IN DEZE NIEUWSBRIEF
1. Van de redactie 2. Poster Obama geïnspireerd door Che Guevara
3. Draaiorgelmuzeum in Haarlem met Latin Adventure
4. Cubaanse hanengevechten zijn smerig, bloederig en gewelddadig
5. De weg wijzen op Cuba
6. Verbod revolutionaire parfums Che en Hugo
7. Twee nieuwe geurtjes van Guama
8. Wouter Gortzak en Cuba 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws |
Alles over CubaTips
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter
Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter |
Glasnost in Cuba op Facebook U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook |
Best geïnformeerde webpagina over Cuba ‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’
(Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
Het digitale Cuba-archief Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
Disclaimer
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
Cuba is meer dan salsa, oude auto’s of mooie vrouwen en mannen. Wist u dat Cuba het enige land buiten Europa is, waar draaiorgels te horen zijn? De Franse kolonialisten namen het eind vorige eeuw mee naar Haïti.
Omdat het Cubaanse bloed toch te snel stroomt voor polka’s, walsen en marsen, voerden de Cubanen hun orgels al snel met opzwepende klanken als rumba, son, merengue en cha cha chá. Nu nog staan deze orgels in de Cubaanse danslokalen.
Wie wil genieten van deze Cubaanse mix, kan op 4 oktober terecht in het Straatorgelmuseum in Haarlem. Zie ons bericht hierover onder nr. 3 in deze CubaTips.
En lees ook over de bijna-soap over het begin en het einde van de nieuwe parfumlijn met Che Guevara en Hugo Chávez.
Veel plezier ermee. |
2. Poster Obama geïnspireerd door Che Guevara |
Historicus Martijn Kleppe legde in Brandpunt van 24 september uit hoe Barack Obama een iconisch beeld van zichzelf creëerde.
Che Dit deed hij, aldus Kleppe, door vooral slim naar de iconische foto van Che Guevara te kijken. Het werd een beeld dat beklijft.
Link
|
3. Draaiorgelmuseum met Latin Adventure |
Op zaterdagavond 4 oktober kan er in het Haarlems Draaiorgelmuseum gedanst worden op muziek van het Cubaanse draaiorgel Cien Años de Tradiçion, begeleid door Jaap de Kwaasteniet en zijn percussionisten en de swingende band Latin Adventure. Daarbij heerlijke cocktails bij de fameuze Blusbus. Al jaren een zeer plezierig en druk bezocht evenement op de agenda van Draaiorgelmuseum Haarlem.
Alle stijlen
Latin Adventure reist langs alle Latijns-Amerikaanse muziekstijlen, en soms nog wel verder! Cubaanse Son en Salsa, Dominicaanse Merengue en Bachata, Braziliaanse Samba en Forró, Colombiaanse Cumbia, oftewel: een avontuur in de latin muziek, met breed en spannend repertoire, verrassende combinaties, originele bezetting, opzwepende ritmes, vrolijke noten en vooral mucho sabor!
Informatie - Entree: voor niet-donateurs SKO: € 7,50; donateurs vrij entree - Tijd: 20:00 uur - Plaats: Draaiorgelmuseum, Kuppersweg 3, 2031 EA Haarlem
|
4. Cubaanse hanengevechten zijn smerig, bloederig en gewelddadig |
Het was de geur van boerderijdieren en stront die bevestigde dat ik op de juiste plek was gearriveerd.
Inzetten
Mannen met een vies gezicht die hun shirts over hun schouders drapeerden, hingen rond de geïmproviseerde kooi die als arena door moest gaan. Meisjes in strakke jurkjes en opzichtige hoge hakken marcheerden langzaam door het zachte zand, lonkend naar de big spenders. Ik pakte vijf Cubaanse peso’s (zeventien eurocent) uit mijn zak. Het was tijd om in te zetten op mijn eerste haan.
Met eigen ogen
Mijn gastheer Marty nodigde me uit om het gevecht met eigen ogen te gaan zien, nadat ik aanbood om voor ons tweeën een gokje te wagen. Marty, een slanke, magere man, was geboren en getogen in Havana, dus hanengevechten waren voor hem niets nieuws. De dag dat hij me meenam naar de arena droeg hij een babyblauwe driekwartsbroek, een neongeel shirt en zijn haar zat strak naar achter. Het leek erop alsof hij een poging deed om de nieuwste Europese trends bij te houden, maar dit is geen simpele opgave voor een twintiger die zijn geld verdient met een parttime baantje in een café.
