Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 1 juli 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Crisis voorkomen
  2. Ramsj: Het verborgen leven van Fidel Castro
  3. Churros rukken op in Nederland
  4. Vertrek uit Mensenrechtenraad
  5. Operatie Peter Pan nog steeds staatsgeheim
  6. Cubaanse filmposters sinds 1960
  7. Cubaanse televisie toont kussende mannen
  8.  Nog één dag Dias Latinos in Amersfoort
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Crisis voorkomen
Ons commentaar op de actualiteit
Cubaspecialist Roberto Álvarez Quiñones constateert dat ondanks de met de mond beleden herwaardering in Cuba van de particuliere sector, de resultaten zeer teleurstellen. Ruim 1,3 miljoen Cubanen hebben nu een inkomen uit de particuliere sector; 3 miljoen van hen zijn nog werkzaam voor de staat. Alvarez Quiñones adviseert de nieuwe president Diaz Canel te onderzoeken hoe deze werknemers efficiënter en productiever zouden kunnen opereren. Hij zou het Politburo, de Raad van Ministers en de Staatsraad voorstellen moeten doen tot meer economische vrijheid, aldus deze deskundige die spreekt van ‘een nieuwe perestrojka.’

Inefficient
Quiñones vreest echter de oude garde aan de top in Cuba, die zich vijandig opstelt tegenover de vrije markt. Sommigen van hen weigeren zelfs de particuliere sector bij haar naam te noemen. Zij spreken liever over ‘niet-statelijk’. De staatsbedrijven hebben echter weinig reden tot borstklopperij. In een publikatie van
Mundobat, een NGO in Baskenland die nauw met officiële instellingen in Cuba samenwerkt, werd de inefficiëntie van staatsbedrijven opnieuw vastgesteld: 57% van het voedsel dat in Cuba wordt geproduceerd, wordt verspild voordat het bij de consument terechtkomt. 
 
Precair
De voedselsituatie van de gewone Cubaan is dan ook precair. Meer ruimte voor particuliere initiatieven in de landbouw en daarbuiten, zou daar verbetering in kunnen brengen. Maar de heersende elite weigert meer economische vrijheid toe te staan, die de Cubanen zou bevrijden van de tragische armoede waarin ze leven. Steeds meer Cubanen – vooral ouderen – krijgen ermee te maken. De reportage Overleven met bonnenboekje, deviezen of diefstal die onze Cubaweblog afgelopen week publiceerde, beschrijft dit proces van verarming onder grote delen van de Cubaanse bevolking. Armoede is echter ook een instrument om de macht in stand te houden. Cubaanse burgers zijn voor alles afhankelijk zijn van de staat. Cubanen steken hun energie en tijd in de "dagelijkse strijd" om te overleven, zodat het opeisen van hun rechten geen prioriteit is in het dagelijks leven.
 
Crisis onafwendbaar?
Quiñones heeft berekend dat wanneer vandaag alle Cubanen in de particuliere sector werkzaam zouden zijn – en niet slechts de 29% van dit moment – het Bruto Nationaal Product vijf tot zes maal zo groot zou zijn en de 200 miljard dollar kon bereiken. Maar het Cuba van de Castro’s is nog steeds een land waar het burgers bij wet verboden is te investeren en waar diverse beroepen verboden terrein zijn voor kleine ondernemers. De vernietigende gevolgen voor Cuba van de politiek-economische crisis in Venezuela, de voortdurende afhankelijkheid van de deviezen die het uit de VS ontvangt en het beleid van Washington tegenover Cuba, zullen wellicht dwingen tot grotere concessies door de mogelijkheden van de particuliere sector te vergroten. Anders is een crisis onafwendbaar.
 
2. RAMSJ: Het verborgen leven van Fidel Castro
Het verborgen leven van Fidel Castro is een onthullend boek over de voormalige leider van Cuba. De auteur, Juan Reinaldo Sánchez, werkte 17 jaar als lijfwacht van Castro en maakte deel uit van zijn inner circle.

