorjaar als de grond nog koud is. Volgend jaar lijkt het of ze er altijd al hebben gestaan. Zodra het wat warmer wordt gaan ze volop aan de gang.

In het voorjaar worden we altijd ernstig overvraagd door paniekplanters die snel resultaat willen. We kunnen de vraag dan nauwelijks aan en de levertijd loopt op.

Zes van onze medewerkers zijn voortdurend in de weer met het verwerken van online bestellingen. Je hebt nu hun volledige aandacht.

Op dit moment leveren we binnen enkele dagen. Als je nu aanplant heb je dus niet alleen minder geduld nodig en de beste aandacht, het resultaat biedt volgend jaar aanzienlijk meer tuingenot.

In onze web-winkel houden we dagelijks bij welke planten in voorraad zijn.

Je kunt ze hier opzoeken: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin.

pompoendagen

Deze zomer was weer voortreffelijk voor pompoenen. Ze groeien uitstekend op ons pompoenakkertje dat van een dikke laag compost is voorzien. Daarom hebben we ook toen het zo lang warm en droog was maar een keer water hoeven geven. De oogst is fantastisch, ze zijn niet alleen talrijk maar ook lekker groot en goed gerijpt.

Verschillende pompoenkwekers tonen en verkopen tijdens onze pompoendagen hun kleurrijke oogst pompoenen, kalebassen en siervruchten. Je maakt kennis met vele tientallen oude en nieuwe soorten van deze heerlijke zoete herfst- en wintergroente.

Pompoenen zijn met recht geliefd als sierobject, maar je kunt ze bijna allemaal opeten als je er op uitgekeken raakt.

Je mag het ook als een bijzonder, zeer levendig openluchtmuseum zien.

De curator maakte een mooie selectie van pompoenen in de vorm van een UFO, plat als een pannekoek, of grote dikke bolronde om uit te hollen voor halloween, gespikkelde zwanenkallebassen, kleurrijke oranje, witte, zoete steenrode, smaakvolle groene en grijze vruchten, pompoenen van 3 cm doorsnede tot reuzen van vele tientallen kilo's, pindapompoenen, Lady Godiva en Assepoesterpompoenen, Keizer Alexander komkommers en meer bijzondere vruchten zoals Indiase prikkelkomkommers, Ethiopische aubergines, mini meloenen en lampionvruchten.

De Pompoenparade wordt groter dan ooit.

Het ziet er naar uit dat het zaterdag en zondag 26 en 27 september 2020 een reuzenpompoenparade wordt.

Alle deelnemers die normaal in de loop van het jaar voorbij komen hebben toegezegd er dan bij te zijn om er samen een groot feest van te maken. Want dat mag dan eindelijk ook wel weer eens.

Chef Claude Pohlig die normaal alleen tijdens onze lavendeldagen zijn terras inricht heeft toegezegd dat dit jaar tijdens onze pompoendagen te doen. We verheugen ons op zijn pompoencreaties.

Trio Laroche is er in deze speciale editie ook bij. Ze zorgen al jarenlang tijdens de lavendeldagen voor live muziek. Lopend met accordeon gitaar en viool spelen ze Franse en Italiaanse muziek, precies die liedjes die je leuk vindt ik weet niet of ze ook pompoenwalsjes in hun repertoire hebben, maar dat horen we dan wel.
www.triolaroche.nl

Robbert van zadenwinkel van der Plancke heeft toegezegd er speciaal voor deze gelegenheid weer bij te zijn.
In een grote tent richt hij zijn winkel in met een zeer uitgebreid sortiment zaden van groenten en kruiden uit alle windstreken en tuinboeken vergezeld van liefdevol en wijs advies. Je kunt je voorbereiden in zijn web-shop: van der Plancke, maar zelf je moestuin bij elkaar sprokkelen in zijn zadenrekken is natuurlijk veel leuker.

