IN DEZE NIEUWSBRIEF
1. Van de redactie 2. Danilo 'El Sexto' stopt hongerstaking
3. Daklozen keren terug na Pausbezoek
4. De business rush naar Havana
5. Meer vluchten VS-Cuba
6. Herinneringen aan de strijd tegen het Amerikaanse imperialisme
7. Air France vliegt frequenter naar Havana
8. GPS verboden in Cuba? 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws |
Alles over CubaTips
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter
Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter |
Glasnost in Cuba op Facebook U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook |
Best geïnformeerde webpagina over Cuba ‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’
(Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
Het digitale Cuba-archief Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
Disclaimer
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
Enkele malen per jaar is het mogelijk het beltegoed van uw familie of vrienden in Cuba tegen een laag tarief te verdubbelen. Binnenkort kunnen ook de kosten voor internetgebruik via Nauta vanuit het buitenland zo worden betaald. Cuba lijkt de modernisering van de media door te zetten; deze begonnen in 2008 toen Raúl Castro het gebruik van mobiele telefoons toestond. Maar geraken daardoor ook de communicatie en de onderlinge gedachtenwisseling op een hoger plan? De Internationale Persunie (SIP) constateerde afgelopen week dat, tien maanden na het herstel van de diplomatieke relaties tussen Cuba en de VS, de activiteiten van journalisten ‘gekweld worden door censuur en door het monopolie van de Communistische partij over de nationale media.’ De SIP concludeert verder dat ‘het respect voor de mensenrechten, grotere vrijheid van meningsuiting, vereniging en persvrijheid’, niet zijn toegenomen. De media in Cuba worden gemoderniseerd, maar censuur op de media, ook op blogs en websites als die van Cubaencuentro, Martinoticias en de kritische krant 14ymedio, zijn gebleven.Tegen deze achtergrond is het bijna logisch dat Havana negatief reageerde op het voorstel van de VS het internet in Cuba uit te breiden, te moderniseren en te versnellen. Het was ‘geen prioriteit voor Havana.’ Redactie |
2. Danilo ‘El Sexto’ stopt hongerstaking |
Graffitikunstenaar Danilo Maldonado, beter bekend als El Sexto, heeft zijn hongerstaking in de gevangenis van Valle Grande gisteren beëindigd. Dat zei zijn moeder María Victoria Machado, die hem woensdag bezocht. Volgens María Victoria zou een kolonel haar hebben meegedeeld dat Danilo binnen 15 dagen wordt vrijgelaten. 20 minutenMachado kon ongeveer 20 minuten met haar zoon spreken en zei dat hij ‘opgewekt was en glimlachte’. Tegen zijn moeder zei hij: ‘Mami, breng eten mee want vandaag ga ik weer eten. Ik stop met de hongerstaking want men heeft mij beloofd mij binnen 15 dagen in vrijheid te stellen.’ Een luitenant-kolonel, die zich voorstelde als ‘mediator’, vertelde haar later dat haar zoon binnen 15 dagen zou worden vrijgelaten. Machado benadrukte dat El Sexto ervan overtuigd is dat deze informatie ditmaal correct is. Op 24 augustus werd hem ook vrijlating beloofd zonder dat deze vrijlating plaatsvond. Moeder en zoon van de kunstenaarsactivist zijn ervan overtuigd dat de Urgent Action die Amnesty International 29 september lanceerde, aan dit effect heeft bijgedragen. Ook de Cubaanse performancekunstenaars met een grote faam in kunstminnend Amerika, Tania Bruguera, droeg er aan bij. Zij vroeg secretaris-generaal van de VN. Ban Ki-moon, om bemiddeling bij de mogelijke vrijlating van El Sexto. WantrouwenOp websites blijft enig wantrouwen bestaan, zoals in de volgende reactie: ‘Danilo, goed nieuws, maar we zullen niet rusten voor je we je vrij zien rondlopen op straat. Wij hopen dat dit zo snel mogelijk zal gebeuren. Jij bent een voorbeeld voor alle Cubanen. Veel gezondheid gewenst. Het Cubaanse volk bewondert je en wil dat jij leeft.’ Linken* Betrokken organisaties als Justice&Peace, Glasnost in Cuba en Cuba Futuro zetten hun inspanningen voor de daadwerkelijke vrijlating van Maldonado voort, o.a. via de petitie gericht aan president Raúl Castro. U tekent toch ook? |
3. Daklozen keren terug na Pausbezoek |
Tientallen daklozen zijn de voorbije dagen teruggekeerd naar de straten van de Cubaanse stad Holguín. Volgens critici van het regime waren zij, enkele dagen voor het pausbezoek, plots uit het straatbeeld verdwenen.
Goede indruk
Volgens de onafhankelijke journalist Yusnaby Pérez deed Cuba er alles aan om internationaal een goede indruk te maken. De daklozen werden door de politie meegenomen. Waar zij die tijd verbleven is minder duidelijk. "Maar nu zijn deze arme mensen als bij wonder opnieuw opgedoken", getuigt Enrique Domínguez, een inwoner van Holguin.
