Vrijdag 22 mei 2020

 

Dag lieve lezers,

Hier de oppepper voor een vrijdag na Hemelvaart. Misschien word je het zat, als anderen bepalen wat mag en wat niet.

Zing dan lekker hard mee met: Laat me! van Ramses Shaffy. (Of verderop, met liedjes van Marie-Cécile Moerdijk)

Een gelukkige dag gewenst,
Helmi, Ineke en Henja

 
Boodschap van Tergooi
   
De gewone zorg begint weer

We hebben een filmpje gekregen met een boodschap vanuit Ziekenuis Tergooi, van bestuursvoorzitter Janneke Brink: De gewone zorg begint weer.
 
Bijzondere filmpjes
 
Podcast Pieter Hoogenraad
over 22 mei - Yorkshire Ripper
Jarenlang kon de Yorkshire Ripper ongestoord zijn moorddadige gang gaan. Dertien jonge vrouwen bracht hij op gruwelijke wijze om het leven. Was de Yorkshire Ripper de grootste seriemoordenaar aller tijden? Nee, die eer komt toe aan een Nederlandse vrouw. In deze historische podcast vertelt Pieter Hoogenraad over deze gewetenloze killers.
 
Een groet van Marie-Cécile Moerdijk
Marie-Cécile Moerdijk is een trouwe lezer van deze oppeppers. Deze week kregen we een mail van haar met de volgende jeugdherinnering. Deze week wordt ze 91 jaar.

"Toen ik zeven was en mijn broertje vijf hadden onze ouders hun jaarlijkse radio uitzending. Met de tweepersoons Citroën gingen we vanuit Zuiddorpe voor mijn gevoel nog diep in de nacht onderweg. De opnamen vonden nog plaats in hotel Gooiland en Pastoor Perquin wachtte ons op. Wij kindjes werden in een kamer geplaatst en moesten 'braaf' zijn. Er kwam voortdurend een strenge mevrouw die wilde dat we luisterden naar wat onze ouders deden want het was heel bijzonder dat we dat in onze kamer zo maar konden horen!  Een Handelaria (Samson) een studie van Chopin, zegt de oude agenda. Maar we hoorden thuis ook al niet anders, hadden iets  leukers wel gewaardeerd."
Speciaal vanwege dit mailtje en haar verjaardag de volgende filmpjes:
 
Cabaret en zo
 
 
Lievelingsgedicht
Het lievelingsgedicht komt deze keer van Elze Mulder.
"Ik heb heel lang gewikt en gewogen. Wat is dat moeilijk! Ik kan niet kiezen. 
Maar nu toch maar gekozen voor Zie je ik hou van je van Herman Gorter. Omdat ik dat misschien wel het mooiste liefdesgedicht is dat ik ken. De details die genoemd worden, dat is zo echt, 'je oor met je haar ervoor'...."

 
 
Zie je ik hou van je,
ik vin je zo lief en zo licht -
je ogen zijn zo vol licht,
ik hou van je, ik hou van je.

En je neus en je mond en je haar
en je ogen en je hals waar
je kraagje zit en je oor
met je haar er voor.

Zie je ik wou zo graag zijn
jou, maar het kan niet zijn,
het licht is om je, je bent
nu toch wat je eenmaal bent.

O ja, ik hou van je,
ik hou zo vrees'lijk van je,
ik wou het helemaal zeggen -
Maar ik kan het toch niet zeggen.

Herman Gorter (1864-1927)
 
Een nieuwe feuilleton: het Corrina verhaal

 
We gaan verder met het Corinna verhaal. Aflevering 3 was geeindigd met de volgende zin:
Op de hoek van de tafel ligt nog steeds het pakje – er gaat een lichte trilling doorheen, of komt dat door het maanlicht?
 
Bea Rigter borduurt daar vandaag op door.
Lees het verhaal verder.
 
