thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuindagen - kleinfruit - kruiden - groenteplanten - biotoopjes -


komend weekeinde zaterdag en zondag 13 en 14 mei 2017

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang

de onvergetelijke groentedagen

Het feest van de eetbare tuin.

Speciaal voor deze dagen kweken we vele tientallen verschilende, vaak onbekende rassen tomaten, paprika, peper, aubergine, pompoen, courgette, kolen en andere groenteplanten. Ook eenjarige kruiden zoals rucola, venkel, dille en koriander werden voor deze dagen gezaaid en opgepot.

De groenteplanten staan vanaf nu tijdelijk in onze web-winkel. Zo kun je je bezoek aan onze groentedagen voorbereiden en een boodschappenlijstje samenstellen.

Kijk hier alvast welke soorten er zijn: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

Niet eerder dan aanstaande zaterdag 13 mei vanaf 10:00 uur zijn ze op de kwekerij te koop.

Sommige groenteplanten en eenjarige kruiden zijn te teer voor verzending en bestellingen worden ook pas na dit weekeinde weer verzameld.

Meestal raakt tijdens de groentedagen al het een en ander uitverkocht. De voorraad wordt dagelijks bijgehouden. Zodra iets op is halen we het uit de online-winkel. De groenteplanten blijven hier twee of drie weken staan, zo lang de voorraad strekt.

Als de groenteplanten en eenjarige kruiden stevig genoeg zijn gaan we die ook verzenden. Kleinfruit en vaste kruiden worden jaarrond verzonden.

geduld groeit

Linda is hier al maanden mee in de weer. Ze zaait, verspeent, verzorgt en verpot stilletjes ver weg achter in onze kas volgens een strak schema eerst de pepers, dan de tomaten en zo stug door tot alle planten in potjes staan. Uiteindelijk is alles dan precies op tijd klaar voor onze groentedagen. Ze doet dit al zeker tien jaar zo.

Groenteplanten groeien exponentieel, ze beginnen traag maar het gaat steeds sneller. Ze worden als ze eenmaal goed op dreef zijn ook snel te groot, timing is belangrijk. Als alles is opgepot is het werk gedaan. Dan is het alleen nog water geven en wachten.

De groenteplanten worden opgekweekt in biologisch bemestte turfvrije potgrond en er worden hierbij uiteraard, net als bij de rest van de planten die we kweken, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt.

groente en andere planten voor je eetbare tuinzeekool

Als gediplomeerd biologisch dynamische groenten en kruidentelers, met een klein beetje missiedrang, willen we deze dagen duidelijk maken dat er nog genoeg bijzonder goede groenterassen te ontdekken zijn. We willen ook inspireren hier zelf mee aan de slag te gaan. Het hoeft niet ouderwets te zijn om goed te smaken.

Voor wie liever zelf zaait is er een groot sortiment groenten en kruiden ook als zaad verkrijgbaar.

Echte rijkdom groeit het best dicht bij huis.

Daar willen we graag een bijdrage aan leveren.

Behalve groenteplanten en kruiden hebben we nu ook heel veel verschillende soorten kleinfruit zoals bijzondere bessen, kiwi's, druiven, bramen, frambozen, aardbeien, vijgenstruiken en druiven geselecteerd op smaak en geschiktheid voor ons klimaat en teelt zonder bestrijdingsmiddelen.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Zwarte, groene, gele, paarse en witte tomaten, oranje en paarse bloemkolen, witte, gele en reusachtige aubergines, scherpe en zoete pepers, hertshoornweegbree en nog veel meer.

Welke groenteplanten er zijn kun je vanaf vandaag al in onze webwinkel opzoeken.

Niet alles kan worden opgestuurd, daarvoor zijn de planten soms te teer. Ze staan er hoofdzakelijk zodat je je bezoek aan de kwekerij kunt voorbereiden.

Het zijn vooral veel soorten in een kleine oplage, dus een groot deel raakt waarschijnlijk, zoals gewoonlijk, tijdens het weekeinde al uitverkocht.

Er is ook een markt met:

de zaden en tuinboekenwinkel, van Der Plancke

Dit jaar verheugen we weer bijzonder op de bijdrage van de mannen van van der Plancke die een prachtige winkel gaan inrichten met een groot sortiment tuinboeken en vooral heel veel verschillende groenten en kruidenzaden uit alle windstreken.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

kookerij Lahaye

Maakt van groente en fruit de heerlijkste dingen. Hermine kookt als een godin. Laat je inspireren door haar bijzondere confituren, geleien, chutney's, sauzen, appel-perenstroop, en veel meer huisgemaakte heerlijkheden.

