Quote
 Week 48
Jaar 2011
  ___________________________________________________________________________
 
Ik neem een beslissing. En als het de verkeerde is,
neem ik een andere.
 
Volgens Michael Hyatt leiden heel wat organisaties aan het ‘decision-deficiency syndrome’. Teveel leidinggevenden stellen het nemen van een beslissing eindeloos uit of nemen helemaal geen beslissingen. Dit heeft nefaste gevolgen voor zowel de organisatie in zijn geheel als voor de directe medewerkers van dergelijke leidinggevenden. In het artikel ‘The one essential habit of every effective leader’ kan je hierover wat meer te weten komen.
 
Ook trainer en inspirator John Vrakking is door zijn jarenlange werk in diverse organisatie tot de vaststelling gekomen dat Wat u besluit van minder invloed is dan of u besluit”. De reden hiervoor is heel simpel. Als er geen beslissingen worden genomen dan is men dikwijls de speelbal van de omstandigheden. Niet kiezen, niets doen, besluiteloos afwachten of berusten in een situatie… is uiteraard ook een keuze. Maar je loopt wel het risico in een negatieve spiraal terecht te komen. Het nemen van een beslissing heeft het voordeel nieuwe energie vrij te maken. Het brengt een nieuw elan, je krijgt meer zin om het nieuwe uit te proberen en het brengt nieuwe uitdagingen.

Zoals de quote ook aangeeft hoeft men echt geen angst te hebben beslissingen te nemen. Je hebt altijd de vrijheid om een verkeerde keuze achteraf te herzien of bij te stellen. Medewerkers hebben ook meer respect voor leidinggevenden die beslissingen nemen dan voor eeuwige treuzelaars. Zelfs als achteraf blijkt dat het een verkeerde beslissing was. Zolang hij maar de moed heeft dit ook te durven toegeven en een nieuwe keuze te maken. 
 
 
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.