IN DEZE NIEUWSBRIEF
1. Van de redactie 2. Poster Che beklad met 'moordenaar'
3. Toeristenfuik Guamá
4. Vertalers gevraagd
5. Dinerconcert Cubaanse multi-instrumentalist Roberto Fonseca
6. Demagogie en diplomatie bij homorechten
7. Betalen in Cubaanse peso's
8. Trainen voor circus in vervallen bioscoop 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws |
Alles over CubaTips
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter
Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter |
Glasnost in Cuba op Facebook U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook |
Best geïnformeerde webpagina over Cuba ‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’
(Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
Het digitale Cuba-archief Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
Disclaimer
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
Ooit ontmoette ik in Cuba de toen nog in leven zijnde fotograaf 'Korda'. Hij maakte de overal bekende iconische foto van Che Guevara. Hij was wel bereid mij in ruil voor wat dollars een kopie te verkopen, ondanks het feit dat Cubanen in bezit van deze valuta, toen nog gevangen konden worden gezet. Guevara's foto levert inmiddels nu zelfs 7.200 euro op. Zo blijkt uit ons bericht hierna.
Verder muzikaal nieuws over een optreden van Roberto Fonseca en Chucho Valdés in Amsterdam en Brussel.
En een kanttekening bij het anti-discriminatiebeleid van homo's door de Cubaanse regering. Als de leiders van Rusland en Iran meekijken, zwijgt de Cubaanse diplomatie.
Veel plezier met deze CubaTips. |
2. Poster Che beklad met 'moordenaar'
|
Maandag jongstleden werd in de stadhuishal van New Haven in de VS een poster van Che Guevara beklad met het woord ‘asesino’ of ‘moordenaar’. De poster maakte deel uit van een expositie Helden & Iconen. De dader is onbekend.
Bloedige staat van dienst
De aanwezigheid van de poster van Guevara wordt door Cubaanse ballingen sterk bekritiseerd vanwege de bloedige staat van dienst van deze Cubaanse held. Het was op 8 oktober 47 jaar geleden dat Guevara in Bolivia werd vermoord na een mislukte poging de Cubaanse revolutie ook in Bolivia te doen plaatsvinden
Held of vijand? De organisator van de expositie David Greco zei: ‘De gedachte is dat mensen zelf naar deze posters moeten kijken en zelf een oordeel vormen, zeker de kinderen van Latino’s. Somminge zullen zeggen dat hij een held is. Volgens anderen is hij een vijand. Het doel is mensen aan het praten te krijgen.’ Hij vertelde ook dat bij de samenstelling nog overwogen was ook een foto van Fidel Castro toe te voegen, maar dat werd door de samenstellers uiteindelijk afgewezen. De graffiti op de poster van Che is nu afgeplakt.
Marktwaarde In Genève bleek afgelopen week opnieuw dat de historische foto die Alberto Díaz ‘Korda’ in 1960 van Guevara nam, nog steeds een grote marktwaarde vertegenwoordigt. Tijdens een veiling bracht deze foto uit die serie 7.200 euro op. |
Een relaxte boottrip door het grootste watervogelreservaat van de Cariben brengt je naar een authentiek drijvend indianendorp in het midden van de 'Laguna del Tresoro'. Klinkt goed hè? Dat dachten wij ook. Toch is de werkelijkheid iets minder mooi, en daar willen we je graag voor waarschuwen. Aldus begint een artikel in het Columbus Magazine. Hierna het vervolg.
Moordende snelheid
In het plaatsje Boca de Guamá, daar waar je de krokodillenfarm vindt, kun je een 5 km lange boottrip naar de Laguna boeken. Nu zijn we niet vies van een beetje actie, maar de speedboot gaat met een moordende snelheid op weg naar het indianendorp. Je raadt het al: de vogels zijn al snel gevlogen. Om maar te zwijgen over hoe je jezelf en je camera binnenboord weet te houden.
