Har kvinde-konferencen Women Deliver kulturel slagside?
Mens Women Deliver konferencen, med rette, går sin sejrsgang, er det betænkeligt at man grundet konferencens positive vinkel har valgt alligevel ikke at udstille Galschiøts 'In The Name of God', hvilket virker til helt at have fredet den katolske kirkes enorme ansvar overfor kvinder og reproduktion.
Den positive vinkel er da en ret god ide men den holder ikke. Resultatet er at der på en af verdens store konferencer om kvinderettigheder, f.eks. ikke er én eneste debat om den katolske kirkes hindring af prævention, seksualoplysning og aborter (fx ved voldtægt).
I den danske presse afføder kvindekonferencen en masse (i øvrigt gode) debatter omkring netop kvindernes problemer. I flæng kan nævnes DRs dokumentar omkring behandling af tjenestekvinder i Libanon, aftenens DR dokumentar om social kontrol af Muslimske kvinder i Danmark og en masse diskussioner om kvinde-badning i svømmehaller m.v. Debatterne og indslagene er ikke dårlige, de er faktisk både seriøse og gode. Men de kommer til at være udtryk for en slags vestlig kulturcentrisme og have en slagside, hvor fokus kommer til at ligge på hvordan man behandler sine ”slave arbejdere” i de muslimske lande og hvordan de danske muslimer udøver social kontrol over deres kvinder.
Samtidig handler alle de positive indslag i de danske medier f.eks. om at man har lavet en god og nyttig 3.-verdens 'app' som beskriver hvordan en fødsel foregår, med gode råd hvis man skulle komme ud i en fødselssituation uden hjælp. Alt samme godt og relevant, men pressen og kvindekonferencen tager ikke fat i et af de allerstørste problemer; den katolske kirkes enorme indflydelse på kvindeforholdene i verden, især i Afrika og Latinamerika.
Netop den kristne kirke bruger deres enorme politiske og sociale magt til at forbyde brugen af prævention (både indenfor og udenfor ægteskabet) og forbyde seksualoplysning og uddannelse til kvinder. Hvorfor er denne vinkel helt udeladt blandt de velmenende journalister og på kvindekonferencen? Det er jo netop inden for kristendommen at vi i den vestlige verden har den helt store indflydelse – men den undlader vi at bruge.
Måske skulle man tage et af biblens ord til sig om at ”det er lettere at se splinten i ens nabos øjne end at se bjælken i sit eget”. Netop her fejler vi fatalt og vi kommer til at bruge kvindekonferencens positive holdning til at fremhæve os selv og nedgøre de andre kulturer.
Udstillingen ved Københavns Rådhus var rigtig god. For dialogen (og sikkerhedens) skyld havde vi skulpturen under døgnbemanding. Med base i vores lille telt, sørgede Galschiøt og hans medarbejdere for uddeling af 6.000 hæfter, gode diskussioner med forbipasserende og for kaffe i ny og næ.
Der kom mange religiøse (hovedsageligt kristne) mennesker forbi for at tage en snak, og som udstillingen blev mere kendt, kom der også flere og flere muslimer forbi for at se den bemærkelsesværdige skulptur. Det ledte til rigtigt mange gode diskussioner der langt overvejende var positive. Mange så udstillingen som en øjenåbner og flere kom tilbage efter hæfter med citaterne, da de havde delt dem ud ved middagsbordet.
Under den meget velbesøgte Himmelske Dage festival, som havde inviteret til udstillingen, troppede en stor gruppe veloplagte frivillige op fra Tro i Harmoni og andre inter-religiøse organisationer og fortalte om skulpturen. En stor tak til dem, det var uundværligt at have disse frivillige til at skabe dialog og debat og oplysning omkring det religiøse felt. Der var repræsentanter fra alle de monoteistiske religioner, både kristne, jøder og muslimer, og sågar en Sikh var mødt frem for at deltage i dialogerne.
