Nieuwsbrief KidsCare Februari 2017
Inhoud nieuwsbrief
 
In 2017 thuiszorg voor ruim 2000 kinderen
Het bestuur van KidsCare legt momenteel de laatste hand aan het jaarplan 2017. Wat het meest opvalt is de ambitie van het team in Kenia: Thuiszorg bieden aan ruim 2000 kinderen. De hulpprogramma’s van dit jaar zijn gericht op thuiszorg voor 1800 (wees)kinderen en de economische versterking van hun huishoudens. 200 kinderen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen krijgen thuiszorg en specifieke behandelingen. 36 middelbare scholieren doen mee aan het scholarship-programma. In 6 KidsCare outreaches (buitenposten) houden de sociaal werkers wekelijks ‘open spreekuur’ om nog meer kinderen en hun verzorgers te kunnen helpen.
 
Zo’n intensief jaarplan vraagt om een goede organisatie en een gemotiveerd team. De laatste jaren is er hard gewerkt om dat te bereiken. Ali Mwaziro, de directeur van KidsCare, geeft aan dat hij en zijn team er klaar voor zijn. Hij is trots op KidsCare en met een positieve boodschap weet hij steeds beter het netwerk van overheden en specialistische organisaties te mobiliseren. Gevolg hiervan is dat de beschikbare capaciteit en deskundigheid met de ambitie meegroeit.
 
In de volgende nieuwsbrief meer informatie over het jaarplan 2017. Met een terugblik op 2016 wordt dan ook verantwoording afgelegd aan de vele KidsCare donateurs. Natuurlijk hopen wij in 2017 weer op jullie ruime donaties te kunnen rekenen. Lees verder in deze nieuwsbrief. Direct zal voelbaar worden hoe fijn het is om te geven voor hulp die er echt toe doet.
 
Lisette en Gerard Geenen
 
Daar word je ‘warm’ van (1)
Door Grada Snoek 
Ze is niet de mama maar de oma van Ali, een zesjarig jongetje. Zijn moeder liet haar kind bij haar achter en vertrok kort na de geboorte om met iemand anders te trouwen (niet de vader). Oma zorgt dus al zes jaar voor het jongetje, dat bij de geboorte al een behoorlijk waterhoofd had. Dat is in de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Oma is met hem al op verschillende plekken geweest, maar hoorde daar dan telkens hetzelfde: er moet eerst een CT-scan worden gemaakt en pas daarna kan er worden bekeken of hij geopereerd zou kunnen worden (een shunt of drain plaatsen).
 
Ik moet slikken en vraag waarom ze dat dan al niet lang geleden heeft gedaan? Maar terwijl ik de vraag stel, ken ik het antwoord al: die CT-scan kost 8000 Ksh (zo’n kleine € 80) en dat kan ze niet betalen. Waar ze ook komt, dit is het advies wat haar wordt gegeven; de cirkel is rond. En dan hoort ze over KidsCare, waar ze mogelijk kan worden geholpen. En ze komt hierheen. Ik vraag door en Derrick, de therapeut, vertelt dat ook KidsCare niet veel anders kan doen dan het advies over de CT-scan overnemen. Wat wel aangeboden kan worden, is dat een sociaal werker van KidsCare oma helpt in het overleg met de moeder van het jongetje: zij zou toch ook moeten kunnen bijdragen. En dat is wat er dan ook zal gebeuren. Oma kan met iets meer hoop dan ze kwam vertrekken.
 
Grada Snoek werkte dit jaar wederom 6 weken als vrijwilligster in het KidsCare centrum. Zij werkte vooral aan het verbeteren van de receptie en de bijbehorende werkprocessen. Door haar blog over Ali is een actie op gang gekomen. Een sponsor (voor de CT-scan) meldde zich en KidsCare heeft ervoor gezorgd, dat Ali een plek in het ziekenhuis krijgt voor een uitgebreid onderzoek en operatie. Ali en zijn oma zijn daar nu.