Hermine, van Délice en Délicieux is er eindelijk ook weer met haar prachtige blauwe tent.
Ze verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in haar fantastische confitures, sausen, siropen en chutney’s. Je kunt bij haar ook vooraf via e-mail bestellen (of voor voor verzending). Klik hier voor haar bestellijst als PDF of hier als Word bestand. Stuur je bestelling naar dit e-mail adres: info.delicedelicieux@gmail.com

Ook Maarten, de pottenbakker van Camac Machi uit Roermond is er dit jaar voor het eerst weer. Hij maakt op bevlogen ambachtelijke wijze middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin. We zijn heel trots op zijn serieuze kunst die wordt gepresenteerd als ambachtelijk werk. Hij maakt ook speciaal voor onze kwekerijwinkel schalen, kopjes, potten en kannen. Maarten heeft een winkel in Roermond en een web-shop meer daarover lees je hier: Camac Machi

Imkerij Beelicious is er als het weer meezit met honing-lavendelijs, en natuurlijk verse honing en honingproducten.
Imker Willem vertelt je dan graag over de bijen en neemt je mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij. Ja, ja, dat is wel 120 meter boven de zeespiegel. Je kunt er ook workshops en cursussen over imkeren volgen. Je vind ze hier:
www.beelicious.buzz

Onze vrienden van Fuenteroyos zijn na langdurig eenzaam verblijf in hun handgemaakt kasteel hoog in de bergen onderweg om er bij te zijn met hun prachtige gele tent. Fuenteroyos heeft handgemaakt speelgoed, Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko. We hebben ze gemist dit jaar. Een nominatie als Europees kampioen zelf quarantaine hebben ze wel verdiend.

Leonne van Fruitbedrijf Heiland uit Meerssen steekt ons altijd naar de kroon met nog bijzonderdere pompoenen en siervruchten. Ze neemt daarnaast meestal ook appel- en perensap en stroop uit eigen boomgaard mee.

Alle deelnemers staan in overdekte kramen buiten. We richten een extra buitenkassa in zodat het bij het afrekenen niet te druk wordt. Contactloos betalen is mogelijk.

intussen in de tuin

Onze lavendels zijn inmiddels allemaal gesnoeid en beginnen weer lekker te groeien. Straks gaan ze als volle grijze bollen, die ik bijna net zo mooi vind als tijdens de bloei, de winter in.

Lavandula angustifolia kan goed tegen snoei, vooral als ze nog een beetje kunnen groeien. Je doet dit beter niet al te laat en al te drastisch bij Lavandula x intermedia nu kun je ze nog snoeien, stel dit niet uit tot kort voor de winter.

Vanaf nu kun je beter wat terughoudender snoeien. In het voorjaar is het vanaf half april doorgaans warm genoeg voor groei. en kun je weer diep snoeien.

Volgend voorjaar knippen we ze nog een keer bij. In de loop van de herfst krijgen ze een laagje kalk dat gedurende winter door het bodemleven wordt opgenomen. Kalk geef je om de paar jaar in de herfst of in de winter.

De prairieborder is nog steeds in bloei en erg in trek bij bijen en antere insecten. De Salvia zijn aan het herbloeien en de herfstbloeiers doen hun ding.

De Asters in onze praire zijn nu zo ongeveer op hun kleurrijke hoogtepunt, allemaal behalve Aster 'Ann Leys' met haar groene bloemen. Vooral Aster novi-belgi 'Strawberry & Cream' is geweldig nu, haar kleur is perfect met Perovskia 'Little Spire' en Aster 'Vasterival' vormt een perfect paar met Verbena bonariensis.

De bodembedekkende Aster ericoides 'Snow Flurry' moet zelfs nog beginnen maar die houdt het dan ook makkelijk vol tot december.

Scabiosa ochroleuca 'Moon Dance' wordt net als de meeste planten in deze border veel hoger dan de bedoeling was. Net als vorig jaar bloeit ze sinds juni onophoudelijk hemels. Bijen en en vlinders zijn er dol op.

Je kunt alle planten op dit moment bij ons voorradig en leverbaar hier opzoeken: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin.

We hopen dat je met ons mee komt genieten van dit grootste hoogtepunt voor dit jaar.

Aanstaande zaterdag en zondag 26 en 27 september 2020 van 10:00 tot 17:00 uur; pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken. De toegang is zoals altijd gratis.

het laatste vrachtje reuzenpompoenen

ook open

Hostakwekerij het Hostaveldje bij ons in de straat is dit weekeinde en de meeste andere themadagen ook extra open op zondag.

linken en liken

'Nieuwtjes' en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek

Meer nieuws, kletsen, vragen stellen, meer foto's zien, 'leuk vinden' en 'bevrienden' kan via onze Facebook pagina: kwekerij Bastin

Met groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief kan hier.Met groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.