Na zijn ontsnapping naar Amerika schreef Sánchez dit opzienbarende verhaal, waarin hij talloze onthullingen doet die een nieuw licht werpen op het leven van de dictator. Zo was Castro's vakantieverblijf geen eenvoudige vissershut, maar een geheim paradijselijk eiland. Officieel was Fidel Castro sinds 1961 getrouwd, maar hij had twaalf kinderen uit vijf relaties. Castro, geobsedeerd door zijn veiligheid, overleefde 638 moordpogingen.
 
Informatie
* Auteur: Juan Reinaldo Sánchez
* Uitgever: Kosmos Uitgevers
* Nederlandstalig, 272 pagina's, oktober 2014
* Prijs: was €20, nu €7,90 o.a. bij Steven Sterk en Bol.com

Link
* In De Morgen van 22 mei 2014 vatte Lode Delputte het boek van ‘een in luxe badende monarch, compleet met Caribische privéresort en het bijbehorende jacht’ samen.
 
3. Churros rukken op in Nederland
Ook in Nederland wint de churro, de Spaanse donut, aan populariteit. Deze snack is niet alleen populair in Spanje of Cuba. Ook in de buurlanden zoals Frankrijk, Portugal en Marokko eet men graag churros. De populairiteit strekt zich verder uit tot Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Australië en de Spaans-sprekende Caribische eilanden. Het volgende recept is afkomstig van de website Latin World.
 
Ingrediënten
Porties: 8
 
500 ml water
500 gr bloem
2 eetlepel zonnebloemolie
snufje zout
3 theelepels bakpoeder
1 liter zonnebloemolie om in te frituren
2 zakjes vanillesuiker
poedersuiker, om te bestrooien
 
Bereidingswijze:
Voorbereiding: 15min
Bereiding: 15min  
Klaar in: 30min
 
Meng het water, 2 eetlepels zonnebloemolie, een snufje zout en bakpoeder in een steelpan. Breng dit aan de kook. Zodra het gaat schuimen haal je het van het vuur af en giet je het direct over de bloem in een kom. Roer goed door met een houten lepel tot je een stijf deeg hebt. Vul een churropomp of een stevige spuitzak van goed materiaal met het deeg; druk aan om alle lucht te verwijderen.
 
Verhit 1 liter zonnebloemolie (in Spanje gebruiken zo ook wel olijfolie) in een wok of diepe koekenpan. Pomp of kneed het deeg eruit in strengen van 15-20 cm lang. Laat de ongebakken strengen even in de koelkast rusten. Daarna kun je ze frituren in de olie tot ze goudbruin zijn. Frituur in gedeelten, zodat er niet te veel tegelijk in de pan zitten. Doe dit heel voorzichtig, de olie is héél heet. Haal de churros uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg ze op een serveerschaal en bestrooi met suiker. Lekker met koffie of warme chocolademelk.
 
Waarschuwing
Als je gaat frituren in een (open) pan, wees dan altijd erg voorzichtig en hou een natte doek of blusdeken bij de hand. Gebruik nooit water om een eventueel vuur te blussen. Verlaat nooit de keuken als je aan het frituren bent en let op eventuele rookvorming.
 
4. Vertrek VS uit Mensenrechtenraad
Vertrekken?
                                           Wat is hun probleem?
             
Cartoon van Ramirez
 
5. Operatie Peter Pan nog steeds staatsgeheim
In 1960 staken in Cuba geruchten de kop op dat de Castroregering kinderen van hun ouders wilde scheiden vanwege een plan tot heropvoeding.  Ze zouden in legerkampen worden geinterneerd of zelfs in de Sovjet-Unie herschoold moeten worden.
 