Heel dagloon
We gingen zitten op twee stoelen in de verroeste arena en hoopten vanavond met geld naar huis te gaan, nadat we hadden ingezet op één van de twee hanen – op Cuba ‘gallos’ genoemd. Op het spel stond het grandioze bedrag van twintig cent, wat in een land als Cuba net zoveel is als een heel dagloon.
Oude traditie Hanengevechten oftewel ‘campos’, behoren tot één van de oudste tradities van de Cubaanse boerengemeenschap. Het spel is zowel amusement voor de toeschouwers als een statussymbool voor de elite-hanenvechters – de fokkers van de hanen. Het gokken op vechtende vogels is illegaal, maar het gevecht zelf is in de ogen van de Cubaanse overheid legaal. Volgens een artikel in de Havana Times promoot de Cubaanse overheid het gewelddadige spektakel zelfs, juist omdat Cubaanse elite sportieve beroepen beschouwen als een deel van de ‘Cubaanse identiteit en cultuur.’
|
In onze vorige CubaTips publiceerden we aan de hand van ervaringen een waarschuwing voor Cubanen die tijdens je vakantie je autoband willen repareren of wisselen. We ontvingen daarop de volgende reactie.
Weg wijzen Balen, want wij hebben in Trinidad hetzelfde meegemaakt in 2007, dus ze doen het nog steeds. Ook je de weg willen wijzen en achterin je auto stappen, je een rondje laten rijden en je komt op dezelfde weg uit en dan vragen ze 65 euro aan je. Jammer is dit want we kwamen wel erg graag in Cuba, zijn er vele keren geweest, maar hier wordt je niet vrolijk van. |
6. Verbod revolutionaire parfums Che en Hugo |
De Cubaanse ministerraad heeft hard uitgehaald naar medewerkers van het staatsbedrijf Labiofam, die ter ere van de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez en de Argentijnse strijder Che Guevara twee parfums op de markt brachten, extracten afkomstig van puur natuurlijke producten.
Straffen
In een verklaring worden ‘passende disciplinaire straffen' aangekondigd omdat ‘symbolen van gisteren, vandaag en morgen, heilig zijn’. De lancering van de nieuwe parfumlijn viel samen met het congres Labiofam 2014 dat deze week in Havana plaats vindt en gewijd is aan de kennis van Cuba op het gebied van natuurlijke en/of homeopathische producten, zowel als medicijnen als voor chemisch gebruik. Er is anderhalf jaar aan de nieuwe producten gewerkt. Lees meer |
7. Twee nieuwe geurtjes van Guama |
Labiofam heeft aangekondigd dat er ook twee nieuwe geurtjes voor vrouwen op de markt komen namelijk Alba en Amalia.
Vilma en Daliah Guama, een kunstenaar die veelvuldig experimenteert met de voorpagina van partijkrant Granma heeft een ander voorstel. Waarom worden die geurtjes niet Vilma en Daliah genoemd, de voornamen van de echtgenotes van de gebroeders Castro. Granma is de partijkrant van de Partido Comunista de Cuba, bij Guama veranderd in Partido Chanel de Cuba. En de leus Luchar, Luchar, Luchar (Strijden) luidt vandaag Aromatizar, aromatizar en nog eens Aromatizar. Laat het geuren!!! De makers van de parfums zeggen echter: ‘Wij willen geen propaganda maken.’
|
8. Wouter Gortzak en Cuba |
Voormalig hoofdredacteur van Het Parool en oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA Wouter Gortzak is vrijdag overleden. Gortzak is 83 jaar geworden.
Werkgroep Cuba Informatie
Gortzak was in 1967 op Cuba als redacteur van De Groene Amsterdammer en als lid van de Werkgroep Cuba Informatie. Gortzak vond Castro ‘ongelofelijk fascinerend’, maar hij hoorde - naar eigen zeggen - nooit tot de ‘échte aanbidders’. ‘Ik was al eerder van mijn geloof gevallen door Chroestsjov. Zonder absolute vrijheid van meningsuiting gaat het niet’. Waren de politieke Cuba-toeristen, zoals Harry Mulisch, Peter Schat, Jan Hein Donner en Jaap van Ginneken, op Cuba naïef? Gortzak: ‘Ach, je kunt je door de tropenzon een mooi oor laten aannaaien.’.
|
* Cuban Lounge: 28 september in Rotterdam Ervaar de sfeervolle Cubaanse ambiance met comfortabele fauteuils, opzwepende Cubaanse salsa, akoestische optredens, en heerlijke Cubaanse hapjes en drankjes, dit allemaal in een zwoele, intieme en ongedwongen sfeer. Plaats:The Cat jazz & cigar bar in Rotterdam. Aanvang: 20:00 uur.
