Nieuwsbrief nr. 90

November 2017
 
Beste ,
 
Heb je de eerste mensen alweer hoestend en proestend waargenomen, of ben je zelf misschien verkouden? Of hoor je tot de zogenoemde risicogroep? Dan heb je inmiddels de oproep voor de griepprik gehad. Het kan ook zijn dat je scepsis hebt bij de griepprik, zoals ik. Vroeger behorend tot de risicogroep maar sinds de opleiding voedingskunde heb ik de griepprik achterwege gelaten.
Op de opleiding leerde ik dat voeding alles is. Gezonde voeding maakt je gezond. Een spreekwoord tijdens de opleiding was 'we eten ons ziek maar verteren ons gezond'.
Dat betekent dat hoe sterker je verteringssysteem is hoe meer je je kunt veroorloven. Het omgekeerde is ook waar. Heb je een zwakke spijsvertering dan zul je vooral die dingen moeten eten die bij je passen en kun je je niet zoveel 'buiten het potje' veroorloven.
 
Het Energie Herstel Plan kan je hierin wegwijs maken. Het is een manier van kijken. 'Welk type ben ik, hoe is mijn spijsvertering, wat zijn mijn beste uren van de dag en welk eten versterkt mij of maakt mij zwak'. Wil je weten welk type je bent, doe dan de test. Wil je eens een lezing bijwonen stuur me dan een berichtje.
 
Wil je meer weten over de griepprik kijk dan op de site van de rijksoverheid en vergeet niet op zijn tijd even lekker uit te waaien! Kans dat je dit ku(n)stwerk tegenkomt is klein. Het was een actie van Pink Ribbon aan de Franse kust, dit najaar.
 
 
Voordelen van vitamine D
 
Vitamine D is van belang voor een goed stel botten, spieren en tanden. Vitamine D verhoogt de weerstand. Wij maken zelf Vitamine D aan onder invloed van zonlicht maar dat is in de wintermaanden te weinig. Onze huid is grotendeels bedekt en de zon heeft de kracht niet. Er is sprake van dat de overheid Vitamine D aan ons drinkwater wil toevoegen maar dat idee staat nog in de kinderschoenen.
Hoeveel Vitamine D maakt jouw lichaam aan ? Nee, daar hebben we natuurlijk geen idee van maar er wordt vanuit gegaan dat we eerder tekort dan teveel hebben. Lees hier de feiten en fabels van Vitamine D.
 
https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/feiten-fabels-over-vitamine-d
 
Quiz vraag
 
Wat zijn de voordelen van koud afdouchen?
Het antwoord vind je onderaan in de nieuwsbrief.
 
Hoestsiroop
 
Zelf hoestsiroop maken is erg leuk om te doen en niet moeilijk. Het enige wat je er voor nodig hebt zijn wat takken van spar of den (geen taxus, die is giftig) en naar buiten gaan heeft toch al mijn voorkeur dus twee vliegen in een klap.
Overigens zeggen we dennenboom tegen een spar, maar ja 'o sparrenboom, o sparrenboom, wat zijn uw takken wonderschoon', dat klinkt toch anders. De verwarring komt uit het Duits, Och Tannenbaum, lees je hier hoe het kwam.
https://nl.wikipedia.org/wiki/O_dennenboom
 
Hoe houd je deze naaldbomen uit elkaar? Daar is een heel eenvoudig ezelsbruggetje voor. 
Spar - de naalden staan alleen (spar-solo)
Den  - de naalden staan in twee bijeen (den-duo)
Larix - de naalden staan in veelvoud (legio)
 
 
Recept:
 
200 gram naalden en delen van de tak (hoe meer harsknoppen hoe beter)
200 ml water
200 gram suiker
 
Zet de naalden op in het water waaraan de suiker is toegevoegd. Breng aan de kook tot de suiker is gesmolten. Draai het vuur uit en laat de pan liefst 24 uur staan. Daarna zeven door een (natgemaakte) theedoek en klaar is je hoestsiroop.
 
Quiz antwoord
 
Er is op dit moment een challenge bezig (het woord uitdaging is zeker niet hip genoeg) die, volgens mij, is begonnen bij Wim Hof (the iceman). Een langere traditie is de nieuwjaarsduik waarbij mensen gillend en jodelend het koude zeewater inrennen om er even later euforisch weer uit te komen.
 
Zelf douche ik sinds kort ook weer koud af, het was even in het slob geraakt, en ik merk de verschillen en ben blij dat ik er weer mee gestart ben. Het geeft een energiestoot en helder denken. Vroeger stonden we bloot aan thermische lichaamsbeweging zoals dat heet. In niet elk vertrek brandde de kachel, huizen waren niet zo goed geisoleerd en ook de auto's waren niet zo goed verwarmd als nu.

Koud water werkt opwekkend, koud afdouchen is goed voor de bloedcirculatie, het verbetert je lichamelijke prestaties, het verbetert je immuunsysteem, het is goed voor je haar en huid, het zorgt voor lichamelijke én geestelijke veerkracht, het draagt bij aan een gezonder gewicht en het zet de lymfevaten aan tot samentrekken waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd. Wil je meer weten over de voordelen van koud afdouchen lees dan verder.

http://jouwlijflijn.nl/koud-afdouchen/
 
 
Maankalender
 
Tot slot wil ik je de tekst van de maankalender van vandaag nog meegeven.
 
'Wees niet lui vandaag en maak gebruik van de vollemaanenergie. De eerste uren zijn nog in het actieve teken Ram, later op de dag in Sier om alles te laten bezinken. Zie je nieuwe kansen en mogleijkheden op zakelijk gebied, nieuwe ideeën en plannen voor de lange termijn, ga ervoor. Loop je contacten na. Controleer de informatie die je hebt en voeg er iets nieuws aan toe. Andere mogelijkheden voor deze dag zijn je partner verrassen, fysiek in beweging komen voor de lange wandeling, meditaties en overpeinzingen.
 
Rond volle maan stijgen de sappen in je lichaam, drink niet teveel. 
 
Sluit de dag af met een gezellig diner, rond volle maan is het altijd feest'.
 
 
Fijn weekend .
 
Agenda
 
In de wintermaanden staan de buitenactiviteiten in groepsverband op een laag pitje. Voor een individuele wandeling met uitleg over planten maar ook vogels met hun geluiden is er nu alle tijd. 
 
De supermarktservival, kookworkshops en lezingen gaan natuurlijk gewoon door.
Bel of MAIL en vraag naar de mogelijkheden. We maken een passend pakket voor kleine of grote groepen of voor jou alleen!
 
 

 
 
 
 
 
Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.