Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 30 september 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Van de redactie
  2. Monetaire eenmaking: pijnlijk maar noodzakelijk
  3. Cuba wil veroordeling VN van Amerikaans embargo
  4. Cuba past voorspellingen toerisme 2018 aan
  5. Cartoon: meer controles
  6. De Groene: wens-denken voor hemel- bestormers
  7. Recept: Yuca con mojo
  8. De vijf mooiste stranden van Cuba
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Van de redactie
Over de inhoud van dit nummer
In deze CubaTips opnieuw aandacht voor de mogelijke eenmaking van de twee bestaande munten die Cuba kent. Al vele malen werd deze aangekondigd, maar een definitief besluit blijft al enkele jaren uit.

Ook de aanstaande veroordeling in de Algemene Vergadering van de VN van het embargo tegen Cuba is een jaarlijks terugkerend thema. Vorig jaar onthielden de VS zich voor de eerste keer, maar de regering Trump zal ongetwijfeld het embargo blijven steunen.

Ook treft u een artikel uit de Groene Amsterdammer aan over de euforie die velen in de jaren zestig beving, wanneer Cuba, Fidel Castro en Che Guevara werden genoemd.

Mooie stranden, informatie over het toerisme naar Cuba en een recept voor Yuca con mojo completeren deze CubaTips.
 
2. Monetaire eenmaking: pijnlijk maar noodzakelijk
Joaquín Pujol was jarenlang een vooraanstaand medewerker van het Internationaal Monetaire Fonds. Deze Cubaan wordt door de website Havana Times geïnterviewd over het systeem van de dubbele valuta in Cuba. De reeds veelvuldig aangekondigde eenmaking van deze twee valuta (de CUC en de nationale peso CUP) noemt hij ‘het meest becommentarieerde en langverwachte besluit in de Cubaanse geschiedenis.’
 
Joaquin Pujol: Het huidige systeem levert de staatsbedrijven belangrijke subsidies op en zij zijn niet bereid die op te geven. Verder is men bevreesd dat veranderingen zullen leiden tot inflatie die kan uitmonden in politiek verzet.
Havana Times: Een verborgen waarheid kan dan onthuld worden?
JP: Als valuta’s en wisselkoersen verenigd worden, worden subsidies zichtbaar en zullen factoren die de zwarte markt bevorderen, drastisch verminderen. Bedrijven die hun subsidie verliezen, zullen hun deuren moeten sluiten, anderen zullen niet verder kunnen omdat ze totaal inefficiënt blijken te zijn.
(…)
HT: We hebben het moment bereikt waarop we een grote lening nodig hebben, maar wie kunnen we die vragen?
JP: Ik ben economisch adviseur geweest in verschillende landen met soortgelijke problemen. Zij gingen voor deze broodnodige lening naar het IMF en deze organisatie geeft leningen, maar eist ook maatregelen om de situatie te corrigeren als dat geld wordt overgemaakt en bepaalt mede hoe het te gebruiken. Cuba is geen lid van de IMF, net als Noord-Korea maar de rest van de wereld, inclusief China en Vietnam, is dat wel.
(...)
HT: Ondertussen verstrijkt de tijd en wachten we nog steeds op dat onomkoombare besluit dat genomen moet worden……………………..
JP: Het ergste is het verlies aan Cubaans maatschappelijk kapitaal. Mensen willen zich niet ophouden in zo’n bleek economisch landschap hoewel er op elk terrein excellente beroepsbeoefenaars zijn opgeleid. De bevolking vergrijst, is niet productief, het is een last voor de gezinnen en de pensioenen worden minder en minder. Mensen verliezen hun vertrouwen in kredieten, banken,wisselkoersen…..in alles.
 
Bron:
* Vicente Morin Aguado, website Havana Times, 17 september 2018
Link:
* Zie ook de Cubaweblog, 31 maart 2018: Regering waarschuwt voor paniek dreigende monetaire eenmaking.
 