Ze richt ook een terrasje in waar je kunt zitten en genieten van onder andere hartige taartjes met seizoensgroenten zoals haar asperge-mozarella-zalm taartje, vegetarische groentetaartjes, of 'tartelettes' groene asperges, gerookte zalm, geitenkaas of mozzarella. Misschien verwent ze ons met haar miserabel met passievruchten vulling. En ze heeft 'verrukkulukke' siroop gemaakt van seringenbloesem.

Camac Machi

Is een bijzondere pottenbakker uit Roermond met ambachtelijk 'middeleeuws' tuin en keuken gebruiksaardewerk.

imkerij

Onze huisimker, Willem, van Beelicious heeft zo'n beetje alles wat je van honing of bijenwas kunt maken en heel veel verschillende soorten honing. Met een beetje geluk laat de imker zelfs een bijenzwerm door een hoepeltje springen.


Het wordt weer een geweldig plantenfeest, we verheugen ons op je komst. Maar we verwachten grote drukte, dus vertel het alleen door aan je allerbeste vrienden.

Komend weekeinde; zaterdag en zondag 13 en 14 mei 2017 van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren als altijd gratis.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

explosieve groei

Onze webwinkel explodeert alweer.

We zouden heel graag bestellingen binnen een tot enkele dagen verzenden. Onze gesmeerde organisatie slaagt daar ook meestal in. Maar de groei is dit voorjaar opnieuw zo groot dat de verwerking van bestellingen, ondanks een bijzonder succesvolle uitbreiding van ons team, vele overuren en stevig doorwerken, op dit moment ongeveer twee weken vergt.

Wij worden overvraagd, dat is geweldig. Maar we vinden het vervelend dat soorten soms overbesteld worden en uitverkocht zijn tegen de tijd dat we de bestelling kunnen verzamelen.

Toch wordt de voorraad op de website nog steeds elke dag bijgewerkt zodat daar alleen die planten te zien zijn die op dat moment voorradig zijn.

Bestellingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. De beschikbare voorraad wordt dus eerlijk verdeeld. En we plannen ook zeer zorgvuldig op basis van meer dan 25 jaar ervaring de hoeveelheden die nodig zijn. Maar we vinden het altijd jammer als we je verwachtingen niet kunnen overtreffen.

Intussen in de tuin

Zoals ik al eerder vertelde; het maken van biotoopjes is een van mijn favoriete bezigheden. Die biotoopjes zijn stukjes natuur op de kwekerij. Door zo veel mogelijk planten met vruchten, nectar en stuifmeel te introduceren die voor insecten, vogels en ook knaagdieren interessant zijn hoop ik het natuurlijk evenwicht op de kwekerij te versterken. Hoe meer leven, hoe gezonder het evenwicht. Zelfs plaaginsecten zijn uitgenodigd want zonder hen is er voor hun natuurlijke vijanden niet veel aan. Ik werk daarbij zo veel mogelijk met inheemse of bijna inheemse planten.

Rond het vijvertje naast de bijenstal heb ik deze winter heel veel geplant. Eerst heb ik het hele stuk ingezaaid met vaste en eenjarige bijenplanten. Vorig jaar plantte ik al een haag op het dammetje in de vorm van een U met allerhande bessen, hazelnoten, rozen en vlinderstruiken. De U is open naar het zuiden zodat het een soort zonneval wordt met veel verschillende plekjes van heel vochtig tot zeer droog en schaduw of juist volle zon.

Dit voorjaar heb ik rond de vijver vochtminnende planten zoals sleutelbloem, kievietsbloem, tientallen soorten munt, smeerwortel, blauwe knoop, daslook en melisse geplant. Op de droge zonnige stukjes staan onder andere slangenkruid, toortsen, veldsalie en havikskruid. Op donkere plekjes staat onder andere eenbes, longkruid, nieskruid, vingerhoedskruid, knikkend nagelkruid en maagdenpalm.

Ik heb natuurlijk heel veel geplant maar de bedoeling is vooral dat de planten die het echt naar hun zin hebben zich gaan uitzaaien en zo een natuurlijk rijk en divers landschapje ontstaat.

Er staat zelfs al een bruggetje klaar voor over de vijver. Nu nog een bankje en dan mogen we de komende jaren genieten van hoe het zich gaat ontwikkelen.

Kom gerust mee helpen genieten, nu zaterdag en zondag 13 en 14 mei op onze onvergetelijke groentedagen.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

ook open

Kwekerij het Hostaveldje is dit weekeinde natuurlijk ook beide dagen open van 10:00 tot 17:00 uur.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2017

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open. In 2017 zijn dat:

13 en 14 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


donderdag 25 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 5 juni extra open op tweede pinksterdag

10 en 11 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

8 en 9 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.

2 en 3 september Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

30 september en 1 oktober Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

29 en 30 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt


met de groenten van Roger Bastin