Opknappen
Het Cubaanse regime liet in het vooruitzicht van het pausbezoek overigens ook enkele gevels en bouwvallige huizen in Holguin en andere steden opknappen en restaureren. Maar dat is in andere landen waar de paus op bezoek komt overigens wel vaker het geval.
|
4. De business rush naar Havana |
Handel met Cuba; nog maar kort geleden wilde geen Nederlandse ondernemer er iets van weten. Maar nu de Amerikanen nieuwe relaties aanknopen, lijkt ineens iedereen naar Cuba te willen.
Te klein Bij een seminar over zakendoen van Nederland in Cuba blijkt de zaal te klein. Verslaggever Edwin Koopman mengt zich tussen de ondernemers.
|
Cuba en de Verenigde Staten praten deze week over een spoedige normalisering van het vliegverkeer nadat de twee landen afgelopen juli hun ambassades over en weer heropenden. De Amerikaanse carrier JetBlue heeft intussen toestemming gekregen een tweede chartervlucht per week tussen New York en de Cubaanse hoofdstad Havana te opereren. Het grote wachten is nu op de terugkeer van de lijnvluchten.
Meest gretig Een volledige hervatting van de luchtverbindingen tussen de twee landen zal naar verwachting tot een grote verkeersstroom leiden, zowel van toeristen als zakenmensen. In de VS, met name in de staat Florida, bestaat een grote Cubaanse gemeenschap, die is ontstaan nadat inwoners van Cuba na 1959 het land ontvluchtten. Deze Cubanen hebben nog steeds veel banden met het vaderland. De Amerikaanse maatschappijen die het meest gretig zijn in het uitvoeren van lijnvluchten naar Cuba zijn American Airlines, JetBlue en Spirit Airlines, die alle drie grote hubs hebben in Miami en Fort Lauderdale
Restrictie
Voorlopig geldt nog een restrictie op vluchten vanuit de VS naar Cuba; alleen charters, humanitaire vluchten en vluchten met wetenschappelijk onderzoek als doel zijn toegestaan. De Cubaanse staatsluchtvaartmaatschappij Cubana de Aviación vliegt omgekeerd ook nog niet naar de VS. Cubana heeft wel al jarenlang verbindingen met andere Westerse landen, waaronder Canada, Frankrijk en Spanje.
|
6. Herinneringen aan de strijd tegen het Amerikaanse imperialisme |
Cuba Si, Yankee no! Onder dat motto voerde hij actie. In Amsterdam. Als student.
Herinnering
Het is één van de jeugdherinneringen van John Jansen van Galen aan zijn strijd vóór Castro en tegen het Amerikaanse imperialisme.
|
7. Air France vliegt frequenter naar Havana |
Air France is van plan om in de komende zomerperiode wekelijks tot drie extra extra vluchten aan te bieden tussen vliegveld Paris-Charles de Gaulle en Havana in Cuba. Dit liet de Franse tak van Air France-KLM woensdag weten.
Wekelijks 9/10
De plannen betekenen dat er volgend jaar tussen eind maart en halverwege mei wekelijks tien vliegtuigen richting Havana vliegen vanuit Parijs. Tussen half juni en eind augustus 2016 zullen dat negen vluchten per week zijn.
Winter In de komende winterperiode biedt de Franse luchtvaartmaatschappij 11 vluchten per week aan van Parijs naar Havana.
Code-sharing Verder heeft Air France een zogenoemde code-sharing gesloten met Cubana de Aviación om de Cubaanse luchtvaartmaatschappij de mogelijkheid te bieden om naar dertig locaties in Europa en het Caribische gebied te vliegen via het Air France netwerk.
|
Het is een veelgestelde vraag en wordt maar zelden volledig beantwoord. Dat is logisch, want het antwoord kent nogal wat mitsen en maren. Duidelijk is in ieder geval dat je niet zomaar losse GPS apparatuur mee mag nemen naar Cuba. Net zoals je tal van andere spullen niet zomaar mee mag nemen naar Cuba. Denk bijvoorbeeld aan een walkie-talkie, professionele radio ontvangers of satelliet telefoons. Wil je wel graag dergelijke apparatuur meenemen? Dan moet je hiervoor een vergunning hebben.
Welke GPS apparatuur mag wel en niet mee naar Cuba?
In principe mag je, zonder vergunning, geen apparatuur meenemen die een GPS bevat. Dat zou betekenen dat je bijvoorbeeld ook een beetje moderne smartphone of camera ook thuis moet laten. En zoals zo vaak, zeker in Cuba, wijkt de praktijk nogal af van de officiële regels. Er wordt bij binnenkomst niet gecontroleerd op smartphones, tablets, camera’s of andere apparatuur met GPS. Het gaat dan om apparatuur met GPS die niet primair de functie heeft om je locatie te bepalen.
Kun je een navigatiesysteem dan wel meenemen naar Cuba?