3. Cuba wil veroordeling VN van Amerikaans embargo
De Cubaanse diplomatie zet opnieuw alle zeilen bij om een nieuwe veroordeling van het Amerikaanse embargo door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te bereiken. Sinds 1992 heeft Cuba dat telkens opnieuw geprobeerd. Miguel Díaz-Canel, de huidige Cubaanse president, was in 1960 pas vijf maanden oud toen de leider van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro (zie foto onder) op 26 september, zijn marathontoespraak van bijna vijf uur hield voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). De blokkade, zoals het Amerikaanse embargo in Cuba wordt genoemd, werd in februari 1962 van kracht. Fidel Castro sprak de VN nog bij drie andere gelegenheden toe: in 1979, in 1995 en in 2000. Raúl Castro, zijn jongere broer en opvolger, sprak vanaf hetzelfde podium op 28 september 2015.
 
Bij die gelegenheid waarschuwde Raúl Castro dat op het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen in juli van dat jaar nog een lang en complex proces naar normalisering zou volgen. 'Zolang dat (proces) voortduurt, zullen we doorgaan met het indienen van de ontwerpresoluties met als titel Noodzaak om een einde te maken aan de economische, commerciële en financiële blokkade die de Verenigde Staten van Amerika aan Cuba opleggen’, zei hij. De Verenigde Staten (VS) stemden traditioneel tegen, maar in 2016 veranderde dat in een onthouding, ook bij Israël, de trouwste bondgenoot van de VS. Toen de Republikein Donald Trump in januari 2017 het Witte Huis betrok, kwam een einde aan de dooi die in 14 december 2014 was ingezet onder Castro en Obama, met het herstel van de diplomatieke betrekkingen en de ondertekening van een reeks van bilaterale overeenkomsten als gevolg.
 
Blokkade verhard
In het document dat Cuba 31 oktober zal voorleggen tijdens de 73e Algemene Vergadering van de VN, staat dat de blokkade van april 2017 tot maart 2018 verhard is en nog steeds rigoureus wordt toegepast, met enorme economische schade. Het document verwijst vooral naar het memorandum over nationale veiligheid dat Trump op 16 juni 2017 ondertekende als het startpunt van de nieuwe sancties. Trump handhaaft alleen nog bilaterale banden op het laagste niveau. De twee ambassades hebben een minimale bezetting, waardoor ze niet in staat zijn om hun consulaire en zakelijke taken uit te voeren. Ook kwam er voor Amerikanen een nieuwe beperking op reizen naar het eiland, met zware verliezen voor de toeristische sector als gevolg.
 
Brutale praktijk
Een paar dagen voor zijn reis naar New York zei Díaz-Canel tijdens een uitgebreid interview met de Cubaanse televisiezender Telesur dat de blokkade een 'brutale praktijk' is en het grootste obstakel vormt voor de ontwikkeling van zijn land, dat 'het dagelijkse leven van de Cubanen en ook het economische en sociale leven raakt'. Maar zijn land zal zijn ontwikkelingsplannen voortzetten, zei hij. 'De opheffing van de blokkade hangt niet van ons af. Daarom maken we ons verlangen naar verwezenlijkingen, naar sociale rechtvaardigheid, naar welvaart niet ondergeschikt aan het beleid van een buitenlandse regering.'
 
Luis René Fernández, Cubaans econoom
'Het land moet efficiënter worden, voortgaan met de voorstellen die nog op goedkeuring wachten en de buitenlandse investeringen verhogen', want 'op korte termijn, binnen één tot anderhalf jaar, mogen we geen opheffing van de blokkade verwachten', zegt de Cubaanse econoom Luis René Fernández. Als Cuba er tegen volgend jaar in slaagt zijn economie te verbeteren, zal dat ook in Washington tot een meer realistisch perspectief leiden, aldus Fernández.
 
Bezoek Congresleden
Het Amerikaanse embargo ligt vast in wetten, zoals de wet-Torricelli (1992) en de wet Helms-Burton (1996). Daardoor kan alleen het Congres het embargo opheffen. De opeenvolgende veroordelingen en oproepen bij de VN om de blokkade te beëindigen zijn niet bindend voor Washington.
Dit jaar brachten verschillende Amerikaanse politici een bezoek aan Havana, waarbij ze ook een ontmoeting hadden met de Cubaanse president. Onder hen de Republikeinse senator Jeff Flake en het Republikeinse Congreslid Robert Corker, voorzitter van de commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat.
Die bezoeken hangen samen met een aantal wetgevende initiatieven in de VS die de relaties op het vlak van handel en samenwerking tussen beide landen willen verbeteren.
 
