Cuba                          
1 maart 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba
 2. De Cubaanse droom van het Amerikaans bedrijfsleven
 3. Recept: Cubaanse entrecotes à la minute
 4. 17e Festival van de Sigaar
 5. Met locals Cuba verkennen
 6. Latin Lovers: Anna en Julio
 7. Coca-Cola wil naar Cuba
 8. Cubaanse sigaar vergroot marktaandeel
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba!
Van verschillende kanten is ons gevraagd in CubaTips iets meer te vertellen over het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Zoals we in de vorige vijf nummers hebben gemeld bestaan we dit jaar 25 jaar.
 
Steigers
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. Hiervoor hebben we in de loop der tijd een groot aantal activiteiten ondernomen. Hierna een nieuw voorbeeld.

Handelsmissie naar Cuba
In september 1999 reisde een Nederlandse handelsdelegatie onder leiding van staatssecretaris Ybema (zie foto) naar Cuba. Niet iedereen voelde voor zo’n missie. De staatssecretaris kreeg te maken met een dwarsliggende minister van Buitenlandse Zaken, Jozias van Aartsen. Ook Pax Christi Nederland was tegen en noemde de missie ‘een verkeerd signaal’ op een moment dat in Cuba sprake was van repressie en mensenrechtenschendingen. CLAT-Nederland, CNV en Glasnost in Cuba waren voorstanders van zo’n missie, mits deze zich niet zou beperken tot puur economische zaken. ‘De missie is een uitgelezen mogelijkheid voor aanstaande investeerders in Cuba kennis te nemen van de opvattingen van de democratische oppositie in dit land,’ aldus Glasnost in Cuba. De vakbeweging maakte deel uit van deze handelsmissie in de persoon van de toenmalige CNV-voorztter, Doekle Terpstra en de secretaris Internationale Zaken van het CNV, Gerrit Pruim. Tot volle tevredenheid van de Cubaanse oppositie was in het programma van de handelsdelegatie een volledige dag gereserveerd voor gesprekken met leden van mensenrechtengroepen.
Zeker nu binnen enige termijn een nieuwe handelsdelegatie vanuit Nederland naar Cuba op stapel staat, lijkt ons dat een leerzame herinnering.  
 
Steun
De Stichting heeft sinds de oprichting deelgenomen aan tal van acties, waaronder in 1999 informatieactiviteiten rond bovenstaande handelsdelegatie naar Cuba. Dat was ook het geval bij een latere handelsdelegatie o.l.v. staatssecretaris Brinkhorst, die uiteindelijk niet doorging, omdat Doekle Terpstra als lid van die handelsmissie door de Cubaanse autoriteiten werd geweigerd en dat door de Tweede Kamer als onacceptabel werd beschouwd. 
Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten voor alle activiteiten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht U ons willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba. 
 
2. De Cubaanse droom van het Amerikaans bedrijfsleven
De berichten over de toenadering tussen de VS en Cuba zijn door het Amerikaanse bedrijfsleven hartelijk verwelkomd; deze nieuwe markt is voor ondernemers aantrekkelijk.

Veerboot
Nu al worden de nieuwe particuliere ondernemers of cuentapropistas in Cuba financieel ondersteund door Cubaanse-Amerikanen uit de VS. Enkele Cubaanse-Amerikanen zijn daadwerkelijk actief in Cuba zoals de uitgever van OnCuba, Hugo Cancio die in het (hierna genoemde) interview duidelijk maakt dat ook in Cuba zaken moeten veranderen. En er is de ondernemende Cubaanse-Amerikaan die op korte termijn een veerboot wil laten varen tussen Florida en Havana. Prijs: 69 dollar. 

Latent
Barbara Plett Usher van BBC World constateert verder dat de anti-Castro-vijandigheid in Florida latent is, maar dat er ook daar grote belangstelling bestaat om in Cuba te investeren.

Link
*
BBC World over Amerikaanse ondernemers en Cuba, 3 minuten
 
3. Recept: Cubaanse entrecotes à la minute
Schil dun van limoenen raspen en vruchten uitpersen. In kommetje limoenrasp, limoensap, olie, knoflook, peper, komijn, koriander en kaneelpoeder door elkaar mengen. Entrecotes met kruidenmengsel inwrijven en op bord leggen. Bord afdekken en entrecotes in koelkast minimaal 45 min. marineren.