Meer dan 14.000 kinderen werden daarop door angstige ouders op vliegtuigen naar de VS gestuurd om hen te redden van een communistische hersenspoeling. De affaire is nog steeds een gevoelig punt in de verhouding tussen de VS en Cuba

De exodus die begon, leidde tot een nooit vergeten tragedie onder de Cubanen. Veel kinderen keerden nooit meer naar hun ouders terug en keerden hen soms de rug toe. Pas later werd duidelijk dat achter de gebeurtenissen een geheime operatie van de Amerikaanse CIA schuil ging, waar de katholieke kerk in Cuba aan meewerkte; de operatie Peter Pan. Deze moest Cuba en Fidel Castro midden in het hart treffen en ze vormde het begin van een deels, geheime actie van de VS tegen het communistische Cuba.
De dossiers van deze geheime operatie zijn nog steeds staatsgeheim en veel betrokkenen hebben 50 jaar later nog veel twijfels en vragen. Documentairemaker Norbert Busè sprak met getuigen uit deze tijd waaronder medewerkers van de Amerikaanse geheime dienst en ging op zoek naar sporen van Peter Pan.
 
 
6. Cubaanse Filmposters sinds 1960
In het Nationaal Museum voor Schone Kunsten in Havana werd onlangs een expositie geopend met filmaffiches uit de periode tussen 1960 en 2017. De expositie duurt tot 20 augustus.
 
Gesponsord door het Cubaans Instituut voor Cinematografische Kunst en Industrie (ICAIC), kunnen bezoekers werk zien van ontwerpers als Nelson Ponce, Giselle Monzon, Michele Miyares Hollands, Raul Valdes, Alejandro Rodriguez Fornes (A Alucho), Alberto Nodarse (Tinti), Víctor Junco, Roberto Ramos en Claudio Sotolongo.
Ook is er aandacht voor internationale filmfenomenen, zijn er workshops over regisseurs en filmmuziek. Namen als Alfred Hitchcock, Tomas Gutierrez Alea (Titon), Luchino Visconti, Bergman, Ennio Morricone, Marilyn Monroe, Chaplin en velen anderen passeren de revue.

Link
* Havana Times , 28 juni 2018 met 21 afbeeldingen van filmaffiches.
 
7. Cubaanse televisie toont kussende mannen 
Ter gelegenheid van de Gay Prideviering zond de Cubaanse staatstelevisie voor de eerste maal een videoclip uit waarin homoseksuele (en heteroseksuele) stellen elkaar kusten. De videoclip die ’s middags om 5 uur werd uitgezonden, draagt de naam Universo en is gemaakt door Yeandro Tamayo, met muziek van Yissy García en haar groep Bandancha.
 
Tamayo zegt dat sommige beelden kijkers zouden kunnen schokken, maar ze is tevreden over de mogelijkheid deze vrijheid zichtbaar te maken. In de film met aantrekkelijk fotowerk, treden een man en een vrouw op, twee mannen en twee vrouwen. In een interview met de website 14ymedio zegt Tamayo: ‘In tijden als de huidige waar de regering diversiteit stimuleert, wilde ik dit op video vastleggen.’ Zij spreekt van ‘een viering van de liefde, een lofzang op het recht je gevoelens te uiten, en een kritiek op de kortzichtigen en de barrières die zij de mens opleggen’.

Tolerantie
De video kan, volgens de makers een bijdrage leveren aan een grotere tolerantie naar de LGBTI-gemeenschap. De video wordt uitgezonden op een moment dat in Cuba wordt gesproken over een nieuwe grondwet. LGBTI-groepen pleiten voor opname in de nieuwe grondwet van juridische erkenning van huwelijkse relaties tussen homostellen en de erkenning van homostellen met kinderen. De Cubaanse televisie is altijd voorzichtig geweest met beelden van kussende homoseksuele mannen. Een dergelijke kus in de Braziliaanse telenovela Rastros tussen de hoofdrolspelers Félix en Niki, leidde enkele jaren geleden nog tot grote consternatie onder Cubanen.
 
Bron
* Luz Escobar, website 14ymedio, 28 juni 2018
 
8. Nog 1 dag Dias Latinos in Amersfoort
Sinds vrijdag beleeft Amersfoort in alle opzichten een tropisch weekend. De stad is omgetoverd tot een Latijns-Amerikaans feest, met de beste artiesten, dansworkshops en allerlei andere festiviteiten. U kunt er vanmiddag en vanavond nog van genieten.
 
