Quote
Week 15
Jaar 2014
 
 
Je attitude is alles. Het leven bestaat voor 10%
uit wat je overkomt en voor 90%
uit hoe je ermee omgaat.
 

 
 
Je attitude is je persoonlijke verzameling van complexe eigenschappen waar emoties, motivaties en overtuigingen deel van uit maken. Je attitude veruiterlijkt zich door het gedrag dat je tentoonspreidt bij het tegemoet treden van personen en situaties.
 
In je omgang met medewerkers is je attitude als leidinggevende bepalend voor je interpersoonlijke effectiviteit. Raymond Chandler verwoordt het op de volgende manier: “Bekwaamheid is wat je kan doen. Motivatie bepaalt wat je doet. Attitude bepaalt hoe goed je het doet.”
 
Je attitude geeft o.a. antwoord op de vraag hoe het komt dat het met de ene persoon onmiddellijk klikt en met de andere totaal niet. Ze verduidelijkt ook waarom samenwerken niet altijd zo gemakkelijk is.
 
Inzicht hebben in je eigen attitude en hoe je doorgaans door je medewerkers als leidinggevende wordt gepercipiëerd is dus belangrijk. De attitude zelftest kan je hierbij helpen. Verdere uitleg over 12 basisattitudes en advies om je interpersoonlijke effectiviteit te optimaliseren, vind je in het artikel van Johan Oldenkamp ‘Interpersoonlijke effectiviteit in drie stappen’. 
 
 
P.S.: Heb je ook een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.