Nieuwsbrief Senia
juli 2021
 

   
Beste lezers,
 
Een zomerse nieuwsbrief is dit. Met lees-en luistertips, zomerse openlucht theaters en natuurlijk het laatste Senia nieuws.  

Op een mooie zomer!
Medewerkers en vrijwilligers Senia
 
NB: Het kantooor van Senia is vanwege vakantie gesloten van dinsdag 27 juli tot dinsdag 10 augustus.
  
Senia sluit uitzonderlijk seizoen af

Senia heeft er een uitzonderlijk seizoen opzitten. De meeste groepen konden niet bij elkaar komen, of alleen online. De inkomsten zakten in, en er was sprake van een flink aantal opzeggingen. Maar er was ook een succesvolle giften-actie, er waren veel nieuwe activiteiten door het gebruiken van online-mogelijkheden.
 
Els Scholtes, voorzitter van de raad van Toezicht van Senia, kijkt met directeur Ineke van de Rotte in dit filmpje (kort) terug op het afgelopen seizoen.

 
'10.000 leden actieplan' van start!

Senia wil zo snel mogelijk weer terugkeren naar de 10.000 leden die het had voor Corona. Middels een actieplan moeten ruim 2.000 nieuwe leden worden geworven. Meer informatie volgt in onze volgende nieuwsbrief. De campagne gaat eind augustus van start.
 
Meedoen?
Wil je dit najaar meedoen met het oprichten van nieuwe groepen? Senia zoekt nog vrijwilligers rond Eindhoven, in Amsterdam, Deventer en omgeving en het Gooi. Voor meer informatie, stuur een mailtje aan Marijke Slager, mslager@senia.nl, of bel naar op dinsdag, woensdag of donderdag, 0570-562656.
   
 
 
Nieuwe werkgroep 'lezen-en-natuur'

Er start binnenkort een nieuwe werkgroep 'Lezen-en-natuur'. Er zijn namelijk zoveel mooie natuurboeken te bespreken. De kersverse werkgroep komt voor het eerst bij elkaar op donderdagmiddag 15 juli. We zouden de werkgroep graag nog met enkele lees-en natuurliefhebbers uitbreiden.
 
Voor meer informatie of aanmelden kun je e-mailen maar Ineke van de Rotte: ivanderotte@senia.nl
   
 
Gesprek met filosofe Miriam Rasch

'Ergens in het proces van dataficatie, ga ik zelf verloren en niemand lijkt zich daarover te bekommeren. Alsof ik een goedkoop offer ben op het altaar van het dataïsme.' In Frictie, ethiek in tijden van dataïsme laat Miriam Rasch zien dat mensen geen robots of data zijn. Tussen de data en de mens bestaat frictie. Deze frictie is het startpunt voor ethische reflectie. Miriam Rasch won met dit boek de Socratesbeker 2021.

Lees het interview dat Ria Hullegie hield.
   
Senia in beeld
Komt uw leesclub deze zomer bij elkaar?
Komt uw leesclub (of luisterclub) deze zomer bij elkaar? Maak andere groepen enthousiast en mail ons een foto, met een beetje tekst naar nieuwsbrief@senia.nl
 
'Eén keer hebben we overgeslagen vanwege corona. We komen de laatste tijd op gepaste afstand samen in de goed geventileerde ruimte van een woongroep. Maar zodra de bibliotheek weer helemaal open gaat, verhuizen we daar weer heen.' Dory Ezechiels, leesclub Linneaus in Amsterdam.
 

'Onze leesgroep kwam gisteren voor het eerst weer bijeen in mijn tuin. In juni, juli, augustus behandelen we de 5 'overgebleven' boeken van dit seizoen, zodat we in september met de nieuwe oogst kunnen beginnen.' Ann Giraud, leesgroep Schoorl/Bergen.
   
 
Meest gekozen romans
Met plezier ontvingen we van veel groepen de opgave voor het komend seizoen. Hieronder de vier romans die het meest gekozen werden.

Meest gekozen boeken
 
 
 

 

320 leesclubs
295 leesclubs
253 leesclubs 231 leesclubs

Minder leeswijzers, minder inkomsten
Hebben alle groepen nu hun keuze opgegeven? Nee, dat niet. Van de 1422 aangesloten groepen hebben we van 1125 ontvangen. 162 groepen slaan een jaartje over omdat ze nog voldoende leeswijzers op de plank hebben liggen. Van 135 groepen is het nog niet helemaal zeker wat ze zullen doen.
De groepen die wél bestellen, nemen gemiddeld 5,5 leeswijzer af. Al met al komt Senia voor het komende seizoen uit op de helft van de normale inkomsten. Vandaar ook dat de inkomsten uit de giftenactie broodnodig zijn om verder te gaan. Zie voor meer informatie daarover: Giften voor Senia.
 
