Donderdag 30 april 2020

 

Dag fans en andere lezers,
 
Hier dan uw oppepper voor vandaag.

Met veel lieve groeten van
Helmi, Ineke en Henja

Winkel je bij Lidl?
Supermarkt Lidl komt ook dit jaar weer in actie voor de wilde bij. In de maanden april, mei en juni kun je je statiegeld doneren aan Nederland Zoemt. Zie onderaan deze oppepper.

Wilt u vrienden of bekenden ook laten meegenieten van deze Oppeppers? We vinden dat prima. Via deze link kunnen ze zich aanmelden. U kunt ook zelf hun e-mailadres invullen.
 
 
Koormuziek - rubriek van Claire Verlinden
Der Dichter Spricht improvisatie nr 1

Iz Terlouw schrijft ons: Met veel plezier en waardering voor het vele werk en tijd jullie aan de samenstelling van de oppepper besteden lees ik elke dag weer een nieuwe oppepper. Ik ben lid van Toonkunstkoor HILVERSUM en van onze dirigent Nico Hovius kregen we de vraag om een gedicht in te sturen Hij was voornemens daar dan muziek bij te schrijven.
Dit is het eerste resultaat dat we vanmorgen binnen kregen.

  
  • Halleluja van Leonard Cohen (foto rechts) - In de hoop dat we allemaal straks weer live met elkaar kunnen zingen

  • VOCES8:  Cheek to Cheek - En of we weer wang tegen wang kunnen zingen? De 8 Voices doen het ook niet.
 
Vragen aan wethouder welzijn en zorg, Karin Walters
Half april heeft Senver enkele vragen voorgelegd aan wethouder Karin Walters van Welzijn en Zorg. Een persoonlijk interview was niet mogelijk, daarom hebben we onze vragen schriftelijk voorgelegd. Hieronder de vragen en de antwoorden.


 
Allereerst wil Karin Walters dit kwijt:

"Het is een moeilijke tijd voor alle Hilversummers. Oudere inwoners maken zich extra zorgen om hun gezondheid, want Corona is een heftig virus. Alle reden om thuis te blijven en zo min mogelijk bezoek te ontvangen. Het is saaier en vaak ook eenzaam.
 
Gelukkig zijn er veel initiatieven van vrijwilligers in Hilversum, zie www.hilversumhelpt.nl. Maak er gebruik van, het vrolijkt de dag op! Laten we hopen dat we dit virus samen langzaam aan weg krijgen."
 
Wat we graag willen weten is hoe het beleid is om zelfstandig wonende ouderen te ondersteunen. Nemen huisartsen contact op met ouderen – wat je hoort uit verschillende andere gemeenten? 

 
Bijzondere fimpjes
 
 
Lekker recept van Henja: Cajun Chicken
Henja heeft weer een lekker recept uitgezocht, Cajun chicken. Voor 2 personen, of voor 1 persoon en dan 2 dagen.


 
In 1775 trokken Franse Kolonisten, w.o. veel aristocraten die aan de guillotine in Frankrijk ontsnapt waren, naar een streek rond New Orleans. Daar ontstond door een smeltkroes van Franse, Spaanse, Siciliaanse, Creoolse, Afrikaanse, Ierse en Duitse invloeden de Cajun keuken.
Gumbo, een zeer rijke Bouillabaisse en Jambalaya, die refereert aan de Spaanse paella, zijn heden ten dage de bekendste recepten.
Die Gumbo en Jambalaya gaan we dus niet maken vandaag want Cajun chicken is echt een waanzinnig lekker eenpansgerecht. Bekijk hier de ingrediënten en de werkwijze.
 
De feuilleton, aflevering 41
Terry Porcelijn schreef gister aflevering 41.
Die eindigde alsvolgt:
 
Tjonge, wat maakt dat virus alles toch ingewikkeld! U hoort snel van me, ik bel u wel!’ En weg is ze.
Daarmee kon Elze Mulder (zie vrolijke foto rechts) het doen.

 
Lievelingsgedicht
Dit is het lievelingsgedicht van Mathilde Tiessen. Het is van Eugeen Laridon, hulpbisschop in Brugge/België. Mathilde schrijft ons: “De tekst zegt genoeg. Ieder zal herkennen dat, ook als je iemand langere tijd niet gezien hebt, je de draad weer oppakt alsof je gisteren nog bij elkaar was…"

Vriendschap
Vrienden zijn als bomen
ze wachten tot je nog eens langs komt
en ze zijn onverstoorbaar als je weg blijft
Ook na maanden afwezigheid kun je de draad weer opnemen
omdat ondertussen niets werd afgebroken.

Vrienden zijn als bomen, op een goede afstand van elkaar geplant.
Zo moeten ze elkaar niet betwisten.
Ze kennen ook geen afgunst, maar nodigen elkaar wel uit te groeien.
Vrienden zijn als bomen en bomen buigen niet maar wuiven.
 
 
Vaste rubrieken

 
Kijk ook eens:
 
Wijsheid en haiku
Wijsheid voor vandaag: er is een lange leerschool voor nodig om jeugdig te worden.
 
Haiku
De grijsaard laat zijn
wijsheid aan het woord in een 
verworven zwijgen.
 
Doneer statiegeld bij Lidl voor bijvriendelijke bloembollen
Supermarkt Lidl komt ook dit jaar weer in actie voor de wilde bij. In de maanden april, mei en juni kun je je statiegeld doneren aan Nederland Zoemt. Met de opbrengst worden daar bijvriendelijke bloembollen van betaald en uitgedeeld aan basisscholen in Nederland in het najaar van 2020.
Deze actie was in 2019 een groot succes waarbij we 1500 basisscholen konden omtoveren tot bloeiende schoolpleinen.

De bloembollen dienen als eerste voedsel voor de wilde bij in het voorjaar en dat is hard nodig. Het gaat niet goed met de bij en dat terwijl 80% van ons groente en fruit afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten. Zonder de bij geen appel, peer, aardbei, tomaat en pompoen.
Ook de telers van groente en fruit zetten zich in voor de bij.
Samen met hun leveranciers werkt Lidl aan de verduurzaming van groente en fruit door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en meer bloemen te zaaien. Ook gaan ze aan de slag met meer groen rondom hun winkels. Een bericht van Inge de Bruin: idebruinkooij@hotmail.com