Faalangsttraining, 2e en 3e Graad
 
Beste ouder
 
De cel leerlingenbegeleiding[i] organiseert dit jaar opnieuw een training voor faalangstige leerlingen. We merken dat meer en meer leerlingen blokkeren onder een door hen ervaren druk op de schouders.
 
Faalangst is een angst die voorkomt in situaties waarin de leerlingen activiteiten moeten uitvoeren die prestatiegericht zijn, of zo ervaren worden. Deze angst is tijdelijk en enkel aanwezig bij activiteiten waarbij de leerlingen het gevoel hebben beoordeeld te worden. Het kan hier gaan om een toets of spreekbeurt, maar ook de lessen lichamelijke opvoeding of alledaagse sociale contacten op de speelplaats kunnen bedreigend zijn. Leerlingen zijn dan bang te mislukken of iets niet goed genoeg te doen.
 
Voor wat schoolse taken betreft, gaan de meeste faalangstige leerlingen op één van volgende manieren om met deze angst.
  • Actief faalangstigen zullen heel veel tijd in hun studie steken en er alles aan doen om slechte punten te voorkomen. Hun perfectionisme zorgt voor stress bij henzelf en hun omgeving. Deze stress beïnvloedt hen zodanig negatief dat het hen uitput en doet blokkeren.
  • De passief faalangstigen daarentegen zullen de “vervelende” schoolse taken voor zich uitschuiven uit angst dat het niet gaat lukken. Zij hebben het gevoel dat hun inspanningen niet opleveren en ondernemen dan weinig. Hierdoor komen ze gemakkelijk over als 'lui'. De omgeving gaat deze leerlingen aansporen meer voor school te werken, maar zonder resultaat.
De training bestaat uit zeven sessies waarin onder andere inzicht in faalangst, studiemethode, verkenning van gedrag, gedachten en gevoelens aan bod komen. In de meeste sessies bieden we een theoretisch kader aan en koppelen we dit kader aan de eigen ervaringen van de leerlingen.
 
De sessies vinden plaats na school, steeds op een donderdag. Een sessie duurt 1 uur. Het aantal deelnemers per groep is beperkt. Bij de organisatie worden ook alle corona-maatregelen gevolgd.
Alle leerlingen van de tweede en de derde graad worden van dit aanbod op de hoogte gebracht en uitgenodigd via een smartschoolbericht. Indien u vindt dat uw zoon of dochter met deze training geholpen kan worden, kan u dit bespreken en via die weg uw kind aanmoedigen om deel te nemen. Uw zoon of dochter kan zich inschrijven door een mail te sturen naar de leerlingenbegeleider. Na inschrijving volgt eventueel een intakegesprek met de leerlingbegeleider.
 
Praktische informatie:

faalangsttraining voor leerlingen van het derde en het vijfde jaar.

Wanneer? Van 15.50 tot 17 u op:
o 4 februari
o 25 februari
o 11 maart
o 25 maart

Data voor het derde trimester nog te bepalen
 
 
 
 
faalangsttraining voor leerlingen van het vierde en het zesde jaar.
 
Wanneer? Van 15.50 tot 17 u op:
o 28 januari
o 11 februari
o 4 maart
o 18 maart

Data voor het derde trimester nog te bepalen
 
 
 
 
 
Waar? Op school.
Kostprijs? De training is gratis, enkel de kopieën worden aangerekend.
Hoe inschrijven? Zie digitale uitnodiging voor de leerlingen (Smartschool).
 
 
Hartelijke groeten
 
Heleen Juchtmans   heleen.juchtmans@hdc.ksleuven.be
Filip Van Ermen   filip.vanermen@hdc.ksleuven.be
Frank Baeyens, directeur


[i] De cel leerlingenbegeleiding is een overlegorgaan samengesteld uit de directeur leerlingenzorg, de interne                 leerlingenbegeleiders en het CLB-anker.