Nieuwsbrief nr. 121
 
Augustus 2020
 
Beste ,
 
Je boft met dit zomernummer. De zomers, die steeds een beetje warmer lijken te worden. Daar is de hoofdrolspeler in deze nieuwsbrief blij mee. Lavendel doet het uitstekend op droogte en van warmte gaat het geuren. De werkzame stoffen die hier voor zorgen komen maximaal op gang in de sapstroom en de verhoute delen. Lavendel, de een heeft de associatie met wc-eend, de ander met Robijn fris en fijn, maar ik hoop dat de lezers van Op een Blaadje wel beter weten.
 
 
Lavendel geeft rust, maakt blij, ontspant, helpt bij huidperikelen (een van de weinige waarvan je de etherische olie zo op de huid mag smeren) en is ook culinair inzetbaar. Een manusje van alles dus, die Lavendel. Je leest er meer over in deze Lavendelspecial. Ik wens je een hele fijne zomer en tot in september.
 
Lavendelijs
 
Lavendelijs is niet moeilijk te maken maar neem wel de rust. Het kost niet veel tijd maar het komt wel een beetje precies. 

Ingrediënten:
Voor 4 personen, 2 bolletjes per persoon

250 ml volle melk
250 ml room
12 lavendelbloemetjes
6 eidooiers
100 gram suiker
 
Pluk twaalf bloemen en leg er vier apart voor de garnering. Haal van de rest de bloemetjes van de steeltjes af. Zet een steelpan met een dikke bodem op het vuur en doe daar de room, de volle melk en de lavendelbloempjes in. Breng het aan de kook en draai het vuur daarna laag. Laat het een uur rustig staan zodat de lavendelbloemetjes hun smaak kunnen afgeven aan de melk en de room.
We gebruiken alleen de dooiers. Het eiwit kun je invriezen om later merenques van te maken. Scheidt de dooiers van het eiwit en doe het in een schaal. Voeg 100 gram suiker toe en klop de dooiers en de suiker goed luchtig.
 
Haal de pan van het vuur en giet het eidooier-en-suiker-mengsel rustig bij de lavendelmelk/room. Roer het goed door. Zet de pan terug op laag vuur en verwarm het rustig onder constant roeren. Zorg er in ieder geval voor dat het niet gaat koken. Eigeel stolt bij een temperatuur van 65 tot 68 graden. Als je het te snel verwarmd krijg je vlokken gestolde eigeel.
We willen het mengsel zo dik maken dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Rustig verwarmen en blijven roeren totdat het dik genoeg is. Als je mengsel dik genoeg is giet het dan door een zeef in een bak die in de vriezer kan. Alle eventuele klontjes en blaadjes lavendel blijven achter in de zeef.
 
 
Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je ijs-to-be en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit procedé totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden verkort je de wachttijd tot 15-20 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer kan koelen. Onze vriezer heeft een lade voor -14 graden. Hanteer 6 tot 7 mix-ronden. Houd er in ieder geval rekening mee dat dit deel aardig wat tijd nodig heeft. Maar het resultaat is er ook naar, dus houd vol!
Door het ijsmengsel te mixen voorkom je dat er ijskristallen ontstaan en houd je het ijs luchtig. Dit is het werkje dat de ijsmachine normaal voor je doet, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

 
Lavendel smaakt zoals het ruikt
 door Ilse Meelberghs

Na een regenbui langs de lavendel lopen ruikt heel anders dan als de zon volop schijnt. Allebei lekker, dat wel. Maar wat met lavendel in je mond stoppen. Ook lekker? Ik begin maar eens aan de juli-uitdaging door van beide soorten in mijn tuin wat te plukken en te drogen in de keuken.

De volgende ochtend ruikt de keuken supersterk naar lavendel. Beetje vervelend want van teveel lavendel word ik misselijk. Ooit heb ik daarom een fles zelfgemaakte parfum door de gootsteen kunnen kieperen. Een keer ziek worden als je parfum ophebt is toeval, 2de keer wordt een beetje dubieus, de derde keer moet je wel conclusies trekken. Ik probeerde nog of iemand hem wilde overnemen maar helaas…. Enfin terug naar nu. De gedroogde lavendel snel in een potje met dekseltje gedaan. Klaar voor het eerste uitproberen. En ja, het wordt een beetje routine, in een pannenkoek gecombineerd met frambozen. Een voor mij bewezen makkelijke manier om een nieuw smaakje te proberen. 

Ik leer les 1 over lavendel eten. Het kan, het smaakt zoals het ruikt en het is heel sterk. Een paar dagen later voeg ik een heel klein beetje toe aan aan de rode pastasaus. Op het einde want ik durf het mijn huisgenoten niet aandoen. Toch lekker zo af en toe een pittigje erin.

Dan is het de avond van ons kersverse eetclubje, "Juffertjes in het groen". We gaan samen vegan- en pluk-eten maken. Ik vind dat een mooie gelegenheid om kokoschocoladebrownies met lavendel te maken. Die bolletjes lijken niet echt op brownies zul je zeggen. Nou ja dat klopt, zo gaat dat als je elkaar inspireert tijdens het koken. Les 2 is dat ik niet perse het kruid zelf erin moet doen. Ik kan ook water met lavendel kort opkoken, het dan laten staan en later alleen het water gebruiken. Voor dat vleugje lavendelsmaak. Ik kan het toch niet laten om in het bolletjesmengsel ook een paar bloemetjes te gooien. Af en toe toch iets meer dan een vleugje lavendel *grijns* bij het opeten van dat lekkers.
 
 
Geneeskrachtige planten
 
In deze nieuwsbrief neem ik je mee naar het rijk der geneeskrachtige planten. Dit keer aandacht voor Lavandula angustifolia.
 
 
Lavandula angustifolia

Lipbloemenfamilie (Labiatae)

De Lavendel is een van de merkwaardigste en aantrekkelijkste planten uit het Middellandse-Zeegebied, die men bij ons veel als sierplant tegenkomt. Menstaat verbaasd over de groeikracht van deze plant. Op de kalkhoudende hellingen van de Provence bijvoorbeeld deren de schroeiende zon en de stenige bodem hem niet. 
Men moet de Lavendel weten te onderscheiden van familieleden als de Rozemarijn en de Hyssop, maar ook van nauwer verwante soorten. Een daarvan is een kleinere Lavendelsoort, Lavandula stoechas, met smallere bladeren en grotere bloeiwijzen, die in de Pyreneeën op kiezelhoudende grond groeit.
Nog zuidelijker groeit de Lavandula latifolia. Een grotere soort met nog bredere bladeren en de geur van kampfer. Het is de moeite waard hun heilzame eigenschappen te leren kennen: nog afgezien van hun antiseptische en insekten-verdrijvende werking, waar mensen eeuwenlang hun voordeel mee deden, vormen de bloeiende toppen, voor de volle bloei geoogst, een der waardevolste middelen in de huisapotheek.
 
Gebruikte delen: de bloeiende toppen, de afgeriste bloemen vóór het ontluiken. In de schaduw drogen.
 
Eigenschappen: antiseptisch, darmgas-, gal- en urinedrijvend, opwekkend, insecticide en wondhelend.
 
Werkzame bestanddelen: vluchtige olie, cumarine, bitterstof. Niet combineren met jodium en ijzerzouten.
 
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.