thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuindagen - eetbare tuin – kleinfruit - kruiden - historische honing - plofplanten - en een hapje -


komend weekeinde 17 en 18 mei 2014

de onvergetelijke groentedagen

Het feest van de eetbare tuin.

Eten uit eigen tuin, moestuinieren, biologisch, eetbare planten, groenten en kruiden zijn tegenwoordig een soort rage. Voor ons zijn ze al bijna 30 jaar dagelijkse kost. We genieten natuurlijk plaatsvervangend van de extra aandacht en zien elk jaar met veel plezier meer opvallend vrolijke gezichten op deze dagen. Het is ons grootste evenement geworden en geniet zelfs meer belangstelling dan de altijd al zo druk bezochtte lavendeldagen.

zaterdag en zondag 17 en 18 mei van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren gratis.

Speciaal voor deze dagen kweken we vele tientallen vaak onbekende rassen tomaten, paprika, peper, aubergine, pompoen, courgette, kolen en andere groenteplanten. Ook eenjarige kruiden zoals rucola, venkel, dille en koriander worden voor deze dagen gezaaid en opgepot. Vanzelfsprekend gebeurt dit in biologisch bemestte turfvrije potgrond en worden hierbij, net als bij de rest van de planten die we kweken, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse
zeekool is de lekkerste kool die we kennen

Als gediplomeerd biologisch dynamische groenten en kruidentelers, met een klein beetje missiedrang willen we deze dagen duidelijk maken dat er nog genoeg bijzonder goede groenterassen te ontdekken zijn die soms niet eens de kans kregen vergeten te worden. We willen ook inspireren hier zelf mee aan de slag te gaan. Het hoeft niet ouderwets te zijn om goed te smaken. Voor wie liever zelf zaait en voor de groenten en kruiden die je beter direct ter plaatse zaait zoals wortelen en dille hebben we nu ook biologische zaden van de Bolster in onze winkel. Als je ze online wil bestellen, dat kan in de webwinkel van de Bolster.

De grootschalige teelt en afzet via steeds groter wordende supermarktketens zijn welliswaar zeer efficiënt maar sluiten helaas ook veel heerlijkheden uit. Transportbestendigheid, houdbaarheid in de schappen en een uniform uiterlijk zijn belangrijker geworden dan smaak. Het resultaat is eenheidsworst in het groenteschap. Groenten uit eigen tuin verhouden zich tot wat in supermarkten te koop is als een symphonieorkest vergeleken met een cassettebandje. Echte rijkdom groeit het best dicht bij huis.

Behalve groenteplanten en kruiden zijn er nu ook heel veel verschillende soorten kleinfruit zoals bijzondere bessen, kiwi's, druiven, bramen, frambozen, aardbeien, vijgenstruiken en druiven geselecteerd op smaak en geschiktheid voor ons klimaat en teelt zonder bestrijdingsmiddelen.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Zwarte, groene, gele, paarse en witte tomaten, oranje en paarse bloemkolen, witte, gele en reusachtige aubergines, scherpe en zoete pepers, hertshoornweegbree, witte aardbeien en nog veel meer.

Welke groenteplanten er zijn kun je vanaf vrijdag in onze webwinkel opzoeken.

Niet alles kan worden opgestuurd, ze staan er hoofdzakelijk zodat je je bezoek aan de kwekerij kunt voorbereiden.

Het zijn vooral veel soorten in kleine oplage.

Er is ook een marktje met onder andere:

500 jaar imkerij

Onze huisimker, Willem, van Beelicious heeft de eerste voorjaarshoning geslingerd. Verse honing is heel bijzonder, je moet en mag proeven als je dat nog niet wist. In en om de bijenstal op onze kwekerij is hij van plan nog voor dit weekeinde een soort imkerijmuseumpje in te richten. De historische korven die hij gaat bevolken gaan tot 500 jaar terug in de historie van de imkerij.

kookerij Lahaye

Maakt van groente en fruit de heerlijkste dingen. Laat je inspireren door haar bijzondere confituren, geleien, chutney's, sauzen, appel-perenstroop, en veel meer huisgemaakte heerlijkheden. Nieuw zijn dit weekeinde: rozengelei (vanwege de wonderlijk vroege bloei van de rozen), paardenbloemengelei, vlierbloesemgelei met Prosecco, vlierbloesemsiroop, lente confituur en bloedsinaasappel confituur.

Eten en drinken is ook mogelijk. De kookerij zorgt voor feestelijke hartige en zoete hapjes en iets te drinken
. Denk daarbij aan groene aspergetaartjes met walnotenpesto en broccolisoep met gremolata (citroenrasp, met knoflook en peterselie).

VELT

De vereniging ekologisch leven en telen richt een informatiekraam in over moestuinieren. Ze brengen vast die fijne dikke moestuinbijbel mee.

Camac Machi

Is een bijzondere pottenbakker uit Roermond met ambachtelijk middeleeuws tuin en keuken aardewerk.