Nee, officieel niet zonder vergunning. Een navigatiesysteem heeft het primaire doel om je positie te bepalen (en de route naar je einddoel). Toch hoor je van genoeg mensen dat zij wel een tomtom of iets dergelijks hebben meegenomen naar Cuba. Bij de screening van de koffers valt het misschien niet op, maar je moet er niet mee gepakt worden. Dus ook niet als je er na de douane mee rondrijdt in je huurauto.
Huurauto? Ben je van plan met een huurauto een rondreis te maken door Cuba? Zorg dan gewoon dat je een goede wegenkaart van Cuba hebt. Zo voorkom je mogelijke problemen en met een wegenkaart vind je de weg ook zeker! Ook is een goede reisgids van Cuba handig voor de detail plattegronden van de verschillende steden in Cuba.
|
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Tango Extremo komt in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
* Soy Cuba filmposters expositie: t/m 9 oktober in Amsterdam Bij Cuba Travel Network (aan de rand van het Vondelpark in Amsterdam) is een bijzondere expositie te zien, bestaande uit meer dan 60 Cubaanse handgemaakte zeefdruk posters uit de jaren 60 tot en met 2015. Locatie: Kantoor Cuba Travel Network Alexander Boersstraat 60, Amsterdam. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 14.30 uur tot 16.30 uur.
* Fotosheets van 'Che': tot 9 december bij Magnum tentoonstelling in Amsterdam De tentoonstelling Magnum Contact Sheets in fotografiemuseum Foam in Amsterdam toont de magie rond het allesomvattende ‘beslissende moment’ en het ontstaan van iconische beelden. Tot 9 december 2015 zijn de sheets te bezichtigen. Ondermeer zijn de fotosheets te zien van de bekende foto van 'Che' met sigaar. |
* Meer dan 50 mensenrechtenactivisten gearresteerdAfgelopen zondag zijn opnieuw leden van de mensenrechtengroep Damas de Blanco aangehouden en gearresteerd. De vrouwen waren bijeen in het park Ghandi, vlakbij de Santa Ritakerk in Havana. Twintig vrouwen werden gearresteerd en ongeveer 50, waaronder onafhankelijke journalisten, werden op weg naar de kerk van Santa Rita door de geheime dienst opgepakt. Lees verder
|
* Castro en Obama spreken VN toeNormale relaties tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn pas mogelijk als Washington zijn sancties tegen het buurland opheft. Dat heeft de Cubaanse president Rául Castro maandag gezegd tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De VS moeten de militaire basis Guantánamo teruggeven en stoppen met anticommunistische boodschappen via de radio- en tv-zender Martí, die het eiland worden opgestuurd. Ook zou het Cubaanse volk een schadevergoeding moeten krijgen voor de schade die zij bijna 55 jaar heeft geleden door het opgelegde Amerikaanse embargo. Lees verder
|
* Meloenen of eenheid: Cubaanse vakbeweging onder CastroToen Fidel Castro op 1 januari 1959 aan de macht kwam, was de helft van de arbeidzame bevolking in Cuba lid van een vakbond. De vakcentrale Central de Trabajadores de Cuba (CTC) telde 1.200.000 leden en 33 beroepsfederaties. De vakcentrale was veelvormig en telde katholieke, communistische, socialistische en anarchistische leden en bonden. De achturige werkdag, een minimumloon, stakingsrecht en ontslagbescherming waren door inspanningen van de CTC al voor 1959 gerealiseerd. Naast de gewapende strijd van de Castro’s c.s. in de bergen, vormde het stedelijk verzet waar de vakbeweging deel van uit maakte, de kern van het verzet tegen dictator Batista. Lees verder
|
* Afscheidsbrief van graffitikunstenaar Danilo ‘El Sexto’Danilo Maldonado Machado, Cubaanse graffiti-kunstenaar en bekend als El Sexto, is sinds 8 september in hongerstaking. Hij zit nu 9 maanden vast in de gevangenis Valle Grande bij Havana na een politieke performance met twee biggetjes die de namen van Fidel en Raúl droegen. Zijn situatie verslechtert en zijn moeder María Victoria Machado is wanhopig en vraagt om internationale solidariteit. Amnesty International voert op dit moment actie voor zijn vrijlating met een zogeheten Urgent Action. Danilo schreef op 16 september een afscheidsbrief vanuit de gevangenis Valle Grande. De Nederlandse tekst volgt hier. Lees verder
|
* Coca-Cola in Cuba; a real thingVia een Mexicaans bedrijf zal binnenkort in Cuba Coca-Cola verkrijgbaar zijn. Het bedrijf Coca-Cola FEMSA genaamd, is een Mexicaanse distributeur van Coca-Cola waar het Amerikaanse bedrijf 28% van de aandelen bezit. Onduidelijk is of de Cubaanse autoriteiten hun fiat zullen geven. Bezoekers van de website wezen er terecht op dat Coca-Cola altijd al verkrijgbaar was in Cuba. Het is de eerste keer sinds 1959 dat dit Mexicaans-Amerikaans bedrijf de frisdrank aan Cuba zal leveren. Lees verder |
| |