Entrecotes op goed ingevet rooster of ingevette grilltopper aan elke kant ca. 2 min. grillen. Vlees met zout bestrooien. Lekker met ananassalsa en Mexicaanse tortillasalade.
 
Tip:
De grilltijd voor deze dunne entrecotes is heel kort. Om ze mooi bruin te krijgen is een goed heet vuur belangrijk. Een grilltopper is een handige hulp voor het grillen van deze dunne lapjes.

Link
*
Lees verder Allerhande Wereldkeuken
 
4. 17e Festival van de Sigaar
In de Cubaanse hoofdstad Havana is op 22 februari het 17e Festival van de sigaar gestart. Het duurt tot 1 maart. Het is het eerste festival sinds president Barack Obama de handelsbeperkingen tegenover Cuba versoepeld heeft en Amerikaanse staatsburgers kunnen voor het eerst legaal Cubaanse sigaren mee naar huis nemen.
 
Mythische status 
Cubaanse sigaren worden door veel liefhebbers beschouwd als de beste in de wereld, en in de Verenigde Staten, waar ze meer dan 50 jaar lang niet ingevoerd mochten worden, hebben de verboden vruchten een bijna mythische status gekregen.
Dankzij de versoepeling van het handelsembargo mogen Amerikaanse staatsburgers nu, voor het eerst sinds tientallen jaren, sigaren legaal mee naar huis nemen, voor een waarde van maximaal 100 dollar.
 
Beperkt
Er worden honderden Amerikaanse bezoekers verwacht op het Festival van de sigaar dat een week duurt, maar van een echte overrompeling zal voorlopig nog geen sprake zijn. Ondanks de dooi in de relaties tussen Havana en Washington, mogen de meeste Amerikanen immers nog steeds niet naar Cuba reizen. Slechts een beperkt aantal Amerikaanse staatsburgers, onder wie professoren en familieleden van Cubanen, mogen naar Cuba.
 
Programma
Het jaarlijkse Festival van de sigaar in Havana lokt liefhebbers vanuit de hele wereld. Op het festival worden nieuwe sigaren voorgesteld, er zijn wedstrijden voor "sigaar-sommeliers" en om te zien wie de langste askegel op zijn sigaar kan houden, en er zijn demonstraties van het rollen van sigaren en zelfs van "koken met tabak". Ook op het programma staan bezoeken aan tabakskwekerijen en sigarenfabrieken.
 
 
5. Met locals Cuba verkennen
Tours by Locals  is een Cubaanse onderneming, die lokale gidsen koppelt aan buitenlandse toeristen. Deze gidsen willen Cuba tonen aan de toeristen zoals het er buiten de geijkte resorts uitziet, van de populaire salsamuziek tot de rijke koloniale grandeur.
 
Excursies
Tours by locals biedt diversen excursies aan zoals een gericht op de Cubaanse bieren in Havana. Prijs: voor 4 personen kost een 4 uur durende excurise 260 dollar.
Maar er zijn nog 6 andere excursies in Havana mogelijk, zoals een door Oud Havana. Naar Cienfuegos en zijn architectuur, beeldhouwwerk, goede muziek en kennismaking met de lokale bevolking kan een tweedaagse exucstie worden geboekt. Let op de prijs: 1560 dollar voor 4 personen en 2 dagen.
 
6. Latin Lovers: Anna en Julio
Sanne Verbruggen maakte voor de website Noticias een serie over Latin-Lovers, getiteld Sabor Latino. In de laatste aflevering komen Anna en Julio aan het woord. Anna is een Nederlands-Peruaanse en Julio komt uit Cuba.

Latino-studentenfeestje
Anna Maria en Julio leerden elkaar negen jaar geleden kennen op een Latino-studentenfeestje in Leiden. Zij gaf een workshop salsa, ze dansten samen,… Na twee weken spraken ze weer af en werden ze verliefd. Het stel woonde een tijd samen in Nederland en trouwde in 2008 in Spanje. Anna gaf een tijdlang Spaanse les. Toen ze haar studenten niet mocht meenemen op een inleefreis naar Cuba, ontsproot het idee om zelf een reisbureau op te richten.
Reisbureau
Anna Maria Verhaghen-Bastida Pérez (31) is Nederlands-Peruaanse en Julio César Bastida Pérez (31) komt uit Cuba. Hij woont sinds 2002 in Nederland. Sinds drie jaar runnen ze samen het reisbureau MiCuba in Amsterdam. Zij beantwoorden vragen over cultuurverschillen, genieten, hun dagelijks taalgebruik, de goede en slechte eigenschappen van elkaar en de cultuurverschillen.