Men efter 14 dages arbejde er vi nu også glade for at komme tilbage til værkstedet. I det store hele er vi meget glade for udstillingen som mødte rigtig stor interesse fra Københavnere og turister. Der blev delt mange tusinde hæfter ud med skulpturens 600 citater og en del skoleklasser var forbi, mens flere lærere tog en stak hæfter med til at bruge i undervisningen.
Pressen var bemærkelsesværdigt fraværende, hvilket i den grad viser hvor branchens fokus ligger. Nemlig i det konfliktfyldte stof, der viser hvor forskellige, uforenelige og utilpassede vi alle sammen er. Det er åbenbart mere interessant for Danmarks medier, ukritisk, at videreformidle Marie Krarup påstande om at biblen, i modsætning til Koranen, ikke indeholder hadske ytringer, end det er at invitere samme Krarup og andre religiøse had-prædikanter til at svare på underbyggede påstande om at religionerne er næsten ens, både hvad angår menneskelige og umenneskelige ytringer.
Ikke desto mindre har vi en klar fornemmelse af, at kunsten fik åbnet en masse øjne, og startet en masse tanker hos de mennesker der så udstillingen.
Isbjørn bliver foran Christiansborg
(uden byggetilladelse)
Galschiøts Unbearable-udstilling foran Christiansborg er forlænget til midt i juni og måske længere. Siden der intet fornuftigt er sket på den danske klimafront den sidste måned (ja folketinget har ligefrem hjulpet til at forværre udsigten til en fremtid uden klimarelaterede vandstigninger, flygtninge og krige) vedbliver skulpturen med at være et kærkomment vink til politikerne om at de skal få fingeren ud…
Det er partiet Alternativet der har lånt skulpturen og i udstillingens-perioden har de på pladsen en klimavagt der – inspireret af de utrættelige fredsvagter – skal minde om den klimakatastrofe vi hovedløst bevæger os ud i.
I øvrigt er denne 6 meter høje skulptur opstillet uden byggetilladelse i København - gad vide om bornholmerne vil anmelde københavnerne til tilsynsmyndighederne?
Folkemødet vælter frihedsgudinden
Folkemødet har erklæret at den 5,75 meter høje rygende Frihedsgudinde skal udsættes for statiske beregninger inden den kan stilles op. Om det skyldes et helt specielle Bornholmske regulære er ikke til at vide. Men det virker helt absurd at en skulptur har været udstillet overalt i verden (inkl. folkemødet 2012!) ikke må opstilles på Bornholm uden byggetilladelse.
Det er måske derfor det går lidt trægt med udviklingen af ø'erne i Danmark. Et godt råd til folkemødet og Bornholms borgmester kunne være at man lavede en lidt mere smidig fortolkning af byggeregulativerne – hvilket man tilsyneladende gør alle andre steder.
Fundamentalism udstillinger i Odense og Varde
Juni – august i Odense. Sommeren over har vi besluttet at udstille Fundamentalism på værkstedet og Galleriet i Odense. Fra tidligt i juni satser vi på at have skulpturen stående i skulpturparken og vi glæder os til at kunne vise den frem for de besøgende på værkstedet. Der er gratis adgang og kaffe på galleriet, så hvis du ikke fik set skulpturen tidligere, så får du muligheden her. Her kan du også se en del af Galschiøts andre skulpturer og se hvordan vi laver dem.
OBS – meget kan gå galt, så ring evt. på forhånd og hør om skulpturen står der.
Galleri Galschiøt – Banevænget 22, 5270 Odense N. Tlf 6618 4058 – åbent hverdage 9-17 og søndage 12-16. Evt. lukket et par uger i juli.
August – oktober i Varde. I sensommeren udstiller vi Fundamentalism på Varde Rådhusplads mens de 10 skriftsøjler placeres i skoler, biblioteker mm. i byen. Der er lagt op til inddragelse af hele byen i en religionsdebat med udgangspunkt i kunstinstallationen. Vi glæder os rigtigt meget til den udstilling og det er allerede en fornøjelse at arbejde sammen med de gode Varde-boere. Mere om dette i næste nyhedsbrev.