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Manifiesta: 8 en 9 september in Bredene
Het grootste Europese solidariteitsfestival met het Cubaanse regime zal ook dit jaar weer present zijn op Manifiesta in het Vlaamse Bredene. Met als gasten: Pablo Allende, de kleinzoon van Salvador Allende,en Aleida Guevara, dochter van Che. Beiden zijn in Cuba opgeleide artsen. Doorlopend: mojitos, Cubaans bier, muziek en infostands. Programma met: salsa-initiaties, eco-reisvoorstelling, workshops 'greenmapping' en ontmoetingen met Cubaanse en internationale gasten, die het Cubaanse regime een warm hart toedragen. Zaterdagavond is de tent het decor van optredens van Escala B met aansluitend Fiesta Latina met DJ Pacha.
 
* Maykel Blanco y su Salsa Mayor: 28 september in Amsterdam
Maykel Blanco (Cuba) komt naar Nederland met zijn band ‘Salsa Mayor’. Hij is een van de populairste en meest veelbelovende artiesten en wordt in één adem genoemd met topbands uit Cuba zoals Los Van Van en Havana d’Primera. En het is volkomen terecht dat deze getalenteerde jonge Cubaan in korte tijd een grote bekendheid is geworden in de Cubaanse Timba-scene. Kortom op 28 september zal Maykel Blanco y su Salsa Mayor garant staan voor een knallend en swingend concert dat ons helemaal in Cubaanse sferen zal brengen, met daarna in de Upstairs een Afterparty (let op, hier kunnen maar 250 man in, dus vol is vol!)
Plaats: Zaal: Melkweg in Amsterdam. Aanvang: 19:30 uur.
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
Bevolking Cuba krimpt (25 juni 2018)
De Cubaanse bevolking telde in 2017 11.221.060 mensen. Dat zijn er 18.164 minder dan in 2016 toen Cuba 11.239.224 personen telde, het hoogste aantal in zijn geschiedenis. 
In 2017 werden minder geboorten en meer sterfgevallen geteld en steeg de migratie van Cubanen naar ander landen. Lees verder
 
* Mercedes López Acea naar partijsecretariaat
(26 juni 2018) Lázara Mercedes López Acea, tot nu toe eerste secretaris van de Communistische Partij van Cuba (PCC) in Havana, is belast met het secretariaat van het Centraal Comité, meldt de officiële pers van het eiland. Lázara Mercedes López Acea heeft negen jaar leiding gegeven aan de partijorganisatie in de hoofdstad. Tweede partijsecretaris José Ramón Machado Ventura, omschreef haar arbeid als ‘voortreffelijk’. Lees verder
 
* Overleven met bonnenboekje, deviezen of diefstal
Gloria Peralta heeft al minstens twee uur voor de deur van haar woning gezeten in de hoop dat er een uienverkoper zou passeren, want ‘die geven wat smaak aan de zwarte bonen’. Maar de wateroverlast en de overstromingen die de storm Alberto heeft veroorzaakt, hebben het kopen van voedsel in haar geboorteplaats Santa Clara niet makkelijk gemaakt. De websites 14ymedio, Venecuba en Que Tal maakten een reportage in Santa Clara over rantsoenering, voedseltekorten en honger. Deel 1 en Deel 2
 
* Optreden Laura Pausini leidt tot polemiek (29 juni 2018)   
Dinsdagavond vulde het stadion Ciudad Deportiva in Havana zich voor een concert van Gente de Zona en de Italiaanse zangeres Laura Pausini. Ondanks een enorme stortbui of palo de aqua zoals Cubanen zeggen, kon de avond voor de fans niet stuk. In het publiek stonden ook president Diaz-Canel en zijn vrouw. Pausini’s eerste optreden in Cuba was spectaculair hoewel een eerdere foto van haar gewikkeld in de Cubaanse vlag, bij veel Cubanen ergernis had gewekt. Gente de Zona trad een week geleden nog op in de Amsterdamse Melkweg. Lees verder