Extra nieuwsbrief
Stichting Senia
30 april 2020

 
 
Beste lezer,
 
 
Op deze laatste dag van de maand weer een extra nieuwsbrief van Senia! Deze keer, als ware het een 'echte' nieuwsbrief, een lang interview met Paul Kooijmans van de werkgroep Biografieën. En natuurlijk een heleboel andere leuke dingen. Veel leesplezier weer!
 
Nog altijd houden wij ons aanbevolen voor uw input! Mail naar nienke.timmers@senia.nl.
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter

Senia in beeld
 
In gesprek met Paul Kooijmans
lid van de werkgroep Biografieën
Geen betere studie van de mens dan de mens. Een biografie biedt zowel de auteur als de lezer het genoegen van een ontdekkingsreis naar een onbekend continent. Biografieën tonen de veelvormigheid van menselijke ervaringen en gevoelens, terwijl ze tegelijkertijd de universaliteit daarvan laten zien. Dat is wat biografieën zo boeiend maakt. Andermans levens zijn tegelijk herkenbaar én anders. Aldus socioloog Jolande Withuis in de Huizingalezing die zij in 2018 uitsprak in de Pieterskerk in Leiden. Ook onder onze Senia-leden zijn er veel liefhebbers van levensverhalen. Ik praat hierover met Paul Kooijmans, coördinator van de werkgroep Biografieën en familiegeschiedenissen.
 
Lees verder 
 
 
 
 
EHBB: Eerste Hulp Bij Boekenkeuze!

U bent, als het goed is, al voorzichtig aan het nadenken over de boekenkeuze voor het nieuwe seizoen. Dit jaar zijn er helaas geen inspirerende voorjaarsbijeenkomsten om u te informeren en enthousiasmeren. Daarom hebben we aan schrijvers en uitgevers gevraagd of zij iets willen insturen om u warm te maken voor hún boek op de lijst. In elke volgende nieuwsbrief zullen we zo'n aanbeveling delen. We weten het, een live toelichting is niet te evenaren, maar dit komt toch ook wel in de buurt...
 
De vertalers van Margaret Atwood stuurden onderstaand filmpje door, omdat het goed de sfeer van van haar boeken, waaronder De testamenten, weergeeft.
 
Klik op de afbeelding of hier voor het filmpje.
Leeswijzers in tijden van corona
Boekentip mét gratis leeswijzer
 
La peste
Albert Camus

 
 
Welke boeken kunnen wij lezen in de context van deze onwerkelijke periode? Onze werkgroepen doken in de archieven, en elke week zullen we u een boekentip geven mét de leeswijzer, gratis, exclusief voor Senia-leden. 
 
Deze week een tip van de werkgroep Frans: La peste van Albert Camus.
 
"Ce roman d’Albert Camus publié en 1947 participe du prix Nobel qui lui a été attribué en 1957. L’intrigue se passe dans la ville d’Oran pendant les années 1940. Le personnage principal, le docteur Rieux, après avoir trouvé un rat mort dans son immeuble, voit sévir une épidémie de peste contre laquelle il va lutter dans un engagement humaniste généreux et entier. Le roman décrit l’expansion d’une maladie qui va modifier les comportements humains, provoquant la peur et l’enfermement, le repliement sur soi, et bien sûr la souffrance. On comprend en sous-texte la métaphore de la 'peste brune', allégorie de la montée du nazisme, qui a débuté dix ans avant l’écriture du roman et a tué et fait souffrir tant d’hommes."
 
 
De leeswijzer vindt u in de bijlage bij deze nieuwsbrief.
 
Creatieve alternatieven
 
Speciaal voor u: spoedcursus autobiografisch schrijven
 
In een periode van sociale luwte als deze kan er ruimte ontstaan om eens na te denken over uw levensloop. Waarom daar niet eens iets over opschrijven? Het is een leuke tijdbesteding, met het schrijven over je eigen leven raak je wat meer 'thuis' bij jezelf, wat eenzaamheid verdrijft, én u hebt iets moois om eens te laten lezen aan uw naasten. 
 
In de wekelijkse nieuwsbrieven geven we u steeds twee 'opdrachten' om mee aan de slag te gaan. Veel schrijfplezier!
 
 
 

 
9. Welke avonturen beleefde je toen je begin twintig was? Zoek naar een hoogtepunt uit deze periode.
 
10. Beschrijf een crisis in je jonge twintiger jaren: relationeel, financieel, in opleiding of werk, levensbeschouwing of identiteit.
 
Je kunt beginnen met een 'cluster' of 'woordspin', zie hiernaast voor een voorbeeld. Het schrijven volgt dan als vanzelf.
 
Bron: Autobiografisch schrijven van Willemijn Soer
 
 
Deel uw tips
 
 
We hebben al heel wat leuke tips en suggesties binnengekregen. Veel dank hiervoor!
 
Uiteraard is alles welkom: boekentips, muziektips, creatieve of culturele tips. Maak een foto, een filmpje of schrijf een tekstje en stuur uw bijdrage naar nienke.timmers@senia.nl.
 
Hieronder een greep uit de creatieve alternatieven, kijk voor meer op de speciale pagina op onze website.
 
 
Postmaatje
 
Zin om contacten te leggen? Kijk eens op de website van Project Postmaatje. Brievenschrijvers en -ontvangers worden aan elkaar gekoppeld. Leuk voor de ervaring van een eenmalig postmoment, of voor een langere correspondentie!
 
Kijk op www.postmaatje.nl voor alle informatie.
 
 
Muziek beluisteren vanuit je luie stoel
 
Elke ochtend geeft pianist Marnix van de Poll een kort internetconcert vanuit het huis van Simeon Ten Holt.
 
Kijk ook eens op de website van het Nederlands Kamerkoor. Alle zangers en stafleden delen hier hun favoriete selectie muziek. 
 
 
Creatieve opdrachten uit Groningen
 
Het Groninger Museum geeft elke week een creatieve opdracht voor de thuisblijvers. Bijvoorbeeld het creëren van een stilleven. Voor Jan Bijker, die ons deze tip mailde, was deze opdracht een schot voor open doel: kon hij eindelijk eens pronken met zijn Mondriaan varia...
 
Kijk op de website van het Groninger Museum en ga ook aan de slag!
 
 
Vrienden van Senia

 
Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. Zeker in deze onzekere tijd is een bijdrage aan Senia meer dan welkom.

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk.
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend van Senia!
 
In dit filmpje de Mandoline Sonate van Scarlatti