Waar zien jullie de toekomst?
Anna: 'Voorlopig in Nederland. Onze droom is een deel van het jaar in Nederland door te brengen en de wintermaanden lekker in Cuba'.
Julio: 'Misschien trekken we wel voor langere tijd die kant op als we ouder worden, who knows…'
 
Lees het gehele verhaal
* Lees verder op de website van Noticias
 
7. Coca-Cola wil naar Cuba
De vicepresident voor Latijns-Amerika van Coca-Cola, Rafael Fernández Quirós, heeft laten weten dat het bedrijf een terugkeer naar Cuba op termijn niet uitsluit, als de Amerikaanse wetgeving dat toestaat.
 


Speciale relatie
‘Wij hebben met Cuba een speciale relatie want we hadden er al in het begin van de 20ste eeuw een bottelarij,’ zei Quirós tijdens een persconferentie in Atlanta bij gelegenheid van het feit dat het bekende glazen Coca-Cola flesje dit jaar honderd jaar bestaat. Volgens Quiros maakte het Amerikaanse embargo van 1962 dat ‘elke vorm van handel met Cuba tot nu toe verboden was.’
 
8. Cubaanse sigaar vergroot marktaandeel
Handgemaakte Cubaanse sigaren blijven onverminderd populair. In een sterk dalende sigarenmarkt steeg het marktaandeel van Cubacigar in de Benelux-landen vorig jaar tot bijna 15 procent.
 
Habanos
De totale omzet daalde wel licht, met 1,5 procent tot 17,1 miljoen euro. Dit maakte exporteur Habanos bekend tijdens de officiële opening van het 17e Festival del Habano in Havana. Habanos, de wereldwijde marktleider van exclusieve longfiller-sigaren, haalde in 2014 een totale omzet van 439 miljoen dollar, gelijk aan het resultaat in 2013. Jaarlijks exporteert de onderneming ruim 100 miljoen Habanos-sigaren.
 
Nederland
In Nederland liet Cubacigar in 2014 een omzetgroei zien van ruim 10 procent. Het succesvolle jaar is te danken aan een volumegroei van 6 procent bij een geschat segmentaandeel van ruim 70 procent voor exclusieve longfiller-sigaren. ''Ondanks een moeilijk klimaat is onze omzet stabiel gebleven. Wereldwijd hebben we ervoor gezorgd dat ons marktaandeel boven de 70 procent is gebleven (exclusief de VS). Dat is een ongekend succes. We zullen ons ook blijven richten op opkomende markten, waar omzetgroei prominent is en waar de Habano-cultuur echt tot leven komt'', zei Luis Sánchez-Harguindey van Habanos.
 
Bron: Nu.nl
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Muziekspektakel Cantate Cantoro: 15 maart in Amsterdam  
Op 15 maart a.s. vind een uniek muziekspektakel Cantate Cantoro plaats in het theater De Meervaart in Amsterdam. De Cubaanse dirigent en componist Jorge Martínez Galán weet precies hoe hij het beste uit verschillende (muziek)culturen kan halen... om vervolgens met de ingrediënten iets nieuws te bereiden! Deze Cantate is een samenwerkingsverband tussen professionele muzikanten en zangers uit alle windstreken en het Cubaanse koor Coro Cantoro. Het koor wordt ondersteund en afgewisseld door o.a. zanger Ariel Bridon en zangeres Lisbeth Anker, de beste Bolero vertolkster in Nederland, en het tropisch kinderkoor Olé.

* 40 Belgische kunstenaars in Havana: t/m 26 april 2015
Tot en met 26 april vindt in Havana de expo The importance of Being plaats met werken van 40 Belgische kunstenaars. Het gaat om klinkende namen als Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye en Carl De Keyzer. Ook de stemhokkeninstallatie van Antwerps beeldhouwer en installatiekunstenaar Guillaume Bijl wordt tentoongesteld. De tentoonstelling is tot en met eind april te bezichtigen in het Museo Nacional de Bellas Artes in Havana, daarna reist hij verder naar Argentinië en Brazilië.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015
Vanaf september 2014 is Tango Extremo weer met een bijzonder programma gekomen: Los Maestros de La Habana. Met een laatste op 29 april 2015 tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws
* Cubaanse marathonloper vraagt politiek asiel in Nederland
De bekende Cubaanse marathonloper Alberto Cuba Carrero heeft in Amsterdam politiek asiel aangevraagd. Hij deserteerde eind januari tijdens een tussenstop in Amsterdam. Dat meldt de website Café Fuerte. Alberto Cuba Carrero (52) kwam uit Djibouti. Carrero had daar twee jaar gewerkt als trainer voor talentvolle lopers. Lees verder
 