Bron
* Patricia Grogg, journalist IPS, 26 september 2018
 
4. Cuba past voorspellingen toerisme 2018 aan
Cuba heeft het aantal te verwachten toeristen voor 2018 teruggedraaid tot 4.750.000. Volgens Manuel Marrero, Minister van Toerisme, is dat cijfer lager dan aanvankelijk werd gepland. Volgens de partijkrant Granma deed hij dit in een gesprek met de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel. Als reden wees hij o.a. op de reisbeperkingen van de regering Trump en de gevolgen van slechte weersomstandigheden.

Aanvankelijk voorspelde Cuba dat dit jaar voor de eerste maal vijf miljoen toeristen het land zouden bezoeken. In 2017 waren er 4,7 miljoen. Maar in het eerste semester van dit jaar werd een daling van 6,5% gemeld vanwege het beleid van de VS. Het aantal Amerikaanse toeristen was, aldus het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, in dat semester al met 43% gedaald. De Havana Consulting Group (THCG) in Miami spreekt echter over een daling van 23,6% in dat semester. Volgens de THC zouden tussen 1 januari en 30 juni 2018 82.000 Amerikaanse toeristen minder Cuba hebben bezocht. Een jaar eerder waren dat er 348.713.
 
Bron:
* Magazine On Cuba, 16 september 2018
 
5. Was getekend: Díaz-Canel

De nieuwe president Díaz-Canel neemt maatregelen tegen kleine ondernemers en artiesten.

Cartoon van Garrincha
 
6. De Groene: Wensdenken voor hemelbestormers
Mei ’68 zette de protestgeneratie op het verkeerde been. Ook journalist Jan van der Putten. ‘De bloedige revoluties en contrarevoluties waarvan ik jarenlang in Latijns-Amerika getuige ben geweest heb ik veel te lang benaderd met de joyeuze geest van Parijs.’ (...) ' De euforie van mei ’68 ging in Latijns-Amerika hardnekkig door,' aldus Van der Putten in De Groene van deze week.
 
Mei ’68, wat was dat eigenlijk? Een vrolijke, creatieve, anarchistische opstand tegen de arrogantie van de macht? Een feestje van trotskisten, maoïsten en andere grimmige radikalinski’s, dat onvermijdelijk in een kater moest eindigen? Het begin van diepe maatschappelijke veranderingen die doorwerken tot de dag van vandaag? Of de aanzet tot een machtsgreep door een generatie die de macht daarna niet meer heeft willen afgeven, de maatschappelijke ontwikkelingen heeft geblokkeerd en daarom in grote mate verantwoordelijk is voor de huidige verloedering?
(…)
Van de barricades van Parijs herinner ik me jongens die waren uitgedost als de Che Guevara van de beroemde foto van Korda. Een paar maanden eerder was de ‘heroïsche guerrillero’ in Bolivia gevangen genomen en doodgeschoten. Links had immense behoefte aan een held, en aan die behoefte voldeed de jonge Argentijnse arts-guerrillero Ernesto Guevara de la Serna volkomen. Hij belichaamde de Nieuwe Mens, die met zijn gedreven idealisme, zijn altruïsme en zijn moed veel meer tot de verbeelding van de westerse jeugd sprak dan figuren als Stalin en Mao en zelfs Fidel Castro en ‘oom’ Ho Chi Minh. Na zijn dood kreeg Che, geholpen door de Jezusachtige uitstraling van Korda’s foto, de status van verlosser. Net als Jezus was hij gestorven om het volk te bevrijden. Dat zijn poging om een guerrillaoorlog in Bolivia te beginnen een slecht doordacht, tot mislukken gedoemd plan was, begon pas veel later door te dringen. Het heeft zijn messiaanse aureool in het geheel niet aangetast.
(…)
De enige revoluties die wel slaagden werden gekaapt: de Cubaanse door de broers Castro, de sandinistische door het echtpaar Ortega. Zoals gebruikelijk at de revolutie haar eigen kinderen op. Van de euforie waarmee de revolutionairen destijds werden binnengehaald is niets meer over. Waardoor ik mijn Parijse euforie van 1968 met des te meer heimwee koester.
 