Meer lezen over de Kenia ervaringen van Grada: http://grada-in-afrika.reismee.nl
 
Daar word je ‘warm’ van (2)
Dankzij de opbrengsten uit verschillende acties in Nederland kon KidsCare bij de Association for the Physically Disabled in Kenya (APDK) weer een groot aantal rolstoelen bestellen. Daarmee wordt echt het verschil gemaakt voor deze kinderen met een beperking. Zonder zo'n rolstoel liggen de kinderen vaak hele dagen op de grond. Moeder kan ze niet goed meer tillen omdat ze steeds groter worden. De kinderen komen nergens. Aan die 'isolatie' is dankzij de rolstoel een einde gekomen. Buurkinderen komen zelfs vragen of ze een stukje mogen rijden. Heerlijk om ineens speelkameraadjes te hebben. Bedankt donateurs van KidsCare, dat geeft toch zeker een geweldig ‘warm’ gevoel.
 
 
 
CBAF- project in het kort
Community Based Agricultural Farmers groups (CBAF- project) is de naam van het vernieuwde homecare-programma voor weeskinderen en hun verzorgers. In maart 2017 gaat het project officieel van start. KidsCare is trots op dit innovatieve project, dat in een gelijkwaardig partnerschap met de overheid wordt uitgevoerd. In 24 dorpen doen maar liefst 360 arme huishoudens met zo’n 1800 kinderen mee aan dit intensieve sociaal en economisch verbeterproject.
 
  
Belangrijke onderdelen van het vernieuwde programma zijn:
  • Selectie huishoudens wordt gedaan door het dorpshoofd en zijn dorpsvrijwilligers.
  • Per dorp doen de 10 armste huishoudens mee. Samen met 5 dorpsvrijwilligers gaan zij een ‘community farmers group’ vormen. Een van de vrijwilligers wordt gekozen tot de groepsleider.
  • De 10 huishoudens krijgen bij de start een maandelijks geldbedrag (circa 15 euro).
  • De huishoudens krijgen gedurende drie jaar sociale begeleiding. De kinderen krijgen een gezondheidscheck. Ze gaan naar school, de woon- en leefsituatie wordt verbeterd en duidelijke vervolgdoelen worden geformuleerd.
  • De dorpsvrijwilligers worden getraind in het begeleiden van de gezinssituaties.
  • Na 6 maanden worden groepsgewijze agrarische en commerciële trainingen gegeven. De groepen maken elk hun eigen businessplan.
  • Afhankelijk van het businessplan worden enige ‘startmaterialen’ beschikbaar gesteld (bijvoorbeeld: kippen, geiten, zaden, bestrijdingsmiddelen, gereedschappen).
  • Eigen inkomsten moeten spoedig daarna verdiend worden en het maandelijks door KidsCare beschikbaar gesteld geldbedrag neemt per half jaar met 5 euro af.
  • Zowel op het niveau van de huishoudens als op het niveau van de community/farmer groepen gaat de training en begeleiding door. De begeleiding is steeds gebaseerd op duidelijke halfjaardoelen, die strikt bewaakt worden.
  • Zelfverantwoordelijkheid is leidend in het project. De groepsleider heeft daar een belangrijke rol in. De trainers en begeleiders van KidsCare en de overheid willen vooral faciliterend werken.
  • Na drie jaar kunnen de 360 huishoudens en 24 farmersgroepen zelfstandig verder.
De vernieuwing en opschaling van het programma is een uitdaging voor het KidsCare team in Kenia. De capaciteit en motivatie zijn er. Ze vinden het geweldig om de komende 3 jaar zoveel kinderen te kunnen helpen. 
 
