Nieuwsbrief nr. 128
 
Maart 2021
 
Dag ,

Vandaag is meteorologische lente begonnen! Lekker! En het was ook echt al lente-weer. Achter glas of met een fleece was het gewoon heerlijk. Het is verleidelijk om al van alles te snoeien en op te ruimen. Dat is begrijpelijk. Voor de insecten die je onherroepelijk verstoren zult is er nog niet genoeg te vinden, dus laat ze nog even in hun sluimertoestand. 
 
 
Zodra de zon loodrecht boven de evenaar staat begint bij ons de lente. De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart. Maar de meteorologische lente dus, zoals gezegd, vandaag. 
 
Dus de zomertijd komt er weer aan. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden is in het Voorjaar gaat de klok een uur Vooruit. Van zaterdag 27 op zondag 28 maart gaat dit weer gebeuren. Dan blijft het 's avonds langer licht. 
 
De eerste en de laatste
 
Luister je weleens naar Vroege Vogels op zondagmorgen? Zo ja, dan ben je bekend met de Fenolijn. Dat is een telefoonlijn waar mensen inspreken welke natuurwaarnemingen ze hebben gedaan en dan met name de eerste - of laatstelingen van het seizoen. Zeg maar dat gevoel van je eerste zwaluw of je eerste vlinder. Ken je dat? Misschien heb je de Fenolijn zelfs weleens gebeld.
 
 
Op dit moment is het weer de tijd van de eerste- en de laatstelingen. De eerste koninginnen van de Aardhommelgroep zijn al her en der gezien, jij hebt ze misschien zelf ook wel gezien. De eerste citroenvlinders vlogen vorig weekend ineens talrijk rond. De trekvogels hebben zoal overwinterd in Afrika en komen nu over Nederland op weg naar hun noordelijk broedgebied. Op dit moment worden er hier in het zuiden nu best veel Kraanvogels gezien. Dat was, toen ik nog in het westen woonde iets dat ik alleen maar volgde via waarnemingen maar nu gebeurt dat gewoon boven de tuin. Het blijft een heel mooi fenomeen.
 
Klik hier voor meer informatie.

 
Wat doe jij?
 
Je hebt eerste keren en laatste keren. Soms ben je je niet bewust dat je iets voor de laaste keer doet. De eerste keer is vaak wel een bewuste ervaring.
De eerste keer dat ik vuilnis opraapte weet ik nog heel goed. Het was Oud en Nieuw geweest en er lag veel afgeknald vuurwerk op de stoep in de straat. Ik was lekker vroeg op en de straat was voor mij. Ik ben dat eens lekker gaan opruimen. Een zak vol roze papiertjes en plasticjes was het resultaat.
Inmiddels raap ik met grote regelmaat troep in mijn omgeving. Een korte tijd met een hele groep dames, dus de naam 'Bermbabes' was geboren. Door verhuizing en dergelijke doe ik het nu alleen. Maar ik blijk niet helemaal alleen hoor. Er is een hele groep van troeprapers. Gelukkig maar want met elkaar maken we het mooier. En mijn vraag is nu, wat doe jij? Ben je een wegwerper, misschien zelfs helemaal gedachteloos en onbewust? Of ben je een opraper, of ben je een ontkenner?
 
Foto gemaakt door Ilse Meelberghs
 
Wat ik vandaag meemaakte aan troep was een welbewuste dumpactie. Er moest zelfs een behoorlijk stuk voor afgelegd te voet. Dat was samen met een vriendin en de hond een gezellige bezigheid. Kijk eens op de site van Supporter van Schoon. Zij helpen je aan een starterspakket en als je je eigen straat of het rondje met de hond al zou doen, dan maak je al verschil. Het schijnt dat als we allemaal elke dag 1 x zouden bukken, binnen een week heel Nederland schoon zou zijn.
Je kunt ook je eigen actie starten. https://www.supportervanschoon.nl/
 
Voorjaar op je bord
 
Het is geen echt recept, meer een hint. Ik was zoveel met mijn handen in de aarde of met de verrekijker op pad dat er even geen inspiratie is om jou te inspireren.
 

Als je in de tuin al diverse jonge blaadjes boven de grond ziet komen adviseer ik een stamppotje met een eitje of als je veganist bent met wat edelgistvlokken. 
Wel weten wat je plukt hoor. Het speenkruid, daarvan een handje blaadjes en eventueel roerbak je wat speentjes van onder de grond. Verder zag ik al zevenblad, daslook, hondsdraf, madeliefjes, brandnetel en weegbree. Knoflookje erbij en een zonnebloempitje of iets dergelijks en dan krijg je dit. Superlekker en bomvol vitaminen.
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
In coronatijd kun je bij Tussen de Bruggen prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand.

 
 
Afwasmiddel
 
Vorige maand vertelde ik jullie dat we een schoonmaakmiddel gaan maken. Een eenvoudige starter. Later kunnen we dat nog weleens verdiepen. Het idee is dat als je natuurlijker gaat leven dat je dan kritischer wordt op wat er in je gootsteenkastje allemaal staat. Maak leeg wat je nog hebt staan (bewaar knijp- en spuitfles) en koop geen nieuwe producten of alleen nog de Green Soap Variaties. Zelf maken is ook leuk en leerzaam. Je kunt met veel minder toe dan je misschien denkt.
 
Alle chemicaliën die we door de gootsteen of wc het riool in laten gaan, hebben een negatief effect op de natuurlijke cyclus. Bedenk daarbij dat al het water uiteindelijk weer als drinkwater wordt teruggewonnen.
 
 
Benodigdheden:
50 gram klimopbladeren (zonder steeltjes)
1 liter water
100 ml natuurazijn
 
Afwasmiddel van klimop:
1. Mix de bladeren en het water in een blender.
2. Giet het mengsel in een pan en laat het ca. 2 minuutjes zachtjes koken.
3. Laat het helemaal afkoelen en schenk het door een fijne zeef.
4. Voeg de natuurazijn toe.
5. Bewaar het afwasmiddel op een koele donkere plek buiten het bereik van kinderen.
Gebruik:
Je hebt net iets meer nodig dan het gebruikelijke afwasmiddel. Mocht de vaat heel vet zijn kun je nog wat azijn toevoegen. Het ontvet, werkt antibacterieel en schimmelwerend.
 
Sinds vorig jaar volg ik een cursus waar ik dit geleerd heb. Met dank aan Maria.
 
Lekker buiten

De tuin is een en al stille belofte. Knoppen barsten open, de aarde wordt weggedrukt door opkomende dappere bloemen.
Voor wildplukwandelingen en koken op het houtvuur is het nu weer de tijd aan het worden. Een geschikte buitenactiviteit dus wees welkom.
We maken een wandeling van een uur, ik vertel je over de natuur, we stoppen bij een Geluksplek aan de snelstromende Roer, daar drinken we iets lekkers en als we terug zijn stoken we de vuren op om heerlijk eten te bereiden. Met een warme gluhwein of een kop thee. Alles coronaproof. Mocht je daarna willen blijven slapen dan kan dat inmiddels in de BnB Tussen de Bruggen.
De prijs van een wildpluk inclusief eten en drinken is 45 euro per persoon.
Wildplukwandelen zonder uitgebreid eten en drinken is 10 euro.
 
Agenda

De houtvuurkookworkshops kunnen ook in deze tijd geboekt worden Die zijn buiten in de open lucht op ruime afstand van elkaar verbonden door de warmte van het vuur en het lekkere eten dat we er op klaarmaken. Prijs is 45 euro per persoon.


Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.