Het wordt weer een geweldig plantenfeest, we verheugen ons op je komst. Maar we verwachten grote drukte, dus vertel het alleen door aan je allerbeste vrienden.

Komend weekeinde; zaterdag en zondag 17 en 18 mei 2014 van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren als altijd gratis.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

plofplanten

Sinds het Greenpeace rapport over bestrijdingsmiddelen op tuinplanten worden we gebeld en ge-e-mailed met de vraag: "Spuiten jullie?" De sfeer is om te snijden. Met het mes op de keel bijna zit je plotseling midden in een kruisverhoor. Het is wat ongewoon zo benaderd te worden.

De Trouw begreep dat wij niet spuiten en kwam langs voor een interview over de kwestie.

Een klein deel van van ons sortiment kopen we in. Bij voorkeur kopen we dan bij kleine gespecialiseerde kwekers of biologisch. We doen ons best en plannen heel strak om altijd voldoende voorraad uit eigen teelt te hebben. Want liefst zien we de planten zo lekker stevig opgroeien in onze organische potgrond. Af en toe laten we ons door collega's helpen. Moeten we hen nu ook het mes op de keel zetten?

Intussen in de tuin

Het is genieten, die belofte van het voorjaar. Salie, Ceanothus, de irissen en Cistus en nog van alles begint nu net te bloeien. De boompioenen, Helleborus en Pulmonaria hebben hun meest spectaculaire hoogtepunt ooit al gehad. De kruidachtige pioenen nemen het nu over. Lavendel en Santolina groeien heel hard, ze maken nu van die lekker volle pollen en knoppen. In onze prairieborder hebben we de pollen Spodiopogon sibiricus die te groot werden weggehaald. Heel veel plaats weer voor bloemen dus. De afgelopen dagen heb ik van alles bijgeplant. Nog meer Echinacea 'Fatal Attraction' en Salvia nemorosa 'Amethyst' want die doen het zo goed. Ik voel me bijna schuldig want dit wordt onweerstaanbaar.

Nu is ook het moment voor meeldauw en luizen om toe te slaan. Maak je daar niet te druk om. Pulmonaria is gewoon even heel moe van al dat gebloei. We hebben ze tot de grond teruggeknipt. Ze maken na die heerlijke lenteregentjes snel weer fris nieuw blad. Acanthus is dit jaar helemaal grijs van de meeldauw. Dat komt door de droogte. Nu het een week heeft geregend trekt dat langzaam weer weg.

We krijgen ook wel vragen over luizen. Ze hebben pech, net nu ze het beste seizoen ooit leken in te gaan, het is hun jaarlijkse hoogtepunt op dit moment en ze hebben veel baat bij droogte, gaat het een week regenen. Weg luizenleven. Binnenkort zijn hun natuurlijke vijanden op volle sterkte en maken ze niet veel kans. Tenminste als de plant het verder goed heeft. Het kan voor sommige planten nog steeds te droog zijn. Heel veel regen is hier niet gevallen. Ga niet knoeien met biologische middeltjes zoals spiritus en zeep, de werkzame stof is vooral het water. De spiritus helpt ook de natuurlijke vijanden van je luizen om zeep. Geef je plant liever water als ze te droog staat en eventueel wat mest. Spuit ze een keer schoon met de waterslang.

Tussen de buitjes door heb ik hier en daar wat bemest. Ik gebruik hiervoor alleen nog de plantaardige meststof OPF granulaat (PDF) van Plant Health Cure. We strooien dit ook over de potten om bij te mesten en het is ook ideaal voor je moestuin. We hebben het in 25 kg zakken en binnenkort ook in emmertjes van 5kg.

Zorg goed voor je planten, maar verwen ze niet. Problemen van planten worden meestal veroorzaakt door een overdosis liefde in de vorm van mest, water en andere goedbedoelde overvloed.

Het is zo heerlijk nu, ik loop elke avond rondjes door de tuin en geniet daar erg van.

Kom gerust meegenieten, nu zaterdag en zondag 17 en 18 mei op onze onvergetelijke groentedagen.

Thymus x faustinoi (met Salvia lavandulifolia, Stipa tenuissima)

ook open

Het Hostaveldje is dit weekeinde natuurlijk ook open net als ons van 10:00 tot 17:00 uur.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2014

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open.

In 2014 zijn dat verder nog:

17 en 18 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


29 mei gewoon open met Hemelvaart


maandag 9 juni extra open op tweede pinksterdag

14 en 15 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt (Pinksteren)

12 en 13 juli
Lavendeldagen,
grote markt , terras en muziek.

23 en 24 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

27 en 28 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Klik hier om overzicht van onze activiteiten op te halen, geschikt om af te drukken: BastinProgramma2014.pdf
linken


Een constante stroom nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via profiel en Facebook pagina: Roger Bastin en kwekerij Bastin


Met groente groet, Roger Bastin