Kom in beweging
Ook zo genoten van het mooie weer gisteren? Vroeger ging Helmi met haar dochters dauwtrappen op Hemelvaart-ochtend. Dat trappen bestond eruit dat ze om 6 uur vertrokken voor een flinke fietstocht, ontbeten bij een bankje bijvoorbeeld op de Alambertskade tussen Kortenhoef en Vreeland, of bij de Spieghelplas nabij het Ankeveensepad. En dan tot slot rond half 9 ergens een ijsje op een terras. De dochters wisten inmiddels uit ervaring welk terras wel open was rond die tijd. Moe maar voldaan en met een frisse neus waren ze dan rond 10 uur weer thuis. Mooie en dierbare  herinneringen om op terug te kijken!
 
Fietsen
Fietsen is gezond en minder belastend voor heupen en knieën dan lopen. En tegenwoordig met de e-bike wordt het nog makkelijker. Maar let op dat je niet te hard gaat omdat je  te veel ondersteuning gebruikt. Het effect op de conditie gaat verloren en een valpartij ligt dan in het verschiet. Goed opletten dus. Niet harder dan een km of 16 per uur is de tip.
 
Pilates
Vandaag Pilates door Laura. Dit zijn oefeningen die niet alleen op je spieren gericht zijn, maar ook op de ademhaling, de houding, de stabiliteit, de coördinatie, en bovendien ook op de geest.

Een combinatie van gewone oefeningen en meditatie dus. Weer eens wat anders, zie hier en doe mee.

Meditatie
Heb je nog nooit gemediteerd en vraag je je af of het wat voor je is, dan is dit een goede introductie. Succes!
 
Grapje
En natuurlijk ook een grappig filmpje. Mr Bean probeert ook sportief te zijn. Of dat lukt is de vraag.
 
Natuur-blog van Marijke
Plant van de week: Meelbes
Vanmorgen kwam ik (schrijft Marijke) een bloeiende boom tegen die me in eerste instantie aan een lijsterbes deed denken. Maar een lijsterbes wordt niet zo’n boom. In zo’n geval haal ik de app Plantnet erbij. Die helpt je bij het determineren van planten. Je krijgt verschillende suggesties aangereikt.
In dit geval liet ik de app zoeken op de bloem en wat bleek het te zijn: de meelbes, behorend tot het geslacht van de lijsterbessen, (familie: rozen).
 
    
De latijnse naam van de meelbes is sorbus aria, waarbij ‘aria’ komt van ‘Arië, een streek in Iran’.  Het is dus niet zo dat deze boom gaat zingen. De boom wordt veel gebruikt in openbaar groen en kan goed tegen droogte en luchtvervuiling.

Vogel van de week: zwartkop
U kent natuurlijk de merel, met zijn welluidende zang in de avondschemering. De merel klinkt altijd erg mooi op 4 mei. Joop Visser heeft daar nog een prachtig lied over gemaakt. Ik begin over de merel omdat ze van de zwartkop zeggen dat hij klinkt als een snelle merel. Dus als u een vogeltje hoort dat wat lijkt op een op hol geslagen merel, een vogel die een beetje schor begint maar hoog en helder eindigt, kijk dan eens omhoog. Mijn ervaring is dat de zwartkop op een tak gaat zitten waar hij goed om zich heen kan kijken (en dus goed kan worden gezien) en dat hij niet verlegen is en rustig blijft zitten.
Soms kun je zomaar een zwartkopje bekijken. Grijs vogeltje, zwart petje, ongeveer de grootte van een koolmees. Zwartkop, leuk vogeltje.

Kabouters bestaan
Marijke wil ons als laatste niet onthouden dat er heus echt kabouterbomen bestaan, zoals deze links in park Belvédère in Den Haag, het bewijs.
 
Vaste rubrieken

 
 
Een haiku ter afsluiting
De hagedissen
snel als weefspoelen flitsen
door het bermgewas.

LT