Inspiration and Insights

22 oktober 2013
 
 
 
Beste
 
De workshops 'Een eind aan de stress' van aanstaande zaterdag 26 oktober, heeft een weldadige invloed op lichaam en geest. Er is na afloop echt 'Een eind aan de stress' gekomen.
Die garantie krijg je!
Meld je hier aan! Het kan nu nog!
In het artikel uitleg over wat gezonde en ongezonde stress is.
 
Verder in deze Inspiration & Insights: Wanneer heb je nou wel of geen vitamine D-tekort en een test om dit zelf te meten.
 
Warme groet
Janny Leggedoor

 
Gezonde of ongezonde stress

"Ja maar, wanneer heb ik nou last van stress en wanneer is er sprake van een gezonde spanning", is een vraag die me regelmatig gesteld wordt. In dit artikel laat ik mijn zienswijze op stress de revu passeren. Heb jij het anders ervaren, laat me dat vooral weten. Wat dat betreft is mijn credo altijd: samen weten we meer!

Wat is stress?
  • Stress is een constante mate van spanning die teveel is.
  • Innerlijke onrust is ook een vorm van stress. 
  • Bij stress is er sprake van overbelasting. 
  • Stress is een alledaags fenomeen en vaak onvermijdelijk.

Ervaar je een van deze bovenstaande fenomenen dan is er sprake van een verhoging van het stresshormoon cortisol in je bloed. Dat is een oeroude reactie van het lichaam. Op deze manier kreeg je een boost en hielp het je bij het vluchten, vechten of vrezen (je angsten overwinnen). In die zin is stress geen verzinsel van deze moderne wereld maar een fenomeen dat al in de oertijd bestond. Alleen hoeven we nu niet meer te vluchten, vechten of vrezen en helpt die constante overbelasting je niet.

DE BRONNEN VAN STRESS zijn ONUITPUTTELIJK

We kunnen allemaal wel een voorbeeld bedenken waar we stress van krijgen. Denk maar eens aan: lichamelijk of geestelijk te zwaar werk, geen steun of waardering uit je omgeving, conflicten thuis of op het werk, eenzaamheid. Wat dat betreft zijn de stressfactoren onuitputtelijk.

Wat gebeurt er als je continu stress ervaart? 


Hoe herken stress? De onderstaande opsomming kun je als leidraad gebruiken. Dus als jij.....
  • Lichamelijk en/of psychische klachten hebt,
  • Verminderde productiviteit ervaart
  • Verminderd besluitvaardig bent
  • Ontvankelijk voor ziektes
  • of je snel ergert en altijd gelijk wilt hebben
dan heb je last van stress.

Hoe herken je die gezonde spanning?

Maar stress heeft ook een positieve kant omdat een zekere mate van spanning nodig is om effectief te functioneren.
 Hieronder een opsomming om voor jezelf te bepalen of het bij jou om positieve of negatieve spanning gaat. Het onderstaande rijtje duidt op een positieve spanning.
  • Helderheid van geest
  • Geconcentreerd
  • Energiek
  • Creatief

Hoe zien lichamelijke en of psychische klachten eruit?

Er kan sprake zijn van hartkloppingen, veel hoofdpijn, hyperventileren, transpireren, benauwdheid, trillen, misselijkheid, duizeligheid, veel spierpijn.
Ook slecht slapen, piekeren, de knop niet meer om kunnen zetten, altijd moe zijn, gebrek aan concentratie, zijn factoren die wijzen op stress.
Maar net zoals de bronnen van stress onuitputtelijk zijn, zo zijn de klachten dat ook.

Workshop

Ben jij de stress zat? Is het wat jou betreft: tot hier en niet verder? En wil je 100% zekerheid dat je weer vrij van stress bent, kom dan naar de workshop 'Een eind aan de stress' van aanstaande zaterdag 26 oktober. Meld je hier aan!

Meer informatie en kosten, klik dan hier!

Wil je mijn nieuwsbrief Inspiration & Insights ontvangen? Klik dan hier!

De investeringen in mijn eigen ontwikkeling helpen mij om 
iedere keer mijn workshop Een eind aan de stress te verbeteren. Voor mij belangrijk want op die manier blijf ik plezier in het werk houden en voor deelnemers belangrijk omdat de workshop zich steeds verbetert.
Daarom verheug ik me ook zo op 26 oktober als de nieuwe workshop Een eind aan de stress gepland staat. 
Kom je ook? Meld je dan hier aan!
 
 
 
 
 
Bang voor vitamine D-tekort hoeft niet meer.
 
Als je je zorgen maakt over een mogelijk tekort aan vitamine D, dan is het nu mogelijk dit te testen.
 
Zonlicht is onze belangrijkste bron van vitamine D. Dankzij zonlicht kunnen we vitamine D aanmaken in onze huid. Om een vitamine D-tekort te voorkomen is het belangrijk om iedere dag tussen 11.00-15.00 uur 15 tot 30 minuten buiten te komen. De handen en het hoofd moeten dan onbedekt zijn om te zorgen dat de huid voldoende zonlicht krijgt. 
De zon moet hoog aan de hemel staan, zodat de zonkracht sterk genoeg is. Een ezelsbruggetje: de zon staat hoog genoeg als bij zonlicht je schaduw korter is dan je lichaam. In de lente- en zomermaanden is in Nederland de zonkracht vaak voldoende voor de aanmaak van vitamine D.
 
Vette visKlok
Vitamine D komt maar heel beperkt voor in voeding; alleen vette vissoorten zoals zalm, makreel en paling bevatten relatief veel vitamine D. Een gevarieerd voedingspatroon levert daardoor onvoldoende vitamine D voor onze dagelijkse behoefte.
 
Vitamine D-supplementen 
 
Je krijgt onvoldoende zonlicht tijdens de Nederlandse herfst- en wintermaanden, als je onvoldoende buiten komt of als je vaak bedekkende kleding draagt. Je doet er in die gevallen verstandig aan om dagelijks vitamine D-supplementen in de vorm van tabletten in te nemen.
De Gezondheidsraad raadt de volgende groepen Nederlanders aan dagelijks vitamine D-supplementen in te nemen:
 
tabel advies gezondheidsraad

Doe de Vitamine D-test


Wil je weten of jij ook extra vitamine D nodig hebt? Doe dan nu deVitamine D-test en krijg direct een advies. Je kunt ook bij je apotheek terecht voor persoonlijk advies.

* Een donkere huid wordt getypeerd als huidtype IV, V en VI. Als vuistregel kun je stellen dat dit een huid is die niet verbrandt voordat hij bruin wordt. Vaak zijn dit mensen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit landen dichtbij de evenaar.
**Onvoldoende buitenkomen: dagelijks minder dan 15 tot 30 minuten tussen 11.00 - 15.00 uur met hoofd en handen ontbloot.
 
Warme groet

 
Wil je meer weten, de onrust uit je lijf kwijt, de stilte ook eens ervaren, of je aanmelden, bel me op 06 54775574 of kijk dan eens op http://blog.brightnezz.com/p/mindfulness.html of 
 
Wil je nog eens bladeren in de andere nieuwsbrieven, kijk dan hier