Heb je een baas die je werk en inzet ziet en waardeert? Zorgt hij voor een gezonde groepssfeer binnen zijn team waar jij en je collega’s leidinggevenden deel van uitmaken? Als dat inderdaad zo is, wees gelukkig, bedank hem hiervoor en kijk wat je van hem kan leren.
Maar misschien ben je een van de vele leidinggevenden die nu denkt “Mijn baas weet niet waar ik echt mee bezig ben” of “Hij is steeds aan het vergaderen met externen, hij is wel een krak in het binnenhalen van projecten maar hoe wij het hier moeten bolwerken daar heeft hij geen idee van. Als de resultaten goed zijn, dan is hij content.”
Niet iedereen is gezegend met een baas zoals ze er zelf een zouden willen hebben. Maar anderzijds zijn er weinig bazen die intentioneel toxisch zijn of een psychopathische aanleg hebben. Zoals je al gezien hebt, zijn de meeste leidinggevenden aangesteld op basis van diploma of jaren ervaring in een bepaald vakgebied. Zelden hebben ze deze functie verworven op basis van hun people skills en van hun vaardigheden in het omgaan met groepen. En misschien is dat ook het geval met jouw baas. Hoe je het draait of keert je baas kan je niet zomaar veranderen en wachten tot hij uit zichzelf zijn gedrag wijzigt kan lang duren. Dit betekent echter niet dat je niets kan ondernemen om een betere werkrelatie met jouw leidinggevende te krijgen.
Als je de situatie echt wil veranderen en een goede verstandhouding wenst dan begin je best bij jezelf.
Op Jobat.be vind je enkele basisregels die je daarbij kunnen helpen.
Of probeer ook eens in de schoenen van je baas te staan. Het boekje
‘Succesvol omgaan met uw baas!’ van Ir. Pieter Laurens is een grappige praktijkgids die je in staat zal stellen je baas beter te begrijpen.