* Concert Latin Adventure: 4 oktober in Haarlem Cubaanse avond in a room full of Hurdy Gurdy's (draaiorgels)...always different and always fun. Plaats: Draaiorgelmuseum in Haarlem. Aanvang: 20:00 uur. (zie ook hierboven onder 3)
* Foto's van Cubanen in Afrika Museum Berg en Dal: t/m 4 januari 2015
Cubanen, ze houden van camera's en ze communiceren graag, zegt de Oostenrijkse fotograaf Mario Marino. Een serie van zijn portretten uit Havana hangt sinds zaterdag in het Afrika Museum in Berg en Dal. De expositie is nog tot en met 4 januari te zien. * Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015.
Vanaf september 2014 komt Tango Extremo weer met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Met een eerste optreden dat op vrijdag 5 september in Uitgeest plaatsvond en een laatste op 29 april volgend jaar tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen. * Raìces Cubanas vanaf 7 januari 2015 in de Nederlandse theatersRaìces Cubanas treedt sinds 2003 met zeer veel succes op in Nederland. Vanaf 7 januari 2015 is er een nieuwe serie optredens. |
* Ministerie van Cultuur verdedigt verbod kunstexpositieDe Cubaanse autoriteiten beroepen zich op het ‘institutionele recht’ en de noodzaak tot ‘democratisering’ om de censuur tegen beeldend kunstenaar Pedro Pablo Oliva te rechtvaardigen. Deze kreeg te horen waarom zijn expositie Utopías y disidencias / Utopieën en Dissidenties niet mocht doorgaan. De expositie zou op 10 september in Pinar del Río worden geopend. In de verklaring van het Ministerie van Cultuur die door officiële weblogs wordt verspreid, wordt ook gewezen op de mogelijkheid dat de ‘contra-revolutie’ in Pinar del Río bij het doorgaan van de expositie baat zou hebben. Lees meer
|
* Cubaanse ‘parel van het ballet’ verdedigt uittocht ballerina’sLoipa Araújo, een van de zogeheten ‘vier parels van het Cubaanse ballet’, heeft de uittocht van balletdansers om in dienst te treden bij buitenlandse gezelschappen verdedigd. Loipa (73) zei in een interview met het blad van de communistische jeugdbeweging Juventud Rebelde, dat dit behoort bij een generatie die de dagen voorbij ziet gaan ‘zonder te doen wat men wil.’ Araújo is op dit moment op vakantie in Cuba. Lees meer
|
* Onderwijs komt 10.800 leerkrachten tekortHet Cubaanse onderwijs kampt met een forse uitstroom van onderwijspersoneel. In het schooljaar 2013-2014 verlieten 6.938 onderwijsgevenden deze sector, aldus de officiële krant Trabajadores. Voor het lopende schooljaar bedraagt het tekort aan leerkrachten 10.800. Lees meer
|
* Uitgeweken auteur Echevarría krijgt Cubaanse Prijs van de KritiekHoogleraar, hispanist en schrijver Roberto González Echevarría (1943) is door het Cubaanse Ministerie van Cultuur onderscheiden met El Premio de la Crítica, de Cubaanse Prijs van de Literatuurkritiek 2013. Het is de eerste maal dat een Cubaan in ballingschap en woonachtig in de VS deze prijs ontvangt. Echevarría zei in een reactie dat ‘de toekenning erop wijst dat er mensen zijn die zich bewust zijn van het feit dat mijn werk de politiek overstijgt.’ Lees meer
|
* Verstopte waterleidingen en lekkages zijn schuld van Amerikaans embargoAan de vooravond van de rituele veroordeling door de Verenigde Naties van het Amerikaans embargo tegen Cuba, vullen de Cubaanse media zich met een lange lijst van ‘consequenties’ van het embargo. Hoewel het embargo een unanieme veroordeling verdient van de wereldopinie, dragen deze nieuwe verhalen bij aan een ridiculisering van het probleem. Lees meer |
| |