 
7. Recept: Yuca con mojo
Hier volgt het recept van een heerlijk Cubaans bijgerecht: Yuca con mojo. Deze cassave met ui, knoflook en limoen heeft een zachte, frisse smaak. Dit recept is van de hand van Lotte van Oudheusden.
 
Cassave, in het Spaans “yuca” (niet te verwarren met “yucca“) genoemd, is een wortelknol die al sinds 3000 voor Christus wordt verbouwd in Venezuela en Brazilië. De Portugezen namen het mee naar Afrika, waar het tegenwoordig ook veel gegeten wordt. In Latijns-Amerika wordt de yuca op veel manieren bereid. Bekende recepten zijn de yuca frita (gebakken cassave), torta de yuca (cassavetaart) en buñuelos de yuca y queso (cassave-kaas-balletjes). In Nederland is cassave onder andere te koop bij de toko en exotische supermarkten. Omdat een rauwe cassave het giftige blauwzuur bevat, is het belangrijk om hem goed te koken. De cassave moet wit van binnen zijn. Als dat niet het geval is, dan is hij waarschijnlijk te oud. Dit is helaas moeilijk te zien van de buitenkant, omdat cassaves gewaxt worden. Qua smaak lijkt de wortel een beetje op een aardappel, maar hij heeft veel stevigere structuur. Yuca con mojo bereid je in ongeveer 45 minuten. Het is een simpel, maar verrassend bijgerecht!
 
Ingredienten:
- 1 cassave
- 3 of 4 tenen knoflook
- een halve witte ui
- een half bekertje olijfolie
- 1 limoen
- peper en zout
- peterselie

Bereiding:
Schil de cassave in stukjes, snijd hem in stukken en was hem goed. Kook de cassave met wat zout ongeveer 25 minuten, totdat hij helemaal zacht is en een beetje uit elkaar valt.
Snijd ondertussen een halve ui en 3 of 4 tenen knoflook (naar smaak) in kleine stukjes. Stop dit in een vijzel
Verhit de olijfolie. Als deze goed heet is giet je het over de knoflook en ui en maal het mengsel enigszins fijn in de vijzel. 
Als de cassave klaar is giet je het water af en verwijder je eventuele harde slierten die vaak aan de binnenkant van de cassave zitten. Giet het mengsel uit de vijzel over de nog warme cassave en roer het. Serveer met een beetje peterselie.

Bron:
* Lotte van Oudheusden, website Con Sentido
 
8. De vijf mooiste stranden van Cuba
Lindanieuws beweert dat veel reisbureaus je aanraden om ‘een reis naar Cuba niet nog tien jaar uit te stellen. Het land zou dan wel eens een deel van zijn nostalgische charme verloren kunnen hebben’. Deze tip horen we al minstens 15 jaar. Lindanieuws voegt een lijstje van strandtips toe met de vijf mooiste stranden.
 
1. VARADERO BEACH
Het beroemdste strand van Cuba is toch wel Varadero Beach, dat zich uitstrekt over meer dan twintig kilometer en omringd wordt door luxe all-inclusive resorts. Als de danslessen, aerobics-uurtjes en spellen die door de resorts worden georganiseerd niet helemaal your cup of tea zijn, ga dan voor de hotspots in de omgeving, zoals de zeegrotten en de prachtige koraalriffen.
 
2. PLAYA ANCÓN
Een lange strook schoon zand en een prachtige zee: je vindt Playa Ancón aan de zuidkust van Cuba, ongeveer vijftien kilometer van de kleine Spaanse koloniale stad Trinidad vandaan. Daar waar de geplaveide straten en gebouwen uit 1800 nog altijd bewaard zijn gebleven.
 
3. GUILLERMO
Het ondiepe water van Guillermo maakt dit strand ideaal voor gezinnen met jonge kinderen en liefhebbers van niet-gemotoriseerde watersporten als kajakken, zeilen en windsurfen. En kijk maar even naar het plaatje hieronder: het is tevens de perfecte plek om achterover te leunen met een goed boek. Of een drankje. Of allebei.
 
