BitMappers Computerclub
Nieuwsbrief
22ste Jaargang - Nr 01 - 2013
|
BREIN doet rustig verder
BREIN, dat vorig jaar naar eigen zeggen 571 sites offline haalde, ziet het als zijn taak op hier een leidende rol in te spelen, en verwacht dat het aantal meldingen in de toekomst nog sterk zal toenemen.
"Wij streven er naar om alle zoekresultaten naar illegale content te melden", aldus BREIN-directeur Tim Kuik in een reactie aan Webwereld. Het voorlopige resultaat is het laten verwijderen van 137.339 zoekresultaten in het laatste kwartaal van 2012.
Kuik: "Dat zijn allemaal titel-specifieke zoekresultaten die zijn verwijderd. Auteurs komen zelf naar ons toe met hun titels die zij gecontroleerd willen. Het gaat met name om boeken, films en muziek. Wij zoeken naar de zoekresultaten van die titel en zijn geverifieerd door Google om hier vervolgens melding van te maken. Daarnaast willen we in de toekomst ook met de Bing-zoekmachine aan de slag."
Ubuntu voor Smartphones
Canonical, het bedrijf achter het populaire Linux-besturingssysteem Ubuntu, heeft gisteren een mobiele versie van hun OS voorgesteld. De interface is gebaseerd op die van Ubuntu Unity, maar werd volledig geoptimaliseerd voor het aanraakscherm. Het bedrijf voorziet zowel een versie voor instaptoestellen als voor high-end smartphones.
De bediening is gebaseerd op veegbewegingen langs de randen van het scherm om verborgen menu’s op te roepen en te navigeren tussen applicaties. Het is vergelijkbaar met de aanpak in BlackBerry 10 of Windows 8 op tablets, en heeft ook hetzelfde doel: de content zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen.
Tegelijk is het meer dan enkel een mobiel besturingssysteem. Wanneer je een Ubuntu smartphone via een dock op een scherm aansluit, kan je een volwaardige desktopinterface vanaf het toestel opstarten. “Dit biedt een volledige Ubuntu-ervaring in je broekzak, voor zowel je telefoon als je desktop, met een consistente look and feel op beide schermen en toegang tot al je content,” schrijft community manager Jono Bacon op zijn blog.
|
Chromebox
Samsung heeft een Chromebox uitgebracht die is voorzien van een 2,5GHz Intel Core i5-processor.
De Samsung Chromebox XE300M22-A02US is voorzien van een Intel Core i5 2450M-cpu met een kloksnelheid van 2,5GHz. De i5-processor beschikt over een ingebouwde Intel HD Graphics 3000-gpu. Verder is 4GB werkgeheugen aanwezig, terwijl het Chrome OS op een 16GB ssd is geplaatst. Verder is de nettop voorzien van wifi, bluetooth, zes usb 2.0-poorten, een dvi-aansluiting en twee display port-uitgangen.
Momenteel is onbekend of deze uitvoering ook in Europa beschikbaar gaat worden maar in de VS is een prijs opgedoken van om en rond de 400 dollar.
Project Ophelia
DELL heeft met Project Ophelia (waarvan een demonstratie werd gegeven op CES) een in potentie uitermate interessant product in handen. We hebben hier namelijk te maken met een pocket client pc die is ontwikkeld door het Wyse-onderdeel van het bedrijf. Het is een usb-stick met dezelfde versie van Android 4.1 die je ook op tablets aantreft. Het systeempje krijgt zijn stroom van de usb-poort waar hij op aangesloten wordt. Dit kan een normale usb-aansluiting zijn, maar het apparaatje is ontwikkeld om ook via MHL (Mobile High-Definition Link) aan stroom te geraken. Het moet dus in theorie mogelijk worden om deze stick op een poort van je televisie aan te sluiten. MHL is op dit moment nog niet op heel erg veel televisies beschikbaar, maar daar kan natuurlijk nog verandering in komen. Project Ophelia is nog niet af, maar zou op de markt moeten gaan komen voor een zeer vriendelijke prijs van 50 dollar.
|
Fedora
Het Fedora Project heeft ruim twee maanden na de geplande releasedatum de final van Fedora 18 uitgebracht. De nieuwe versie, met codenaam Spherical Cow, biedt onder andere secure boot-ondersteuning en een geheel nieuwe installer.
Volgens de ontwikkelaars is de vertraging in het ontwikkel- en testtraject van Fedora 18 met name het gevolg van de implementatie van een geheel vernieuwde Anaconda-tool. Deze installer vraagt de gebruiker niet langer stapsgewijs alle vereiste instellingen, maar biedt de installatieopties aan via een centraal venster. Zo moet Anaconda de installatie van het Linux-besturingssysteem vereenvoudigen en ontwikkelaars kunnen makkelijker nieuwe opties aan de installer toevoegen. Ook oogt Anaconda een stuk frisser.
Fedora 18 kan geboot worden op systemen die gebruik maken van secure boot, een omstreden beveiligingsmechanisme dat op Windows 8-systemen gangbaar begint te worden. De benodigde bootloaders zijn voorzien van een Microsoft-handtekening, waardoor Fedora probleemloos moet opstarten op systemen die secure boot geactiveerd hebben in de uefi. Bovendien zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ubuntu, ook de kernels voorzien van de Microsoft-handtekening, waardoor de beveiliging op een hoger niveau komt te liggen. Nadeel van een secure boot-configuratie is dat de eindgebruiker niet unsigned code kan draaien.
De ontwikkelaars hebben Fedora 18 voorzien van Linux-kernel 3.6, al zal er vermoedelijk snel een kernel met versienummer 3.7 beschikbaar komen. Als desktopomgeving is Gnome 3.6 de standaard, maar er kan ook gekozen worden uit onder andere MATE, Cinnamon, KDE en Xfce. Alleen de Xfce-editie van Fedora 18 past nog op een cd-recordable, de overige images vereisen inmiddels een dvdr. Fedora 18 bevat verder het onlangs uitgekomen Samba 4, de opensource-implementatie van het smb-protocol. Samba 4 kan onder andere overweg met Active Directory-servers.
|
(18h30 - 22h00)
18 Januari 2013
Receptie + Presentatie
15 Februari 2013
Sociale Media
Samenstellen muziek door DJ
19 April 2013
Ubuntu door Claudio Mammarello
|
Een fikse korting bij aankoop van computerliteratuur bij Boek & Soft;
Een korting van bijna 30% op de abonnementsprijs van het Belgische PC Magazine (elk jaar, in de maand december, is er instapmogelijkheid);
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
|
|
|
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo
|
|
|