Toeristenfuik
Eenmaal aangekomen bij het indianendorp blijkt wat voor toeristenfuik dit is. Het betreft namelijk een klein eilandje middenin het meer. Er staan enkele nagebouwde 'indianenverblijven' waar je aan 'traditionele' ceremonies kunt deelnemen. Verder zijn er nog een restaurant en een enkele souvenirwinkel.
Prima natuurlijk als je dat een leuke trip lijkt. Maar wat als je daar geen zin in hebt? Dan is het wachten tot je weer terug kunt, met dezelfde speedboot... Weet dus waar je aan begint! Het uitzicht kan gelukkig slechter: zie foto.
|
De redactie van CubaTips en de Cubaweblog is op zoek naar vrijwilligers om teksten te vertalen. Het gaat daarbij om Frans-Nederlands, Engels-Nederlands en Spaans-Nederlands.
1 vertaling per maand U krijgt gemiddeld een verzoek om per maand 1 vertaling te maken. Stuur graag even een mail als u belangstelling hebt. Alvast onze dank!
|
5. Dinerconcert Cubaanse multi-instrumentalist Roberto Fonseca
|
Roberto Fonseca (1975) toerde jaren geleden de wereld over met de Buena Vista Social Club, onder de vleugels van Ibrahim Ferrer en Rubén González. YoOp zijn derde album ‘Yo’ (2012) stijgt de pianist uit boven de Cubaanse jazztraditie waaruit hij voortkomt. Op ‘Yo’ verkent hij het Afrikaanse continent, geheel in het verlengde van zijn muzikale roots. Hij gaat een samenwerking aan met de Malinees-Franse zangeres Fatoumata Diawara, met wie hij dit jaar op het North Sea jazz Festival speelt. Yo werd geproduceerd door Mikael ‘Count’ Eldridge (DJ Shadow, Radiohead, Rolling Stones). Jazz, funk, soul, wereldmuziek – Fonseca heeft het allemaal in de vingers.
Meer info
* Website North Sea Jazz Club* Datum: zaterdag, 15 november 2014 * Plaats: Pazzanistraat 1, 1014 DB Amsterdam. * Tijd: Diner vanaf 19u – Concert: 21uur * Entree: €20 (staanplaats) / €24 (zitplaats) |
6. Demagogie en diplomatie bij homorechten |
Cuba en Venezuela hielden zich eind september opvallend stil toen in de VN-Mensenrechtenraad discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit besproken werden. Jimmy Roque Martinez constateert op de website Havana Times dat de Cubaanse overheid een dubbelzinnige houding inneemt tegenover de emancipatie van LGBTI.
Nieuwe strategie
De nieuwe strategie van de Cubaanse overheid moet voorkomen dat machtige vrienden als Rusland en Iran verstoord raken. De homofobe leiders van deze landen zijn immers bevriende leiders die Cuba ook officieel bezoeken en als ‘broeders’ worden ontvangen. Ook de voorvechster van homorechten, Mariel Castro, dochter van president Raúl Castro, zwijgt bij zulke gelegenheden.
Stilzwijgend
In Geneve wilde men ook ongemakkelijke situaties voorkomen met Arabische en Afrikaanse naties, die ook al niet veel moeten weten van homo-emancipatie. Uiteindelijk stemde Cuba stilzwijgend in met de slotresolutie waarin discriminatie van LGTBI-mensen werd veroordeeld. Jimmy Roque Martínez, woonachtig in Havana, roept op in de komende tijd aandacht te schenken aan deze diplomatieke manoeuvres.
|
7. Betalen in Cubaanse peso's
|
Hoewel de Minister van Economische Zaken, Murillo, al begin 2014 aankondigde dat de dubbele valuta ‘onvermijdelijk’ zullen verdwijnen, betalen de Cubanen nog steeds in nationale peso’s of convertibele peso’s. Het enige verschil is dat op dit moment de meeste winkels beide valuta accepteren, maar dat verlicht de economische problemen van de gemiddelde Cubaan niet.