* Tweede gesprek VS en Cuba in Washington
Vrijdag 26 februari was de datum dat de delegaties van Cuba en de VS in het State Department in Washington hun overleg zouden voortzetten. De eerste ronde vond op 21 en 22 januari plaats in Havana. Een van de belangrijkste gespreksonderwerpen: de opening van ambassades in beide landen en de uitwisseling van ambassadeurs. Lees verder
 
* Cuba wil toegankelijkheid internet vergroten maar controle behouden
De Cubaanse autoriteiten hebben toegezegd dat de toegankelijkheid van internet op korte termijn zal worden uitgebreid. De afgelopen weken liet Havana weten in te gaan op aanbiedingen van Amerikaanse bedrijven om deze expansie mogelijk te maken. Voorheen werd de achterstand van Cuba op internetgebied verklaard uit het Amerikaanse embargo van 1962. Ook vicepresident Miguel Díaz-Canel kondigde tijdens een informaticaseminar aan dat internet er voor elke Cubaan zou moeten zijn. Kritische bloggers deden echter aan deze workshop niet mee. Lees verder
 
* Castro’s zoon Alejandro over ‘de essentie van het imperialisme’
Sinds de aankondiging op 17 december vorig jaar door de presidenten Raúl Castro en Barack Obama over de verbetering van de relaties tussen Cuba en de VS, is in Cuba zelf de aandacht voor de ideologische strijd met de noorderbuur oftewel het Imperium, aangescherpt. Vorige maand waarschuwde Raúl Castro voor de steun van de VS om ‘via economische, politieke en communicatie’ een kunstmatige oppositie in Cuba te creëren. Het officiële dagblad Juventud Rebelde stelde begin februari een ‘ideologisch offensief tegen de politiek van de VS voor’ om zo ‘de ware civil-society in Cuba te mobiliseren en een antwoord te vinden op de nieuwe confrontaties vanuit de VS’. Lees verder
   
* Voorwaarden bij tweede gespreksronde Verenigde Staten en Cuba
Een van de belangrijkste gespreksonderwerpen bij de tweede ronde van de gesprekken tussen Cuba en de VS is de opening van ambassades in beide landen en de benoeming van ambassadeurs. Havana heeft laten weten dat herstel van de relaties vóór de Top van de Amerika’s in april aanstaande in Panama alleen mogelijk is, als twee voorwaarden zullen worden ingewilligd. President Obama en president Castro zullen de top bijwonen. Lees verder
 
* Pablo Milanés noemt opening in Cuba ‘een façade’
In een interview met de culturele bijlage van El Pais gaat de Cubaanse zanger Pablo Milanés (geboren te Bayamo, 1943) voor het eerst uitgebreid in op zijn tijd in de UMAP, de betreurenswaardige en beruchte werkkampen waar homoseksuelen, religieuzen, kunstenaars  en anderen die niet vielen onder de ‘revolutionaire parameters’ in de jaren zestig werden vastgezet. Milanès: ‘Ik wacht nog steeds op een excuus.’ De zanger spreekt ook over het aanhalen van de banden tussen Cuba en de V.S. en zegt bij beide landen geen werkelijke bereidheid te zien zich te schikken naar hervormingen. Lees verder
 
* Op korte termijn ambassades in Havana en Washington
Na afloop van de tweede gespreksronde tussen Cuba en de VS vrijdag in Washington, hebben de VS de verwachting uitgesproken dat beide landen in april ambassades zullen openen. De Cubaanse onderhandelaar Vidal liet weten dat Cuba haar eis handhaaft om geschrapt te worden van de Amerikaanse lijst met landen die terroristen steunen, maar dat dit ‘geen voorwaarde’ is om de bilaterale relaties tussen de VS en Cuba te herstellen. Buitenlandse banken hebben aangegeven dat de ontwikkeling van handel en commercie tussen beide landen ondenkbaar is, als Cuba op deze lijst blijft staan. Lees verder