School komt in actie
De O.G. Heldringschool, een Haagse basisschool heeft een geweldige inzamelingsactie gedaan voor KidsCare. Lisette en Gerard Geenen hebben in alle klassen eerst verteld over KidsCare en de hulp aan de kinderen. Dat sloeg goed aan, want alle leerlingen gingen vervolgens enthousiast aan de slag om met tal van activiteiten geld in te zamelen: auto’s wassen, koekjes bakken en verkopen, lege flessen inzamelen, een sponsorloop houden, sleutelhangers verkopen, noem maar op. Gerard en Lisette waren ontroerd toen ze in het bijzijn van alle kinderen een cheque kregen. De actie van de school  bracht uiteindelijk zo’n 5000 euro op. Geweldig leerlingen en team van de O.G Heldringschool. Het ontvangen geld zal volledig worden besteed aan de hulp van de KidsCare kinderen.
 
 
Scholarship-programma verder uitgebreid
Afgelopen jaar hebben 20 studenten gebruik gemaakt van het scholarship-programma. In 2017 zijn daar 16 leerlingen bij gekomen. In totaal zijn er nu 36 leerlingen die via dit programma algemeen of technisch voortgezet onderwijs volgen. Een aantal van deze leerlingen doen in 2017 hun eindexamens. Best spannend.
 
De leerlingen hebben een onrustig einde van 2016 gekend. Door heel Kenia waren er opstandjes op middelbare scholen. Op verschillende scholen hebben leerlingen hun slaapzalen in brand gestoken. Deze onrust speelde ook op de Msambweni Boys Secondary School, één van de scholen waarmee KidsCare samenwerkt. Hierdoor is het schooljaar eerder geëindigd en kon de laatste toets week niet doorgaan. De leerlingen van deze school begonnen dus dit schooljaar direct met deze toetsen. Ondanks deze perikelen zijn we tevreden over de voortgang van alle betrokken leerlingen.
 
 
Tijdens de vakanties organiseert KidsCare terugkomdagen op het KidsCare-servicecentrum. Hierbij wordt vooral aandacht gegeven aan een juiste werkhouding, competenties en groepsdruk, maar ook het onderwerp seksualiteit wordt niet geschuwd. Elke keer worden er sprekers uitgenodigd die als positief rolmodel de leerlingen motiveren. De leerlingen zijn erg enthousiast over deze dagen.  
 
Het scholarschip-programma wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Stichting Waridihome. Die Nederlandse Stichting zorgt voor het budget van dit project. Zie ook www.waridihome.com.  
 
Kort nieuws:
  • Uit evaluatie van het thuiszorgprogramma voor weeskinderen is gebleken dat maar liefst 96% van de deelnemende huishoudens succesvol uit het programma uitstroomt en zelfstandig verder kan gaan. Een resultaat om trots op te zijn. 
  • Van het Nederlands Albert Schweizer Fonds ontvingen wij bericht dat zij bereid zijn om financieel bij te dragen aan de verdere inrichting van de therapieruimte in het KidsCare servicecentrum. Derrick de therapeut had een lange lijst met wensen en die kunnen nu voor een groot deel vervuld worden.
  • Derrick werd in januari ook aangenaam verrast met een nieuwe motor. De motor werd gesponsord door vrienden van Fleur van den Bogaert. Derrick kan met zijn motor de kinderen met een beperking thuis opzoeken. De beste manier om de ouders te helpen bij het verbeteren van de thuissituatie van deze kinderen.
  • Het is weer tijd om het belastingformulier voor de inkomstenbelasting in te vullen. De giften die u heeft gedaan of gaat doen zijn aftrekbaar voor de belastingdienst. Meer weten lees dan de informatie hierover op http://www.kidscarekenia.nl/donateur-worden/fiscaal-voordeel/ 
  • Natuurlijk is er voortdurend geld nodig voor de homecare programma’s. Help u ons daarbij? Bedankt en blijf ons steunen. Ons rekeningnummer is NL21 INGB0005921007 ten name van Stichting KidsCare Kenia.
 
 
Stichting KidsCare Kenia
Mispelstraat 21
2564 TP  Den Haag
T. 070-3250288
E.info@kidscarekenia.nl
K.v.K. 51352702
IBAN: NL21 INGB 0005921007
 
 
 
 
Bezoek ook onze website en blijf ook op de hoogte via onze Facebookpagina.