'Ja, je kunt met Cubaanse peso's betalen. 'Ja, ik heb bijna een fles olijfolie bij elkaar.' (Cartoon: Omar Santana) Een fles olijfolie van 2,50 CUC, kan nu ook betaald worden met 60 nationale peso’s, maar het gemiddelde salaris van de Cubaan is niet veranderd. Een gemiddeld salaris van 400 tot 500 Cubaanse peso’s (20 tot 30 dollar per maand) is onvoldoende om olijfolie, tandpasta, zeep en andere zaken te kopen. Ook op de zwarte markt of illegaal zijn deze noodzakelijke levensbehoeften niet altijd aanwezig. Wie in nationale peso’s betaalt, weet wel zeker dat hij met een tas vol papier geld boodschappen gaat doen. |
8. Trainen voor circus in vervallen bioscoop |
In een wijk van de Cubaanse hoofdstad Havana staat een verlaten, vervallen bioscoop, waar zo'n 70 kinderen trainen om later bij het circus te gaan.
3 uur per dag De jongsten zijn nog maar 9. Ze klimmen in de touwen, ze jongleren, ze springen op de trampoline. Allemaal onder leiding van de 42-jarige Odelmi Hernandez, ooit zelf kortstondig circusclown geweest. Drie uur elke dag begeleid hij de kinderen op de circusschool. Het zijn kinderen die uit arme families komen, of zich slecht hebben gedragen. "Ze leren hier waarden," zegt Hernandez tegen persbureau Reuters, dat eind september op bezoek ging op de school.
Fortuin
Werken in het circus is lucratief op Cuba. Circusartiesten verdienen er minimaal 800 euro per maand, maar veel vaker veel meer dan dat. En dat is een fortuin vergeleken bij de meeste salarissen.
|
* Laatste tour Buena Vista Social Club Beleef voor de laatste keer live de unieke Cubaanse mix van salsa, són, mambo en guajira van de Buena Vista Social Club! Zeventien jaar, talloze succesalbums en diverse uitverkochte tournees later, gaat het beroemde Cubaanse Orquesta nu voor de laatste keer op tour…. Speeldata “ADIOS Tour”: 12 oktober 2014 - Oosterpoort, Groningen 14 oktober 2014 - Het Concertgebouw, Amsterdam 15 oktober 2014 - Het Muziekgebouw, Eindhoven 17 oktober 2014 - De Roma, Borgerhout (België).
* Concert Chucho Valdés: 25 oktober in Brussel Met meer dan een halve eeuw aan vernieuwende ervaring op zak bevindt de Cubaanse pianist Chucho Valdés zich op het hoogtepunt van zijn carrière. The New York Times bewierookte hem ooit als 'de god van de Latin jazz' en 'één van ‘s werelds meest virtuoze pianisten'. Hij nam meer dan 80 albums op, won 5 GrammyAwards en 3 Latin GrammyAwards. Chucho Valdés & The Afro-Cuban Messengers zullen in Brussel onder andere fragmenten spelen uit hun nieuwe album Border Free. Cuba’s voornaamste pianist heeft een gloednieuw repertoire geschreven, waarvoor hij kan bogen op een nieuwe line-up voor zijn band, The Afro-Cuban Messengers.
Meer informatie * Datum: zaterdag 25 oktober 2014, 20.00 uur * Plaats: Koninklijk Circus, Brussel * Entree: €45 - €65
* Dinerconcert Roberto Fonseca: 15 november in Amsterdam Roberto Fonseca (1975) toerde jaren geleden de wereld over met de Buena Vista Social Club, onder de vleugels van Ibrahim Ferrer en Rubén González. Meer informatie: zie hierboven onder 5.