4. GUARDALAVACA
Wat ooit een landelijk dorp was dat op veeteelt leefde, is inmiddels uitgegroeid tot hotspot voor zonaanbidders. Het stuk strand is bezaaid met resorts, dus naast de lokale bevolking ga je hier ook veel toeristen tegenkomen. Maar ondanks het toerisme overheerst (gelukkig) nog altijd de Cubaanse cultuur door de muziek die er gedraaid wordt en de sigaren die er als warme broodjes over de ‘toonbank’ gaan.
 
5. PLAYA SIRENA
Playa Sirena ligt aan de westkant van Cayo Largo, een klein eiland voor de zuidoostkust van Cuba. Je vindt hier geen hotels langs de kust en omdat er praktisch geen wind waait, heb je vrijwel altijd kalm water. Wie op zoek is naar meer avontuur dan alleen een kabbelende zee, kan hier met dolfijnen zwemmen.
 
Bron:
* Lindanieuws, september 2018
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concert Los Van Van: zondag 18 november in Amsterdam
Al decennia lang is Los Van Van een salsa-orkest van wereldklasse waar niemand bij stil kan blijven staan. De zestienkoppige formatie blijft aansluiting vinden bij deze tijd door middel van Cubaanse ritmes en Caribische passie.
 
De band is een van de eerste Cubaanse groepen geweest die synthesizers en drumcomputers ging gebruiken en heeft daarmee zelfs een geheel nieuwe stijl in het leven geroepen: een superswingende mix van een traditionele charanga set-up (fluit en vioolcombinatie), blazers en moderne elektronica, door de Cubanen ‘Songo’ genoemd. Naast Changui en Son Montuno, twee traditionele Cubaanse stijlen, gebruikt Los Van Van verschillende muzieksoorten als rock, funk, disco en hiphop.Vandaag de dag bestaat Los Van Van uit een selectie van de beste muzikanten van de eerste generatie én nieuwe Cubaanse talenten en vocalisten, onder leiding van Samuel Formell, zoon van de legendarische oprichter van de band, Juan Formell. Een concert voor liefhebbers van latin en salsa!
 
Meer informatie:
- Email: info@q-factory-amsterdam.nl
- Telefoon: 020-7606780         
- Locatie : Q-Factory, Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam      
- Tijd: zondag 18 november, 19.30 – 22.30       
- Entree: € 29
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
* Cuba importeert suiker uit Frankrijk voor eigen bevolking  25 september 2018
De suiker die in september op basis van de rantsoenering via de libreta aan Cubanen is verkocht, komt uit het verre Frankrijk. De tegenvallende resultaten van de suikeroogst dwongen de Cubaanse overheid suiker te importeren, een product dat tot een paar jaar geleden het symbool van het land was. Lees verder
 
* President Díaz-Canel ontmoet directeuren Google en Microsoft  26 september 2018
Miguel Diaz-Canel is een van de vele regeringsleiders die deze week het woord voeren tijdens de Algemene Vergadering van de VN. De Cubaanse president voerde ook het woord tijdens een conferentie over de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela en bekritiseerde in de Algemene Vergadering het Amerikaans embargo. Maandag ontmoette Miguel Diaz-Canel in New York directeuren van belangrijke Amerikaanse technologiebedrijven zoals Google, VaynerMedia, Connectify, Mapbox, McKinsey & Company, Virgin Group, AirBnB, Revolution, Twitter, Microsoft, Bloomberg en Cresta. Vandaag spreekt hij de Algemene Vergadering van de VN toe. Lees verder 

 
* Cuba’s sociale dienstplicht maakt jongeren rechteloos 29 september 2018
Rigo, Suandy en Alberto komen elke ochtend bijeen in de wijk Capdevila in Havana. Zij hebben de opdracht om de broedplaatsen van de Aedes Aegypte-mug te zoeken, de verspreider van de dengue of knokkelkoorts. Nauwelijks 17 jaar oud, maken ze deel uit van het Ejército Juvenil del Trabajo (EJT), het onbewapende Jongeren Arbeidsleger, een onderdeel van het Cubaanse leger. Lees verder