Bestaande leesclub zoekt nieuwe deelnemers
Veel mensen zoeken een leuke leesclub of luisterclub. En er zijn veel leuke clubs die een plekje over hebben. Hoe vinden deze elkaar? Juist, via de website van Senia, in de rubriek 'Zoek een Leesclub', zie het plaatje linksonder. Contactpersonen van Senia leesclubs kunnen zelf op de website aangeven dat er vrije plaatsen zijn.

 
Dat deed ook een van de filosofie leesclubs in Deventer. De contactpersoon vertelt:
"Binnen een paar dagen hadden we zeven reacties. Natuurlijk kunnen we die niet allemaal plaatsen. Met drie mensen hebben we afspraken gemaakt. De vrijwilliger van Senia voor deze regio maakt afspraken met de andere vier mensen om binnenkort een nieuwe filosofie-leesclub op te richten."
 
Leestips
Letters to Camondo bij Edmund de Waal
 
In 2010 Edmund de Waal’s book The Hare With Amber Eyes was published.  De Waal tells the story of his family, once a very wealthy European Jewish banking dynasty, peers of the Rothschild family. This year De Waal published Letters to Camondo.
In the 1870’s the Jewish banking family Camondo settled down in Paris in a spectacular palace at the Parc Monceau, a few doors from the house of the family Ephrussi, well known from The Hare With Amber Eyes.

This new book is a collection of 58 imaginary letters from Edmund de Waal to count Moise the Camondo, banker and art collector. 
The family Camondo moves in the higher cultural circles, the world of Proust and the freres Goncourt, but also the world of antisemitism and the Dreyfus affair.

Lees de hele review van Hans van der Weide van Senia's werkgroep Engels.
 
Cultuurtips
Tips Openlucht Theater
Het culturele seizoen is losgebarsten! Zo zijn er deze zomer onder meer een heleboel leuke openluchtheaters te zien. Senia maakte een selectie.
 
 
Houdt u van opera? Opera Spanga brengt dit jaar een van de populairste opera’s Carmen ten tonele. In een bijzondere nieuwe regie van Corina van Eijk. Opera Spanga (op de grens van Overijssel en Friesland) produceert al sinds 1989 opera’s in het weiland. Gaat dat zien! 
  

 
In het Amsterdamse Bostheater speelt van 29 juni t/m 24 juli en van 10 t/m 28 augustus Hollands Glorie door Toneelgroep Oostpool. Hollandsch Glorie laat het publiek kijken naar het Nederland waarin we nu samenleven en overdenkt de wereld waar we vandaan komen. Hoe willen wij uiteindelijk de geschiedenisboeken in? Dit alles met vogels en vliegtuigen op de achtergrond.
    
Het festival NJO Muziekzomer Gelderland heeft verschillende concerten en evenementen in de buitenlucht. Vink links het vakje ‘buiten’ aan en u vindt mogelijkheden als een muzikale fietstocht langs de rand van de Veluwe, muzikale verrassingen in een Engelse landschapstuin of muziek in de Hortus Nijmegen.
 
 
Nieuwe luisterwijzer over Lily Boulanger
Een van de nieuwste muziekluisterwijzers gaat over Lili Boulanger, een Franse componiste uit het begin van de twintigste eeuw. Ze was (op haar negentiende) de eerste vrouw in de geschiedenis die de prestigieuze Prix de Rome won. Helaas stierf deze grote muzikale belofte al op haar 24e jaar. 


  Als u in een koor zit heeft u mogelijk wel eens het Vieux Prière Buddhique gezongen of het monumentale Du fond de l’abîme, dat in deze luisterwijzer besproken wordt. Hier een opname daarvan met het Groot Omroepkoor en het Radio Philharmonisch Orkest.

Lili Boulanger componeerde echter ook prachtige liederen, zoals de liedcyclus Clairières dans le ciel, die over een verloren liefde gaat. Hier een teder moment, gevolgd door hartverscheurende wanhoop, scrol door naar 34:54 – 37:35.
     
Tenslotte
Wat is je favoriete zomerboek? 
 

 
Welk boek neem je mee op vakantie of naar het strand? Wij horen graag welk boek dit is, en waarom deze zo fijn is om te lezen in de zomer. Mail het naar nieuwsbrief@senia.nl
     
 
Volg Senia op Facebook

 

Wees altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten van Senia. Like Senia op Facebook!