* Foto's van Cubanen in Afrika Museum Berg en Dal: t/m 4 januari 2015 Cubanen, ze houden van camera's en ze communiceren graag, zegt de Oostenrijkse fotograaf Mario Marino. Een serie van zijn portretten uit Havana hangt sinds zaterdag in het Afrika Museum in Berg en Dal. De expositie is nog tot en met 4 januari te zien. * Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015
Vanaf september 2014 komt Tango Extremo weer met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Met een eerste optreden dat op vrijdag 5 september in Uitgeest plaatsvond en een laatste op 29 april volgend jaar tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen. * Raìces Cubanas vanaf 7 januari 2015 in de Nederlandse theaters
Raìces Cubanas treedt sinds 2003 met zeer veel succes op in Nederland. Vanaf 7 januari 2015 is er een nieuwe serie optredens. |
* Geen moskee in HavanaDe kleine moslimgemeenschap van Havana telt ongeveer 4.000 leden. Ze beschikt tot nu toe niet over een moskee, heeft weinig traditie en leden kunnen niet naar Mekka reizen. De Turkse overheidsinstantie voor godsdienstzaken Diyanet zond in april een delegatie naar Cuba en bood aan de eerste moskee in Cuba te bouwen. Vorige week werd bekend dat de Cubaanse autoriteiten daar geen toestemming voor verlenen. Lees meer
|
* Cubaanse consul loopt over naar VS na arrestatie van haar manDe tweede man van de Cubaanse ambassade in Duitsland Daciel Alfonso is vermoedelijk in Havana gevangen gezet. Zijn vrouw, de journaliste en consul Sonia Franco (31), is met haar zoontje van 3 jaar vanuit Duitsland naar Mexico gereisd, de grens met de VS overgestoken en heeft daar al in juli om politiek asiel verzocht. Lees meer
|
* Cubaanse rapper wacht 7 jaar gevangenschapTegen de Cubaanse rapper Ángel Yunier Remón Arzuaga (El Critico) is 7 jaar cel geëist vanwege ‘schending van de staatsveiligheid’. De rechtbank in de provincie Granma eiste ook 7 jaar cel voor Alexander Otero, 6 jaar voor Rubisnel Villavicencio en 5 jaar huisarrest voor Yaquelín García Jaen, lid van de mensenrechtengroep Damas de Blanco. Voorafgaand aan het proces hadden politie, leden van de geheime dienst en zogeheten ‘snelle brigades’ de woningen van verschillende opposanten in Bayamo afgegrendeld om protesten tegen het proces te verhinderen. Lees meer |
* Negentig scheidingen per dag in CubaScheiden is een veel voorkomende praktijk in Cuba geworden, bijna een soort sport. Volgens recente officiële cijfers worden dagelijks 90 scheidingen geregistreerd. In 2013 waren dat er in totaal 32.848. Dat waren 843 scheidingen meer dan een jaar eerder. Sinds 1917 is scheiden in Cuba legaal. In 1963 passeerde men voor de eerste keer de grens van 1 scheiding op elke 1.000 inwoners. Deskundigen zeggen dat er sprake is van een fundamentele crisis in het Cubaanse gezin. Lees meer
|
* 16 balletdansers ontvluchten Cuba via MexicoZestien leden van de Cubaanse balletgroep Pro-Danza hebben gebruik gemaakt van een tournee om in Mexico achter te blijven en naar de VS te ontkomen. Het gezelschap Pro-Danza wordt geleid door Laura Alonso, de dochter van Alicia Alonso, de diva van het Cubaanse ballet. Bijna de helft van het gezelschap van 35 deelnemers dat op tournee was, is achtergebleven. Lees meer
|
* Journalist Juventud Rebelde wil politiek asiel in EngelandJorge Luis Rodríguez, journalist gespecialiseerd in internationale kwesties, heeft politiek asiel aangevraagd in Engeland. Rodriguez was werkzaam bij Juventud Rebelde, de krant van de communistische jeugdbeweging. Ook was hij regelmatige gast van het televisieprogramma Mesa Redonda. Rodriguez deed een cursus journalistiek in Londen en besloot niet terug te keren. Rodríguez: ‘Het is mijn grote wens journalistiek te beoefenen en het werk te doen waarvoor de regering van Cuba geen toestemming geeft.’ Lees meer |
| |