Idag släpps ett album som vi är mycket stolta att sprida över nejden. Vi på Adrian Recordings har tidigare bjudit er på dansmusik från Familjen, Boeoes Kaelstigen, Andreas Tilliander, This Is Head, MF/MB/ mf.. Nu ger vi er rakt från de skånska skogarna; ditt nya sväng:

VED
 


4/5
”Även lyssnare som inte vet ett dyft om Möllan lär hypnotiseras av Veds progressiva och intrikata sväng”
Anders Jaderup, Sydsvenskan

4/5
”Det är sjukt svängigt, monotont dansvänligt, och samtidigt meditativt. […] de mjukfunkiga, dubbigt långa låtarna har så mycket driv att höfterna får självsväng.
Mattias Grenholm, City
 
Beställ album här: www.adrianrecordings.com/shop/sv

Artist: VED
Albumtitel : VED
Artwork: www.adrianfiles.com/VED300.jpg
Artwork av : Svärta & VED
Presspix: www.adrianrecordings.com/artist.asp?artist=22
Foto : Jens Nordström

Releasedatum: 16 maj
Katalognr: arcd 142
EAN: 7393210936430

Ladda ner aptitretare här:
VED – Sture External
www.adrianfiles.com/02.Sture_External.mp3

Lyssna på hela albumet via Soundcloud
soundcloud.com/adrianrec/sets/ved-ved
Kolla på video till låten ”Evergreens
vimeo.com/13279606

Lika influerade av Malmös bubblande intensiva, elektroniska natt och svartklubbskultur som det naturliga i att fika på baklava eller halawi skapar VED mystisk, orientalisk dansmusik att försvinna i och meditera till. Lägg därtill ett intresse för såväl gamla bortglömda kultfilmer och upphittade kassettband, så förstår du att du i år kommer dansa till nya tongångar. Helt naturligt strömmar meloditrådar in i ditt medvetande och får upp dig på golvet. Ett slags destillat av årtionden av sökande och förkastande. Musik skapad efter lång tid av tankar kring det fjärran, det ofattbara och det i högsta grad familjära och naturliga.
 
Det är lätt att inse att VED inte hämtar inspiration från den samtida populärkulturen och det är också svårt att hitta referenser i dagens musik, men man kan höra ett släktdrag mellan andra artister också de med öppna sinnen och som låtit sig inspireras av det man hittar om man gräver lite djupare. Samtida band som Broadcast, Air, Tunng, Liars och The Books bör ha liknande influenser även om utfallet är helt annorlunda. I VEDs musik hör man dessutom ett tydligt sväng, som man mycket väl skulle kunna kalla disco. För det är så VEDs musik kommer till bäst rätta, på dansgolvet. Det var så det började, på klubben oftast i regi av The Space Between eller Klubb kristallen, två viktiga hörnpelare i Malmös klubbliv. Fast på den tiden satt Mattias Nihlén själv på golvet i någon undanskymt mörk plats med sin rundbandspelare och sin Bouzouki och spelade musik som man snarare skulle kunna kalla drone och ambient. Han hade dock andra ambitioner, ljudexperimenterandet är bara en sida av hans musikaliska intresse, den andra är funken, och då inte främst den amerikanska funken, som vi lärt känna den, utan den egyptiska, arabiska och grekiska. På sin kammare förenade han dessa båda ideal och spelade in musik lika transcenderande som dansant. Ut strömmade lättillgängliga hopslingrade melodier med ett rytmiskt dansorienterat sound med inslag av skräckfilmmusik, surfrock och musik bokstavligen från gatan i form av upphittade kassetter.

Dessa inspelningar fick Malmöskivbolaget Psychic Malmö höra och som så många andra Malmöband, gjorde VED sina första utgivningar på detta ,för Sveriges musikliv så viktiga, lilla skivbolag. Psychic Malmö drivs av folket på skivbutiken Rundgång i Malmö och främst Dennis Lood där, är navet i en del av Malmös musikliv.

Mattias började vid detta laget att känna sig begränsad i sin ensamhet då han inte hade möjlighet att framföra sin musik så som han ville och inför en spelning kallade han in några vänner för att hjälpa till, idag är de en integrerad del av VED. Otaliga spelningar runtom i Sverige, i Europa och senast i London har gjort VED till det ett fullfjädrat rytmiskt maskineri, som du inte bör missa när de kommer till din närmaste äng eller källare.

2012-05-30 - Nalen - Stockholm
2012-06-16 - Fest i Logen
2012-07-07 - Bottna Kulturfestival
2012-10-24 - Debaser - Malmö

vedsound.tumblr.com

Mattias Nihlén – Elektrisk gitarr, Bouzouki och nästan aldrig flöjt
Adam Vilgot Persson - Elektrisk gitarr, klarinett, samplingar och en söndrig KORG-synth
Martin Holm - Bas och solglasögon
David Hagberg – Trummor och tingeltangel
Mattias Almlund - Orgel, zither, samplingar och white noise
-----
Adrian Recordings | 0709–20 38 53 | magnus@adrianrecordings.com | www.adrianrecordings.com